Greitai įsigalios nauja pensijų sistema: ką reikia žinoti? | Diena.lt

GREITAI ĮSIGALIOS NAUJA PENSIJŲ SISTEMA: KĄ REIKIA ŽINOTI?

Nuo Naujųjų visi kaupiantieji mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje turi teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti.

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus mokėjo tik „Sodros“ įmokas ir lėšų nuo savo darbo užmokesčio nepridėjo (2+0+0), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 1,8 proc. šio gyventojo darbo užmokesčio. Įmoka kasmet laipsniškai didės, kol pasieks 3 proc., kiek anksčiau pranešė „Sodra“.

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus prisidėjo ir lėšomis nuo savo darbo užmokesčio (2+2+2), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 3 proc. jo darbo užmokesčio.

Jeigu šie gyventojai norėtų kaupime nebedalyvauti, jie turėtų apie tai informuoti savo kaupimo bendrovę iki birželio 30 d. Įmokų pervedimas stabdomas nuo to mėnesio, kai įsigalioja kaupimo bendrovei pateiktas prašymas.

Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja ir yra jaunesni nei 40 metų, bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą. Šie gyventojai įtraukiami, jeigu jie sausio 2 dieną yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m., nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Į kaupimą įtraukti gyventojai gali atsisakyti dalyvauti kaupime. Jie apie tai turėtų informuoti „Sodrą“, prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui ir iki birželio 30 d. pateikę atitinkamą prašymą.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, senatvės pensijos augs 590,9 tūkst. žmonių, našlių ir našlaičių pensijos - 245,3 tūkst. žmonių, netekto darbingumo pensijos - 144,4 tūkst. žmonių. Tuo tarpu vidutinė pensija kitąmet paaugs iki 343,34 euro.

Visos senatvės pensijos nuo sausio 1 d. bus indeksuojamos 1,0763 koeficientu. Pasak ministro, padauginus savo išmoką iš šio koeficiento, galima sužinoti savo pensijos dydį kitais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

reikia zinoti

kad padirbus skandinavijoj 10 metu uzdirbsi pensija kokios lietuvoj per 2 gyvenimus neuzdirbsi...

...

ACH: "Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja ir yra jaunesni nei 40 metų, bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą" - šįkart apdairiai nutylėta kad (ESĄ) automatiškai bus priskiriamas konkretus PRIVATUS pensijinis fondas, o realiai - nusimato SIAUBINGIAUSIA korupcinė schema kai bus parenkami TIK 'savi' (susimokėję) fondai. Ir šiaip - pats PRIEVARTINIS tų privačių fondų kišimas yra KORUPCINIS aktas, o kai DAR tie privatininkai sugebėjo išsireikalaut SAU išmokų iš biudžeto, tai... taip, tų privačių pensijinių fondų lobistai GERAI padirbėjo, bet - nuo tokios AFEROS masto net ir Valinskui ant galvos plaukai piestu pasistojo!

888

Paziurek internete , fb ... visi zmones spjaudosi nuo sitos susiktos paslaugos . Kiek zmoniu jau po nauju eis nutgaukinet sita sodros marazma . Dauguma bega . Manau eiliny karta nori apvagint zmones
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS