Baigėsi terminas beveik milijono ha pievų savininkams, prasidėjo tikrinimai | Diena.lt

BAIGĖSI TERMINAS BEVEIK MILIJONO HA PIEVŲ SAVININKAMS, PRASIDĖJO TIKRINIMAI

Ūkininkai, siekiantys gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus pasėlius, turi laikytis žemės ūkio veiklos vykdymo kriterijų, vienas jų - nušienauti pievas bent vieną kartą ne vėliau kaip iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d. įskaitytinai.

Bitininkams, įregistravusiems bičių šeimas Ūkinių gyvūnų registre, šienavimo pabaigos data yra rugpjūčio 31 d. įskaitytinai.

Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) Eltai pateiktais duomenimis, 2018 m. buvo deklaruota beveik 900 tūkst. ha pievų ploto.

NMA teigimu, jei nustatomas šienavimo termino pažeidimo atvejis, paraiškai taikomos nuostatos dėl neteisingo deklaravimo.

Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktų ir kitų dokumentų nuostatomis, už neteisingai deklaruotą plotą pareiškėjams sumažinama mokėtina arba susigrąžinama išmokėta parama. Sankcijos netaikomos, kai vėlavimą lėmė nuo pareiškėjo valios nepriklausančios (force majeure) aplinkybės.

Ūkių patikros pradedamos iš karto pasibaigus šienavimo reikalavimo terminui, tai yra po rugpjūčio 1 d., pažymi NMA specialistai.

„Planines patikras Kontrolės departamentas skuba užbaigti iki rugsėjo pabaigos, kad nuo spalio vidurio pareiškėjams būtų galima jau pradėti mokėti avansines išmokas. Dėl šienavimo pažeidimo tikrinama ne mažiau kaip 5 proc. pareiškėjų. Vykdomos ir užsakomosios ūkių patikros pagal NMA nustatytus rizikos kriterijus. Į patikras vykstama ir gavus pranešimus „Pasitikėjimo linija“ ar skundus“, - aiškinama NMA atsakymuose.

Nors NMA specialistams teisės aktuose nėra numatyta prievolė informuoti pareiškėją apie numatomą atlikti patikrą vietoje, tikrintojai yra suinteresuoti apie patikrą informuoti, nes daugeliu atveju reikalingi dokumentai, kurių be pareiškėjo sutikrinti neįmanoma, pabrėžia NMA.

Atlikę patikrą, NMA darbuotojai parengia patikros ataskaitą, kurioje pateikiami patikros rezultatai. Pareiškėjas informaciją apie patikros rezultatus gali rasti NMA svetainėje, o tais atvejais, kai patikros metu nustatomi neatitikimai, pareiškėjui yra išsiunčiama patikros vietoje / nuotolinės patikros ataskaitos kopija.

NMA Kontrolės departamento duomenimis, praėjusiais metais nustatyta 1 150 šienavimo pažeidimų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS