Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė 20 proc. GPM tarifui | Diena.lt

BIUDŽETO IR FINANSŲ KOMITETAS NEPRITARĖ 20 PROC. GPM TARIFUI

  • 0

Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) nepritarė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamentarų siūlymui nuo kitų metų nustatyti 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą – 1 punktu mažesnį nei siūlo Vyriausybė.

Už tai numatantį siūlymą penktadienį balsavo penki komiteto nariai, trys buvo prieš, taip pat trys susilaikė.

Nepritarus pasiūlymui, komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas šio klausimo svarstyme padarė pertrauką iki kito komiteto posėdžio.

Nepagrindinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį buvo pritaręs 20 proc. GPM tarifui.

Vyriausybė siūlo konsolidavus socialinio draudimo įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms taikyti du pagrindinius tarifus – 21 proc. GPM, 6 punktais didėjantį dėl bazinės pensijos mokėjimo perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 18,5 proc. socialinio draudimo įmoką – pastaroji būtų 2 punktais mažesnė.

Siūlymas mažinti „Sodros“ įmokas sulaukė daug kritikos Seime, todėl valdantieji registravo kompromisinį pasiūlymą – nuo kitų metų vienu procentiniu punktu sumažinti tiek „Sodros“ įmokas, tiek GPM tarifą.

Tokius pasiūlymus pateikė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei parlamentarų grupė – S. Jakeliūnas, jo frakcijos kolegos Valius Ąžuolas, Tomas Tomilinas ir Vida Ačienė, taip pat Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Petras Gražulis.

Tiek R. Karbauskis, tiek S. Jakeliūnas ir jį remiantys parlamentarai siūlo, kad GPM tarifas būtų 20 proc., o „Sodros“ įmoka – 19,5 proc., arba vienu punktu didesnė nei siūlo Vyriausybė.

S. Jakeliūnas bei jį remiantys parlamentarai 20 proc. GPM tarifą siūlo taikyti ne tik darbo, bet ir kitoms gyventojo pajamoms, išskyrus individualios veiklos pajamas, gautas iš paskirstytojo pelno, taip pat ligos, motinystės ir kitas socialines išmokas. Šioms pajamoms toliau galiotų 15 proc. GPM tarifas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS