Apribojimų atsikračiusi telekomunikacijų milžinė kibs į atlapus konkurentams | Diena.lt

APRIBOJIMŲ ATSIKRAČIUSI TELEKOMUNIKACIJŲ MILŽINĖ KIBS Į ATLAPUS KONKURENTAMS

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) panaikinus tam tikrus bendrovei TEO LT taikytus apribojimus ši ketina efektyviau konkuruoti su mobiliojo ryšio paslaugų teikėjais. Tiesa, įmonė pripažįsta, kad situacija balso telefonijos rinkoje itin įtempta.

Nebebus išskirtinė įmonė

RRT šią savaitę konstatavo, kad fiksuotojo ryšio skambučių rinkose konkurencija yra efektyvi. Šiuo pagrindu bendrovei TEO panaikinti tam tikri fiksuotojo ryšio kainodaros apribojimai, kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos reikalavimai, taip pat apskaitos atskyrimo įpareigojimas pagal RRT nustatytas taisykles.

RTT įpareigojimai ir su tuo susiję reikalavimai TEO LT teikiant fiksuotojo ryšio nacionalinių ir tarptautinių skambučių paslaugas gyventojams bei verslui neteks galios nuo 2014 m. sausio 1 d.

Tokį sprendimą RRT priėmė atlikusi fiksuotojo telefono ryšio paslaugų rinkų tyrimą ir nustačiusi, kad rinkose nacionalinių skambučių vartotojams bei paslaugų gavėjams ir tarptautinių skambučių vartotojams bei paslaugų gavėjams egzistuoja efektyvi konkurencija.

"Tai reiškia, kad TEO galės lanksčiau nustatyti kainas gyventojams ir verslui. Sumažėjus administravimo reikalavimams galėsime greičiau reaguoti į rinkos sąlygas ir pateikti patrauklesnių pasiūlymų vartotojams," – teigė TEO paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas.

Taiko į verslo klientus

Pasak N.Ivanausko, šiuo metu vis dar taikomi kainodaros apribojimai reiškia, kad, pavyzdžiui, TEO LT vartotojui skambinant į kitus fiksuoto ryšio tinklus, nustatyta skambučio kaina turi būti tokia pat, kaip ir skambinant TEO LT tinkle.

"Taikomas kainų kontrolės įpareigojimas reiškia, kad nustatyta skambučio kaina turi būti pagrista konkrečiais su skambučiu susijusiais kaštais. Tokiu būdu TEO LT negalėjo lanksčiai taikyti nuolaidų vartotojams ir verslui", - dienraščiui teigė N.Ivanauskas.

Anot jo, panaikinus šiuos apribojimus atsiveria galimybė lanksčiau konkuruoti su mobiliojo ryšio paslaugų teikėjais? Ar šioje rinkoje dar matote pakankamai erdvės, kad konkurencija būtų sėkminga?

"Jau nuo šių metų liepos suteikėme itin konkurencingą alternatyvą mūsų privatiems klientams – pertvarkėme pokalbių planus ir pasiūlėme daug daugiau papildomų pokalbio minučių ne tik į fiksuotojo, bet ir mobiliojo ryšio tinklus už 0 ct/min.", - teigė pašnekovas.

N.Ivanausko manymu, erdvės konkuruoti su mobiliojo ryšio paslaugų teikėjais vis dar yra, ypač verslo klientų sektoriuje.

"Verslo klientams teikiamos fiksuoto ryšio paslaugos vis dar itin aktualios, ypač dėl kartu su jomis teikiamų papildomų galimybių: skambučių peradresavimas, konferencinių skambučių paslauga, greitieji skambučiai", - aiškino TEO LT atstovas.

Sąlygos nevienodos

Paklaustas, ar RRT sprendimas nėra pavėluotas, nes Lietuvos balso telefonijos rinkoje žymesnių pokyčių nėra jau keletą metų, N.Ivanauskas sakė sutinkantis su tokia nuomone, tačiau teigė, kad atitinkami sprendimai nėra greitai priimami.

"Balso telefonijos rinkoje konkurencija jau keletą metų yra gana įtempta ir ji nuolat keičiasi. Technologijos yra stipriai pažengusios į priekį: balso telefonijos paslaugos teikiamos taikant įvairiausius technologinius sprendimus. TEO jau kuris laikas dirba itin konkurencingoje aplinkoje, dėl to kreipėmės į RRT jau anksčiau. Tiesa, situacija įvertinama ir sprendimas priimamas tik atlikus rinkos tyrimą, o tokie tyrimai nedaromi kasmet", - aiškino N.Ivanauskas.

Jo teigimu, TEO ir dabar stengiasi konkuruoti su mobiliojo ryšio operatoriais, tačiau konkurencinės sąlygos nėra vienodos, o tai apsunkina situaciją.

"Konkurencija jau vyksta, tačiau nevienodomis sąlygomis. Konkurencija sustiprėtų, jei fiksuotų ir mobilių tinklų sujungimo mokesčiai būtų vienodi. Konkurencija veiksmingesnė, kai visi rinkos žaidėjai turi galimybę vienodai lanksčiai formuoti kainodarą ir konkuruoti paslaugos kokybe, naujovėmis – teikiamomis papildomomis technologinėmis balso ryšio galimybėmis", - kalbėjo pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

skulptorius

Kai atsiras kas nors prieinamesnio- atsisakysiu Teo tuojau pat

kauno duobė

Nereik telefono linijos TEO internetui, ką čia nusišneki? Nebent kaime gyveni kur ėnra normalaus interneto, bet ten paprastai tik TEO ir būna.

aiva

atsisakiau interneto paslaugų nes kodėl turiu mokėti už telefono liniją kurios man nereikia dabar turiu tokio pat greičio internetą už 29 lt vietoj 60 lt ir dar teo reikėjo mokėti p o 3 lt už nuomą bevieliui anteną žodžiu apiplėšimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS