Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo naują lengvatą startuoliams | Diena.lt

EKONOMIKOS IR INOVACIJŲ MINISTERIJA SIŪLO NAUJĄ LENGVATĄ STARTUOLIAMS

  • 0

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo neapmokestinamoms pajamoms priskirti pagal pasirinkimo sandorius suteiktas akcijas jaunose įmonėse. Anot ministerijos, tai būtų ypač naudinga startuoliams.

Kaip rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte, įsigijus akcijų neatlygintinai ar už lengvatinę kainą, nebūtų mokamas nei gyventojų pajamų mokestis (GPM), nei Valstybinio socialinio draudimo mokestis, tuo atveju, kai teisė į akcijas darbuotojams suteikiama ne anksčiau kaip po 3 metų nuo teisės į pasirinkimo sandorį suteikimo.

Ministerija teigia, kad įsikūrusiai naujai įmonei, dar neturinčiai veiklai vykdyti reikalingų lėšų ir galimybių pasiūlyti konkurencingo darbo užmokesčio, įstatymo projektas sudarytų geresnes galimybes pritraukti kvalifikuotų darbuotojų į komandą, užsitikrinti jų lojalumą ir taip juos motyvuoti bei didinti įmonės veiklos efektyvumą.

„Pasirinkimo sandoris, dar kitaip vadinamas opcionas, yra darbuotojų motyvavimo priemonė, nes įmonės finansiniai rezultatai, augimas ir plėtra yra sietini su darbuotojo valdomų akcijų verte, o tai lemia darbuotojo efektyvumą ir produktyvumą darbe“, - rašoma dokumente.

ELTA primena, kad vasarį Ekonomikos ir inovacijų ministerija buvo įregistravusi pataisas, kurias priėmus įmonės, įtrauktos į Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatyme nurodytą Startuolių sąrašą, ir kurios Juridinių asmenų registre registruotos ne ilgiau kaip 3 metus, galėtų pasinaudoti lengvatiniu 0 proc. GPM tarifu ne daugiau kaip devynių darbuotojų pajamoms.

Siūlyta, kad lengvatinis tarifas darbuotojų pajamoms būtų skaičiuojamas pirmaisiais ir antraisiais šios įmonės veiklos metais nuo įmonės įtraukimo į Startuolių sąrašą dienos, o trečiaisiais veiklos metais - lengvatinis 5 proc. GPM tarifas, bet ne didesnei pajamų daliai nei 1,5 vidutinio darbo užmokesčio per mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS