Dovanų metas: Seime teikiami keli PVM mažinimo siūlymai | Diena.lt

DOVANŲ METAS: SEIME TEIKIAMI KELI PVM MAŽINIMO SIŪLYMAI

Seimo posėdyje antradienį teikiami keli skirtingi pridėtinės vertės (PVM) mažinimo siūlymai.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teikia Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nuo kitų metų numatyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą vietoj šiuo metu taikomo 9 proc. laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams. Pasak projekto rengėjo, taip būtų siekiama sudaryti sąlygas, kad periodiniai leidiniai taptų prieinami kuo platesniam skaitytojų ratui, taip pat paskatinti tokių leidinių leidybos verslą.

Socialdemokratas Juozas Olekas siūlo nuo kitų metų lengvatinį 9 proc. PVM tarifą taikyti gyventojų gyvenamoms patalpoms šilumos energijai ir karštam vandeniui gauti naudojamoms medienos pjuvenoms ir kitoms smulkintoms biomedžiagoms.

Taip pat jis pristato siūlymą taikyti 5 proc. PVM lengvatą pirmajam būstui, kurį įsigyja asmenys iki 30 metų. Parlamentaro teigimu, sumažinus PVM tarifą iki 5 procentų, būstas galėtų atpigti 16 procentų. Tai yra tiek, kiek vidutiniškai kainuoja būsto įrengimas, ar kiek kiekviena šeima turi sukaupti pradiniam įnašui, kad gautų banko paskolą būstui įsigyti.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis siūlo nuo kitų metų taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą malkoms, medžio skiedroms, traiškytai medienai, medienos plokščių ir atraižų šalutiniams produktams, žievei, pjuvenoms, drožlėms ir iš medienos biomasės pagamintiems briketams ir (ar) granulėms tais atvejais, kai šios prekės yra tiekiamos buitiniams energijos vartotojams. Projektu siekiama sumažinti malkų ir kito panašaus pavidalo prekių, kurias gyventojai naudoja šildymui, kainas.

„Valstietė“ Virginija Vingrienė pristato siūlymą nustatyti PVM lengvatą atsinaujinančią energiją vartojančių transporto priemonių įsigijimui ir eksploatavimui Lietuvoje bei taikyti tokius lengvatinius tarifus: 9 proc. - hibridinių variklių transporto priemonėms, t. y., kai transporto priemonė yra iš dalies ekologiška; 5 proc. - kai transporto priemonė yra visiškai ekologiška ar naudojanti kitą atsinaujinančią energiją. Parlamentarė siūlo taikyti šias lengvatas ribotą laiką, kad būtų sukurta ekologiškų transporto priemonių rinka ir infrastruktūra.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas teikia įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo kitų metų specializuotiems maisto produktams, skirtiems kūdikiams, šiuo metu taikomą 21 proc. PVM tarifą sumažinti iki 9 proc.

Visiems šiems siūlymams galioja tai, kad Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas buvo keistas birželį, todėl projektą turi teikti ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Arteja rinkimai

Vyksta seimunu prabudimai!

pypenas

Artėja rinkimai,pabunda pažadų karaliai-nuo kitų metų žada sumažinti PVM tarifą iki 5-9% gyventojų gyvenamom patalpom šildyti (šilumos produktas DUJOS,ELEKTRA),kiti žada sumažinti PVM malkom,briketams,piuvenom-kodėl nekalba,kad žadama pakelti gyventojams 15-20% už dujas bei elektrą.............????????????????????????????????????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS