Finansų ministerija sutinka politikų pajamas skelbti viešai | Diena.lt

FINANSŲ MINISTERIJA SUTINKA POLITIKŲ PAJAMAS SKELBTI VIEŠAI

  • 1

Finansų ministerija pritaria parlamentarų siūlymui viešai skelbti valstybės politikų ir Europos Parlamento (EP) narių bei jų šeimos narių metinių gyventojų pajamų deklaracijų duomenis. Tačiau siūlo įstatymo projektą tobulinti.

Dėl to Vyriausybė spręs trečiadienio posėdyje.

Vyriausybės nutarimo projekte ministerija teigia pritarianti parlamentarių Aušros Maldeikienės ir Ingridos Šimonytės siūlymui viešai skelbti politikų pajamų deklaracijas bei sumokėtus mokesčius. Anot ministerijos, pakeitimas leis lyginti politikų pajamų pokyčius ir duomenis su kita viešai pateikiama informacija. Šiuo metu tokios galimybės nėra, nes rinkimams nevykstant ar asmeniui juose nekandidatuojant tokie palyginamieji duomenys nėra skelbiami.

Šiuo metu nenumatoma pareiga viešai skelbti metines GPM, o pajamų mokesčio deklaracijų duomenys skelbiami rinkiminės kampanijos metu, tačiau, kaip teigiama aiškinamajame projekto rašte, tai daroma „labiausiai agreguota forma.“ Nurodoma, kad priėmus įstatymo pakeitimą kandidatų į valstybės politikus ar EP narius metines turto ir pajamų deklaracijas turės skelbti Vyriausioji rinkimų komisija.

Tačiau ministerija siūlo įstatymo projektą tobulinti. Pavyzdžiui, turėtų būti keičiamas ne gyventojų pajamų mokesčio, o gyventojų turto deklaravimo įstatymas.

Nutarimo projekte numatyta ir prievolė taikyti vienodą principą dėl turto deklaracijų ir metinių pajamų deklaracijų viešinimo patikslintų duomenų skelbimo, kai turės būti skelbiami ne tik pirminiai, bet ir patikslinti duomenys.

Jeigu Vyriausybė pritars siūlymui, tam dar turės pritarti Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Jokio sutikimo nereikia,tai privalo daryti.Visi kurie yra tautos išlaikytiniai ,apie juos tauta turi žinoti ,ne tik apie atlyginimų dydį ,bet ir apie visas valstybės išlaidas.Naujieną matai parašė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS