Apklausa: daugumai gyventojų trūksta ekonomikos žinių | Diena.lt

APKLAUSA: DAUGUMAI GYVENTOJŲ TRŪKSTA EKONOMIKOS ŽINIŲ

Dauguma - 81 proc. - Lietuvos gyventojų savo ekonomikos žinias vertina prastai arba vidutiniškai ir tikina, kad šį mokslą išmano panašiai kaip fiziką ar politologiją. Tai parodė Lietuvos laisvosios rinkos instituto užsakymu atlikta „Spinter“ apklausa.

Anot apklausos, 66 proc. gyventojų asmeniškai jaučia ekonominių žinių trūkumą. Daugiausia - žemesnes pajamas gaunantieji, regionų gyventojai.

„Ekonomika šiandien yra būtina kompetencija, nuo kurios priklauso kiekvieno mūsų ir visos šalies gerovė. Juk ribotų išteklių sukuriamas problemas turime spręsti kasdien. Tai, kad Lietuva negali išbristi iš ekonominio raštingumo krizės, tampa vis aktualesne problema, trukdžiu. Situaciją būtina keisti: pradedant nuo mokyklų iki suaugusiųjų švietimo“, - pranešime teigė LLRI švietimo centro vadovė Marija Vyšniauskaitė.

Du trečdaliai gyventojų įsitikinę, kad būtina sustiprinti ekonomikos mokymą mokyklose. Jauni žmonės teigia, kad būtent čia įgyja daugiausia žinių, vyresni dažniausiai mini universitetą, profesinę mokyklą ir praktiką.

„Tai, kad jaunimas daugiau žinių įgyja mokyklose, galima sieti su faktu, kad ekonomika čia privaloma nuo 2002 metų. Vis dėlto, tenka pripažinti, kad ir dabar jos mokymas vis dar fragmentiškas - vieneri mokslo metai, 31 valanda. Mažai laiko, mokiniams ir mokytojams trūksta motyvacijos, maža to, šį, tokį svarbų, dalyką dažniausiai moko visai kitų sričių specialistai“, - teigė M. Vyšniauskaitė.

Pasak pranešimo, prastą situaciją rodo ir tarptautiniai tyrimai. Lietuvos penkiolikmečių ir suaugusiųjų finansinės žinios prastesnės nei EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos) šalių narių vidurkis, finansinis išprusimas atsilieka nuo Rusijos ir Lenkijos ir tik nedaug lenkia skurdžias Lotynų Amerikos šalis.

Apklausa rodo, kad šį mokslą sieja arba su vartojimu ir materialine gerove (33 proc.), arba su pinigų valdymu (29 proc.). Tik kas penktas respondentas žino, kad ekonomika - visų pirma mokslas apie žmonių veikimą ir bendradarbiavimą ribotų išteklių pasaulyje.

Kovo 13 dieną organizuojamas pirmasis Nacionalinis ekonomikos egzaminas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS