Žiema įgauna pagreitį: ką daryti nušalus? (gydytojo patarimai) | Diena.lt

ŽIEMA ĮGAUNA PAGREITĮ: KĄ DARYTI NUŠALUS? (GYDYTOJO PATARIMAI)

Į Lietuvą šiomis dienomis atkeliavus žiemiškiems šalčiams, padidėja pavojus patirti traumą – paslysti ar nušalti galūnes. Gydytojai pataria, kad jokiu būdu grįžus iš lauko nereikėtų nušalusių vietų pulti šildyti karštu vandeniu.

Gydytojas traumatologas Vytautas Vaitkus primena, kad vienas svarbiausių dalykų tokiu metų laiku – sausa avalynė. Jei ji sudrėksta, reikia būtinai keisti, nes, gydytojo teigimu, galūnes nušalti įmanoma ir esant 1 ar 2 laipsnių šalčiui. Taip pat būtina nepamiršti pirštinių, veidą tepti riebiais kremais.

„Pirštinės būtinos. Jei rankos sušalo, jokiu būdu netrinti jų su sniegu – būdavo toks įprotis senas. Taip tik susižeisi, nes rankos yra apšalusios, nejautrios, kiekvienas sniege esantis ledo gabaliukas gali subraižyti, gali patekti infekcija. <...> Veidą specialistai pataria tepti riebiais kremais. Arba eiti trumpais atstumais. Jei jauti, kad peršti, dilgčioja, tada reikia užeiti į patalpą sušilti“, – pataria gydytojas.

Jei rankos sušalusios – reikia užsidėti šiltas pirštines, gerti daug šiltų skysčių. Jokiu būdu ne alkoholį.

Grįžus namo iš šalčio jokiu būdu nereikia pulti po karštu vandeniu šildyti nušalusių kūno vietų – taip galima net patirti nudegimą.

„Jei rankos sušalusios – reikia užsidėti šiltas pirštines, gerti daug šiltų skysčių. Jokiu būdu ne alkoholį. <...> Ir jokiu būdu nereikia kišti [rankų – LRT.lt] po karštu vandeniu, nesišildyti duše. Jei jaučiate, kad atšylate, tai pajusite dilgčiojimą. Tai rodo, kad kūnas atsigauna“, – sako V. Vaitkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

haha

palaukt kitos savaites treciadienio ;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS