I. Hofmanas: ūkininkams kuro akcizų didinimas nepatiktų – prie gynybos turi prisidėti visi | Diena.lt

I. HOFMANAS: ŪKININKAMS KURO AKCIZŲ DIDINIMAS NEPATIKTŲ – PRIE GYNYBOS TURI PRISIDĖTI VISI

Finansų ministerijai pasiūlius gynybos finansavimą didinti, be kita ko, keliant akcizus visų rūšių kurui, įskaitant žaliąjį ūkininkų dyzeliną, Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako, jog žemdirbiai į tokį pokytį reaguotų neigiamai.

„Žemdirbių bendruomenė tą žinią sutiktų priešiškai ir žemdirbiai visada jautriai į tą reaguoja, į norus didinti akcizą kurui, būtent dėl to pačio principo, dėl teisingumo principo. (...) Aš asmeniškai manyčiau taip, kad prie gynybos turi prisidėti visi gyventojai, absoliučiai visi, tai teisingiausia būtų, pavyzdžiui, PVM (pridėtinės vertės mokestį – BNS) vienu procentu padidinti“, – trečiadienį BNS sakė I. Hofmanas.

„Gynyba yra visiems reikalinga, ne tik verslui, ne tik ūkininkams ar kažkuriai kitai išskirtai visuomenės daliai. Tai yra skirta visiems žmonėms ir ta našta visiems turėtų būti vienoda“, – pabrėžė jis.

I. Hofmano teigimu, ūkininkai dar nėra aptarę Finansų ministerijos siūlymo ir neatmeta galimybės, jog pakėlus kuro akcizus ūkininkai galėtų vėl protestuoti.

„Mes turėtume apsvarstyti bendruomenėje savo, kokios pozicijos konkrečiai laikytis šituo klausimu, bet iš šiandienos perspektyvos manau, kad ūkininkai jautriai reaguotų, nebent tas pakilimas būtų labai nedidelis, kelių centų, tai galbūt dėl to reakcijų ir nebūtų, bet jeigu būtų ženklus pakilimas, tai aš manau, kad reakcijos būtų“, – teigė ūkininkų atstovas.

Pagal Finansų ministerijos siūlymą benzino, dyzelino, ūkininkų naudojamo žaliojo dyzelino akcizo gynybos dedamoji  didėtų 6 centais už litrą. Ministerijos skaičiavimais, taip kasmet būtų galima surinkti apie 126 mln. eurų.

Aplinkos ir žemės ūkio ministrai Simonas Gentvilas ir Kęstutis Navickas trečiadienį teigė pritariantys Finansų ministerijos siūlymui.

Žemės ūkio ministras taip pat pridūrė nebijantis, kad dar šių metų sausį dėl kuro akcizų protestavę ūkininkai išreikš pasipiktinimą: „Jeigu mes protestuosim dabar, ar ginti valstybę, tai aš tikrai nebijau“.

Gynybos finansavimą siekiama padidinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto, siekiant sparčiau vystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Kokia dar gynyba... Po nauju seimo rinkimu neliks tu dvieju karo šaukliu iš URM bei KAM ir gyvent bus ramiau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS