Dar vienas žingsnis: EP pritarė Ignalinos AE skirti visą Lietuvos prašomą sumą | Diena.lt

DAR VIENAS ŽINGSNIS: EP PRITARĖ IGNALINOS AE SKIRTI VISĄ LIETUVOS PRAŠOMĄ SUMĄ

  • 1

Europos Parlamento (EP) Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas trečiadienį pritarė siūlymui naujoje daugiametėje ES finansinėje perspektyvoje skirti Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 780 mln. eurų – tiek, kiek ir prašė Lietuva.

Tai BNS patvirtino EP Žaliųjų frakcijos patarėja energetikai Karolina Štelmokaitė. Pasak jos, už tai balsavo 61 komiteto narys ir 2 – prieš.

Komitetas, be to, palaikė ir dabartinį kofinansavimo santykį, Lietuvai prisidedant 14 proc., o ES – 86 proc. Europos Komisija siūlė didinti Lietuvos dalį iki 20 proc.

Vėliau – gruodį arba sausį – numatomas balsavimas EP plenariniame posėdyje, o galutinai dėl finansavimo nuspręs Europos Sąjungos Taryba.

EP praėjusią savaitę jau balsavo dėl būsimos Europos Sąjungos (ES) daugiametės finansinės programos, ir pritarė, kad IAE uždarymui būtų skirta tiek, kiek prašo Lietuva, – 780 mln. eurų. 

Lietuvos Energetikos ministerijos teigimu, uždaryti Ignalinos AE dar reikės 907 mln. eurų, iš jų 780 mln. eurų  – 2021–2027 metais. Europos Komisija siūlo tam skirti 552 mln. eurų.

ES 2014–2020 metais IAE skyrė 450,8 mln. eurų, 2007–2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų. Vertinama, kad iki tada jėgainei uždaryti dar reikės 1,3 mlrd. eurų.

Ž. Vaičiūnas: Lietuva eina teisingu keliu

EP pritarus siūlymui AE uždarymui skirti tiek, kiek ir prašė Lietuva, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog Lietuva eina teisingu keliu.

„Nuosekli Europos Parlamento parama Lietuvos planuojamam Ignalinos AE uždarymo biudžetui rodo, kad einame teisingu derybiniu keliu. Tai patvirtino ir vakarykštis mano susitikimas su EP nariais. Su Europos Komisija taip pat palaikome nuolatinį dialogą ir tai duoda vis geresnį abipusį supratimą – galutinė Ignalinos AE uždarymo kaina nesikeičia ir dėl skaičių iš esmės sutariame“, – Energetikos ministerijos pranešime spaudai sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, dabar būtina suderinti, kaip ES įsipareigojimus išdėstyti būsimuose ES daugiamečiuose biudžetuose, be to, šiuo klausimu dar bus reikalingas ir kitų ES valstybių narių pritarimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

nepasakoma uz kokias paslaugas suma ir kiek juk visos radioaktyvios atliekos tai lieka musu mazoje saly tai dar 1 zidinys zmoniu sveikatos atzvilgiu.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS