Atsijungusią „NordBalt" jungtį pavaduoja Kruonio HAE | Diena.lt

ATSIJUNGUSIĄ „NORDBALT" JUNGTĮ PAVADUOJA KRUONIO HAE

  • 3

Sekmadienį apie pusę dešimtos vakaro atsijungus elektros energijos jungčiai su Švedija „NordBalt", buvo aktyvuota „Lietuvos energijos gamybos" valdomos Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės teikiama avarinio rezervo paslauga. Trūkstamą elektros energiją elektrinė gamino iki vidurnakčio, vėliau jos agregatai vėl įjungti rytinio elektros vartojimo piko metu ir gamina iki šiol.

Atsijungus 700 MW galios „NordBalt" jungčiai staigiai mažėja elektros energijos tiekimas į Lietuvą. Tad Kruonio HAE, kuri gaminti elektros energiją gali pradėti per 2 min. nuo paleidimo pradžios, aktyvuojama siekiant greitai suvaldyti situaciją ir užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą.

Vakar vakare Kruonio HAE kelias valandas gamino avarinio reguliavimo (pagaminta beveik 740 MWh) bei reguliavimo (pagaminta per 630 MWh) elektros energiją. Naktį elektrinė elektros energijos negamino, tačiau dėl mažos elektros energijos pasiūlos, negalėjo veikti ir siurblio režimu, t. y. vanduo į aukštutinį baseiną, kaip įprasta, keliamas nebuvo.

Ryte apie 7 val. padidėjus elektros energijos vartojimui, perdavimo sistemos operatorius vėl aktyvavo Kruonio HAE avarinį rezervą. Elektrą tai vienu, tai dviem agregatais elektrinė gamina iki šiol. Veikdama dviem agregatais teikti avarinio rezervo paslaugą ir taip užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą Kruonio HAE dar galėtų daugiau nei pusę paros.

Švedijos perdavimo sistemos operatorė „Svenska kraftnat" per svarbių rinkos pranešimų sistemą šįryt pranešė, jog jungties sutrikimas gali užtrukti iki pat liepos pabaigos. Jei per šį laikotarpį susidarytų didesnis elektros energijos trūkumas, tai gali padidinti elektros energijos kainas biržoje. Tokiu atveju „Lietuvos energijos gamyba" yra pasiruošusi prie kainų stabilizavimo prisidėti įjungiant dujinį kombinuoto ciklo bloką Elektrėnų komplekse.

Iki vakar vakaro Kruonio HAE avarinis rezervas šiemet buvo aktyvuotas aštuonis kartus, paskutinįkart - liepos pradžioje. Palyginimui, vien per praėjusių metų pirmąjį pusmetį, kai „NordBalt" veikė ne taip stabiliai, avarinis rezervas Kruonyje buvo aktyvuotas 40 kartų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Tai KADA tie 'NordBalt' tiesėjai (kartu su jų 'stogu') susodinti bus?

Anonimas

Milijardu nera ir kabelio NERA. Deja ir KALTU NERA. Milijonai Amerikos ofsorinese kompanijose,o lietuviski valdzios vagys kariauja su Rusija. Zmones debilai tiki pasakom apie demokratija. DEMOKRATIJA tai tada kai liaudis savo krauju seria grupele parazitu ant tautos sprando.

taigi

Neblogai durnių laivo kapitonai praplovė pinigo - baudžiauninkai sumokės :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS