G. Surplys: afrikinio kiaulių maro židiniai „skausmingi“ | Diena.lt

G. SURPLYS: AFRIKINIO KIAULIŲ MARO ŽIDINIAI „SKAUSMINGI“

Pasitarime Vyriausybėje trečiadienį ieškoma sprendimo, ką daryti daugėjant afrikinio kiaulių maro (AKM) židinių Lietuvoje, Eltai sakė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

„Susirinko ir smulkūs, ir stambūs kiaulių augintojai, ieškosime sprendimų, nes situacija tikrai įkaitusi. Europinės taisyklės tokios, kad jeigu 10 kilometrų spinduliu yra atsiradęs maro židinys, krenta kiaulė, zona yra uždaroma, ir įmonės, kurios ten veikia, negauna teisės eksportuoti iš Lietuvos teritorijos“, - Eltai sakė G. Surplys.

Ministro teigimu, visos Lietuvos ploto problema dar neliečia, tačiau esami židiniai „skausmingi“.

„Yra grėsmė, kad maro teritorija dar plėsis“, - kalbėjo G. Surplys.

ELTA primena, kad trečiadienį po Vyriausybės posėdžio G. Surplys dalyvauja pasitarime dėl AKM plitimo šalyje. Prieš tai G. Surplys susitiko su susirūpinimą norėjusiu išreikšti smulkiuoju kiaulių augintoju.

Penktadienį pranešta, kad ir toliau sparčiai daugėja AKM protrūkių kiaulių laikymo vietose. Nuo šių metų pradžios Lietuvoje nustatyti 38 AKM židiniai 16-oje Lietuvos rajonų - Alytaus, Akmenės, Joniškio, Jurbarko, Kaišiadorių, Kėdainių, Lazdijų, Mažeikių, Pakruojo, Radviliškio, Raseinių, Šiaulių, Šakių, Trakų ir Varėnos rajonų ir Birštono savivaldybės ūkiuose. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, dėl to sunaikinta daugiau kaip 2,3 tūkstančio kiaulių.

Daugiausiai AKM židinių kiaulių laikymo vietose nustatyta Radviliškio rajone (5 AKM židiniai), Jurbarko ir Lazdijų rajonuose (po 4), Akmenės, Joniškio ir Mažeikių rajonuose (po 3). Šią savaitę ligos likvidavimo padarinius patyrę dar 2 Radviliškio ir Lazdijų rajonų ūkininkai, savo reikmėms auginę 2 ir 1 kiaulę.

„Apsisaugoti nuo šios ligos galima tik nuolat griežtai laikantis patvirtintų biologinio saugumo reikalavimų. Ūkininkai ir pavieniai kiaulių augintojai turi suvokti, kad, dėl jų klaidų įvykus AKM protrūkiui, patiria didelių nuostolių ne tik patys augintojai, bet ir visa valstybė“, - anksčiau yra sakęs VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkodaros skyriaus vadovas Albertas Gapšys Eltai yra kalbėjęs, kad ateityje smulkiųjų kiaulių laikytojų liks mažai, nes užsiimti tokiu veikla tiesiog neapsimokės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Mosado agentai?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS