Ekspertė apie gyvenimą nuo algos iki algos: verta pažaisti šį „žaidimą“ | Diena.lt

EKSPERTĖ APIE GYVENIMĄ NUO ALGOS IKI ALGOS: VERTA PAŽAISTI ŠĮ „ŽAIDIMĄ“

  • 13

Apklausos rodo, kad didžioji dalis Lietuvoje dirbančiųjų gyvena nuo algos iki algos. Mėnesio pabaigoje pinigų atsargos išsenka ir negavus atlyginimo vieną mėnesį, gyvenimas taptų labai sudėtingas. Ar yra teisingas būdas gyventi nuo algos iki algos, ar įmanoma sutaupyti, LNK reportaže pasakojo SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

– Skamba kaip oksimoronas, gyventi nuo algos iki algos ir dar sutaupyti.

– Pirmiausia reikia nebijoti jausmo, kad mėnesio pabaigoje nebeliks pinigų. Derėtų mėnesio pabaigoje atsidėti dalį pinigų sau, tai jau gali būti santaupos. Tada nieko blogo, jei mėnesio pabaigoje laukiame kito atlyginimo.

Pats principas, kai gyvenama nuo atlyginimo iki atlyginimo, reiškia, kad žmogus gyvena iš gaunamų pajamų, ką gauna išleidžia per mėnesį, absoliučiai nieko neatsidėdamas. Tai pavojingas gyvenimo būdas, nes atsiradus netikėtiems finansiniams iššūkiams sprendimas greitai gauti pinigų gali dar daugiau kainuoti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Brangiai skolintis?

– Gali brangiai skolintis, tokiu būdu papuolama į užburtą ratą, iš jo išeiti darosi vis sunkiau ir sunkiau.

– Net ir mažai uždirbant galima turėti pinigų nenumatytoms situacijoms?

– Skiriasi kiekvieno žmogaus situacija. Kai uždirbamos pajamos, kurių užtenka tik minimaliems baziniams poreikiams patenkinti, reikia klausti savęs ir ieškoti būdų, ką galima padaryti, kad pajamos pasikeistų. Vienintelis kelias – pajamų auginimas.

– Būna, kai žmogus gauna fiksuotą pašalpą, pensiją ar pajamas ir sugeba iš jų sutaupyti.

– Turbūt rasčiau ne vieną ir ne du tokius pavyzdžius, kartais tą matome tarp klientų, kad žmonės geba sutaupyti. Kai pajamos yra mažos, savo galimybes žmonės vertina minimaliai. Nesvarstoma, jog galima kelis kartus per mėnesį nueiti į teatrą, apie naujų rūbų pirkimą kiekvieną mėnesį, vaikščiojimus į kavines. Tiesiog nekyla tokie poreikiai. Kai pajamos auga, gyvenimo kokybė gerėja, natūralu, pradedama tikėti, kad atsiranda naujos galimybės. Natūraliai pradedama išleisti daugiau pinigų. Tada gyvenimas nuo atlyginimo iki atlyginimo tampa įpročiu, negebėjimu įsivertinti galimybių.

– Jūs siūlote apgaudinėti save ir įtikinti, kad pajamos sumažėjo 100 eurų, tuomet tuos pinigus atsidėti juodais dienai?

Atėjus mėnesio pabaigai pinigų nebėra ir žmogus nesupranta, kur jie dingo.

– Visiškai teisingai. Gavus atlyginimą reikia įsivertinti, kokią dalį pinigų norima sukaupti. Jeigu nusprendžiama, kad nėra kaip sutaupyti, verta pažaisti šį „žaidimą“. Tarkime, kad pajamos staiga sumažėjo 100 eurų. Kyla klausimas, ką tokiu atveju daryti, kaip gyventi, ko atsisakyti? Pirmos išlaidos, kurios ateina į galvą, yra kaip tik tai, kur galima sutaupyti. Aišku, svarbu ne tik pagalvoti, o iš karto tą 100 eurų nukreipti į kitą sąskaitą, kad nekiltų pagundų minėtus pinigus išleisti. Taip mažinama kas mėnesį, kol pamatoma, kad daugiau niekur nebeįmanoma sutaupyti. Tada bus aišku, kokia dalis pinigų buvo skiriama nebūtinoms išlaidoms.

– Taupyti galima išmokti?

– Absoliučiai. Tai priklauso nuo disciplinos ir gebėjimo planuoti savo finansus. Labai svarbu, kad kiekvienas uždirbtas pinigas turėtų paskirtį. Tam, kad būtų galima susiplanuoti, reikia sutelkti dėmesį, susikurti taisykles, pamatyti gaunamą pinigų sumą ir įvardinti, kokia suma yra kam skirta. Jeigu visi pinigai paliekami tiesiog gulėti sąskaitoje, kai jie neturi konkrečios paskirties, viskas nutinka paprastai: emocinis pirkinys, nuotaikos pakėlimui, pinigų dar lyg ir yra. Kai pinigai yra vienoje vietoje, juos daug paprasčiau išleisti. Atėjus mėnesio pabaigai pinigų nebėra ir žmogus nesupranta, kur jie dingo.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Hm

Tu, "Aš", o ar bandei pats eiti į seimą? Jaučiu, kad ne. Sėdi, verki, kaip jiems geriausia, bet pats kažkodėl nesieki tapti vienu iš jų. Ir tokių, kaip tu, pilna. Užp**at tokie žmonės - kaltinat dėl visko visus, o patys tik aukos ale.

Siūlyčiau taip pagyventi seimo nariams ir nuolat nerėkauti, kad atlyginimai maži. Daugelis jų galėtų kurti verslus ir pirkti salas, jei nori, dabar gi ne - grūdasi prie lovio, kaip pasiutę ir dar piktinasi, kad alga per maža. O ir į Tadžikistaną reikėtų mažiau dairytis, o imti pavyzdį iš šveicarų, kur dirbama šalies labui ne dėl pinigų ar naudos, o vardan tėvynės.

Aa

Baigėsi straipsniai, kad laikas pirkti NT, prasidėjo bankų "ekspertų" apie taupymą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS