VLK: mažėja kompensuojamųjų vaistų priemokos | Diena.lt

VLK: MAŽĖJA KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ PRIEMOKOS

  • 4

Kompensuojamuosius vaistus vartojusiems pacientams pernai reikėjo už juos primokėti kur kas mažiau nei 2016-aisiais. Specialistų teigimu, priemokos kompensuojamiems vaistams Lietuvoje mažės ir ateityje.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, paskutinįjį 2017 metų mėnesį pacientai kompensuojamųjų vaistų įsigijo 20 proc. arba vidutiniškai 1 euru pigiau nei metų pradžioje. Tai reiškia, kad vidutinė priemokos suma, tenkanti vienam receptui, 2017 m. sausį siekė 5,4 euro, o tų pačių metų gruodį – jau 4,4 euro. Iš viso pernai Lietuvos gyventojai už kompensuojamuosius vaistus primokėjo 3 mln. eurų mažiau nei užpernai, rašoma pranešime spaudai.

Specialistų skaičiavimais, pernai labiausiai priemokos mažėjo urogenitalinę sistemą veikiančių vaistų grupėje. Šių kompensuojamųjų vaistų pagal receptus pacientai įsigijo vidutiniškai 1,51 euro pigiau nei 2016 m. Taip pat pacientams teko mažiau primokėti už virškinimo sistemą veikiančius (0,44 euro mažiau), kardiologinius (0,33 euro mažiau), antiinfekcinius (0,29 euro mažiau) vaistus.

Paskutinįjį 2017 metų mėnesį pacientai kompensuojamųjų vaistų įsigijo 20 proc. arba vidutiniškai 1 euru pigiau nei metų pradžioje.

„Reikšmingos įtakos priemokų mažėjimui turėjo sugriežtintos kompensuojamųjų vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną sąlygos, skatinančios gamintojus ir tiekėjus siūlyti pigesnius vaistus. Tokiu būdu, Lietuvoje atsiranda vis naujų, pigesnių vaistų pavadinimų. Pavyzdžiui, į 2018 m sausio 1 d. patvirtintą naująjį kainyną yra įrašyti 2035 vaistai, iš kurių net 71 naujas. Didžioji dauguma šių naujų kompensuojamųjų vaistų yra pigesni už anksčiau kainyne buvusius. Taigi pacientai turi vis didesnį jiems reikalingų vaistų pasirinkimą ir galimybę juos įsigyti pigiau“, – sako VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Pasak jo, 2018 m. įgyvendinant naujas vaistų kainodaros priemones, kompensuojamųjų vaistų priemokos neabejotinai  mažės ir toliau dėl  įvedamo maksimalios priemokos dydžio arba vadinamųjų priemokų „lubų“. Net ir už pačius brangiausius vaistus žmonės primokės ne daugiau 4 eurų, jeigu vaistai bus kompensuojami 100 proc. Pacientai naujos kainodaros naudą turėtų pajusti įsigaliojus liepos mėnesio Kompensuojamųjų vaistų kainynui.

Nors pernai priemokos kompensuojamiesiems vaistams gerokai sumažėjo, visgi jos išlieka nemenka finansine našta pacientams. Iš viso 2017 m. kompensuojamiesiems vaistams buvo skirta apie 233 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, o priemokų suma viršijo 55 mln. eurų. Todėl labai svarbu, kad ir patys pacientai išmoktų vaistus rinktis ir vartoti racionaliai.

 

„Vaistinėse yra skirtingų gamintojų, bet tos pačios veikliosios medžiagos vaistų, o jų kainos gali labai skirtis. Todėl pacientams visada patariame prašyti vaistininko monitoriaus ekrane parodyti visus tos pačios veikliosios medžiagos skirtingų gamintojų vaistus ir sąraše išsirinkti tą vaistą, kuriam nustatyta mažiausia priemoka. Svarbu žinoti, kad jei vaistinė tądien neturi pigiausio vaisto, privalo jį užsakyti ir pristatyti mieste per dvi, o miesteliuose ir kaimuose – per keturias darbo dienas. Taigi pacientai Lietuvos vaistinėse visada gali gauti kompensuojamųjų vaistų, už kuriuos reikia primokėti mažiausiai“, – primena E. Stropus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vaidotas

Manau tiesiog perkančių tuos kompensuojamuosius vaistus žmonių skaičius sumažėjo. Dėl 1€ kompensacijos daugumai nebeverta laiko gaišti (geriau 1-os formos receptas); ir šiaip žmonių Lietuvoje mažėja. Statistika labai susukta yra teikiama. Abejoju, kad dauguma vaistų buvo urogenitalinę sistemą veikiančių vaistų grupėje (vienintelė grupė paminėta, kuri pigo kiek daugiau negu vidurkis).

kaunietis...

Nejuokinkit ir neerzinkit... Akiu lasiukai SIMBRINZA - bazine kaina buvo 20,05 euro, primoket reikejo 7,85 eu... Dabar bazine kaina 15,55 eu - primoket reikia tuos pacius 7,85 euro. Tai kur tas ATPIGIMAS. Ir cia TIK vienai akelei 1 menesiui.

qqq

geriu krapų arbatą ,spaudimui mažinti vaistų nebevartoju-nereikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS