Finansų ministerija tikisi, kad dėl mokesčių Seimas apsispręs iki liepos | Diena.lt

FINANSŲ MINISTERIJA TIKISI, KAD DĖL MOKESČIŲ SEIMAS APSISPRĘS IKI LIEPOS

  • 0

Finansų ministerija tikisi, kad Vyriausybės siūlomi mokesčių pakeitimai Seime bus priimti dar pavasario sesijoje ir įsigalios nuo kitų metų sausio. Norima, kad verslas ir gyventojai galėtų geriau pasirengti pokyčiams.

„Iš vakar (pirmadienį – BNS) gautų klausimų suprantame, kad verslui įdomu, ar turės pakankamai laiko pasiruošti ir prisitaikyti prie pakeitimų. Atsakymas – taip. Sieksime, kad įstatymai būtų priimti pavasarį su įsigaliojimu nuo 2019 metų sausio. Būs pakankamas laikas perskaičiuoti atlyginimus“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Mokesčių pakeitimai pagal įstatymą gali būti teikiami su kitų metų valstybės biudžetu arba vėliausiai prieš pusmetį iki jų įsigaliojimo.

„Mokestinių pakeitimų priėmimas su biudžetu turėtų būti labiau išimtis nei taisyklė, kad gyventojai, verslas ir kiti turėtų laiko pasiruošti. Vien techninis pasiruošimas per trumpą laiką laiką, žinome, kad tai kainuoja brangiai“, – spaudos konferencijoje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis tikisi, kad siūlomi pakeitimai sulauks palaikymo Seime.

„Dabartinis siūlymas, ties juo ilgai dirbome, buvo daug diskusijų, rėmėmės tarptautinių mokslininkų rekomendacijomis ir nuoširdžiai tikiu, kad šita alternatyva dabartiniame Lietuvos vystymosi etape yra pati geriausia alternatyva“, – teigė finansų ministras.

Vyriausybė pirmadienį pasiūlė didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), mažinti socialinio draudimo įmokas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ lubas.

Atlyginimo riba, iki kurios taikomas NPD, turėtų augti iki 2,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU), numatytas trejų metų NPD didinimo planas. 

Konsolidavus mokesčius darbuotojo pusėje, jis mokėtų 21 proc.  pajamų mokestį ir 18,5 proc. socialinio draudimo įmoką, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą „Sodrai“. Darbdavio socialinio draudimo įmoka sudarytų 1,24 procento.

Vyriausybė paskelbė kitąmet iš „šešėlio“ ketinanti „ištraukti“ 200 mln. eurų. 2019 metais verslui ir gyventojams planuojama siūlyti vienkartinę galimybę be baudų ir delspinigių susimokėti „pamirštus“ mokesčius – tai jie galės padaryti per 6 mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS