Finansų ekspertės patarimai, kaip sutaupyti | Diena.lt

FINANSŲ EKSPERTĖS PATARIMAI, KAIP SUTAUPYTI

  • 12

Sparčiai augant kainoms ir prasidėjus šildymo sezonui, turbūt vienas iš svarbiausių klausimų – kaip sutaupyti. Bet koks patarimas naudingas. Apie patarimus, kaip sutaupyti, pokalbis su finansų eksperte Monika Snitke.

– Kaip sutaupyti namuose?

– Vienas pagrindinių dalykų, ką pasidarėme su vyru, – sandarumo testą namuose. Mums buvo pasakyta, kur skylės ir kurias galima užkamšyti, kad nebūtų eikvojama šiluma. Daug informacijos, kaip taupyti elektrą. Turime daug įpročių, apie kuriuos nepagalvojame, kiek kainuoja. Paliekame įrenginius elektros lizde. Galima atsisakyti džiovyklės.

– Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį?

– Peržiūrėti biudžetą, kur išleidžiate pinigus. Kiekvieną mėnesį, savaitę galite peržiūrėti savo banko išrašą, kur išleidžiate. Rinkti čekius. Svarbu pastebėti išlaidas, kurių neplanavote. Sekite finansus, kur kiek išleidžiate. Atkreipkite dėmesį į išleidimo santykį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip reikėtų planuoti?

– Labai paprasta taisyklė – 50–30–20. 50 proc. jūsų atlyginimo turėtų būti skiriama būtiniesiems dalykams – paskolos, mokesčiai, maistas. 30 proc. – nebūtinoji reikmė: drabužiai, kavinės, kino teatras. 20 proc. pajamų taupyti. Kiekvienas šeimos ūkis turi turėti bent šešiems mėnesiams santaupų, kad galėtų pragyventi. Kiekvienas papildomas, neplanuotas pajamas, priedus prie atlyginimų įvertinti, ar neverta taupyti jų.

Sekite akcijas, pirkite maisto prekių, kurios gali ilgai stovėti.

– Ką patartumėte žmonėms, kurie neturi jokių santaupų? Nuo ko pradėti taupyti?

– Pradėkite nuo banko išrašo, tikrinkite, kur išleidžiate. Planuokite pirkinius. Apsipirkite per akcijas. Venkite spontaniškų pirkinių.

– Kaip jų išvengti?

– Aš asmeniškai neinu į parduotuves ir 100 kartų pagalvoju. Net jei ir nusipirkote spontaniškai, turite keturiolikos dienų grąžinimo laikotarpį, gerai pagalvokite, ar jums jo reikia. Patikrinkite savo skaitmenines prenumeratas. Daug žmonių yra pamiršę apie kai kurias prenumeratas, nesinaudoja jau paslaugomis. Planuokite savo meniu. Neišmeskite produktų. Manau, vartotojiškumas labai didelis, daug išmetame. Sekite akcijas, pirkite maisto prekių, kurios gali ilgai stovėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

kiek kainuoja duonos kepaliukas eksperte ?

ką reiškia finansų ekspertė?-ar ta, kuri sugeba pragyventi su dviem vaikais iš minimalios algos, ar ta senmeggė, kuri gauna tūkstančius algos ir moko kitus gyventi

Na

ir nusišneki eksperte.Geriau neskleisk nesąmonių ir nepikdyk žmonių. O Lietuvos žmonės baudžiaunininkai, kiek valdžia engs, tiek ir tylės. Gal kaip nors išsisuksiu, pratempsiu. Prancūzai revoliucionieriai, jie nesitaiksto. Sėkmės lietuviai toliau lenkti kuprą, tylomis burnoti.

O kaip

"ekspertė" vertina tai, kad esant tokiai infliacijai tie taupomi pinigai nuvertėja?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS