Elektros kainos gyventojams kitąmet gali mažėti 3,5 proc. | Diena.lt

ELEKTROS KAINOS GYVENTOJAMS KITĄMET GALI MAŽĖTI 3,5 PROC.

  • 5

Dujų ir elektros skirstymo bendrovės "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) visuomeninės kainos privatiems vartotojams nuo kitų metų pradžios vidutiniškai turėtų mažėti 3,5 procento. Skaičiuojama, kad vidutinis namų ūkis, suvartojantis 147 kilovatvalandžių (kWh) elektros per mėnesį, sutaupys apie 7 eurus metinių išlaidų elektrai.

Bendrovės valdyba lapkričio 21 dieną patvirtino naujas elektros energijos persiuntimo paslaugų ir visuomenines elektros kainas, kurios pateiktos tvirtini Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, pranešė ESO.

ESO visuomeninio tiekėjo departamento direktorius Ramūnas Kiaulėnas sako, kad galutinės kainos dar gali keistis, priklausomai nuo galutinai patvirtinto viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto.

"Pagal šiuo metu patvirtintas visas kainos dedamąsias 2018 metais kaina turėtų mažėti, bet viena iš dedamųjų - VIAP kainos dedamoji - nors ir patvirtinta, bet yra tikimybė, kad iki metų pabaigos ji bus peržiūrėta, nes dar nėra pilnai reglamentuota, kas bus įtraukta į VIAP lėšų poreikį. Tuomet galutinė kaina gyventojams būtų perskaičiuota. Verslo kainos gal nesikeistų, bet gyventojams tai lemtų ir galutinį kainos pasikeitimą", - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė R. Kiaulėnas.

Anot jo, kitų metų kainos gyventojams mažėja dėl sumažėjusios elektros energijos įsigijimo kainos ir dėl VIAP dedamosios, kuri visoje elektros kainoje šiuo metu yra mažesnė nei 2017 metais.

Be to, nuo kitų metų sausio numatoma atnaujinti mokėjimo planų kainodarą privatiems klientams. "Standartinio" plano galutinę elektros kainą klientui sudarys dvi dalys - pastovioji ir kintamoji. Pastovioji dalis sieks 1 eurą per mėnesį, o kintamoji priklausys nuo suvartoto elektros energijos kiekio ir bus mažesnė nei iki šiol.

"Pastoviosios dalies įvedimas leidžia elektros tinklo priežiūros sąnaudas paskirstyti teisingiau: mažinti sąsają su persiunčiamu elektros energijos kiekiu ir labiau atsižvelgti į realią sąnaudų kilmę - ją susieti su infrastruktūros įrengimu ir jos priežiūra", - sako R. Kiaulėnas.

Verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, 2018 metais persiuntimo paslaugos kainas, įskaitant VIAP, ESO siūlo mažinti vidutiniškai apie 8,5 proc., iš žemosios įtampos tinklų - 1,1 procento.

Kainų komisija galutinius elektros tarifus vartotojams nustatys iki lapkričio pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vendeta

Tai palies labai daug zmoniu.. visi ojektai kurie turi skaitliuka bus apmokestinti vienu euru.. Miesto zmogus turi buta, soda, ir tarkim garaza sumokes tik 36e per metu.. Zaibys atpigo.. mes vidutiniskai kas menesi isnaudojam elektros uz 11e +1e gautusi man elktra iskart pabrango 10%, tarkim tarifas bus mazesnis, net ir tuo atveju gaunasi tas ant to, bet jei turi soda ir ten buni tik vasara gaunasi jau kosmosas jokio pigiau nebus.. Davai varom supisam tuos gaidzius, pakariam ant stulpu ir viskas.

BJAURU LIETUVOS VARSLE

Kyla klausimas uz ka reikes moketi ta eura,jei gatves tinklai po zeme.Mums turetu primoketi,nes statybininkai daznai atjungineja elektra is skydines.Vagiu ir melegiu kompanijos viena kalba,kita paraso,o visai trecia padaro.Taip,kad nei pats kipsas nesisigaudys,kodel taip yra,nes jiems verslas ,o mums tai tik mokek jiems pinigus.Pasakykit,kada baigsis tie nauji mokesciai.

stanislovas

Siemet sode sunaudojau elektros uz 1 eura per vasara, nes mazai tebunu. Tai dabar turesiu moket 12euru ir dar kiek isnaudosiu. Kazkokia nesamone.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS