Išmanieji skaitikliai padėtų sutaupyti bent 7 proc. elektros | Diena.lt

IŠMANIEJI SKAITIKLIAI PADĖTŲ SUTAUPYTI BENT 7 PROC. ELEKTROS

  • 7

Įdiegus išmaniąją apskaitą gyventojai per metus sutaupytų bent 7 proc. elektros energijos, o valstybei toks sprendimas atneštų finansinės ir socialinės naudos. Tokius rezultatus atskleidė elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atliktas bandomasis projektas.

ESO Paslaugų tarnybos direktoriaus Igno Pranskevičiaus teigimu, išmaniosios apskaitos dėka, elektros energija būtų naudojama efektyviau ir taupiau.

„Bandomojo projekto, kurio metu Lietuvoje buvo įdiegta beveik 3000 išmaniųjų skaitiklių, rezultatai rodo, kad ši technologija padeda gyventojams keisti kasdienius elektros vartojimo įpročius ir suteikia galimybę elektros energiją vartoti efektyviau ir taupiau. Projekto dalyviai per metus sunaudojo vidutiniškai 7 proc. mažiau elektros energijos, palyginti su tradicine apskaita“, - sako I. Pranskevičius.

Išmanieji skaitikliai vartotojams leidžia sekti, kaip kinta jų elektros suvartojimas, analizuoti kas valandą pateikiamus duomenis ir lyginti juos skirtingais laikotarpiais. Apklausti projekto dalyviai tarp išmaniosios apskaitos naudų įvardijo ir sutaupytą laiką, kurio nebereikia skirti skaitiklių duomenims nurašyti, taip pat galimybę apmokėti sąskaitas automatiškai.

„Bandomasis projektas parodė, kad išmanioji apskaita gali sumažinti elektros naudojimą ir sumažinti apkrovas net piko metu, o tai yra labai svarbu sklandžiam tinklo darbui. ESO specialistams ši sistema taip pat padeda realiu laiku matyti daugiau techninių parametrų ir greičiau spręsti elektros tiekimo problemas, šalinti trikdžius ar gedimus“, - sako I. Pranskevičius.

4 metų trukmės projekto investicijos Lietuvai finansinės naudos galimai suteiktų už daugiau nei 160 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Darius

piginkite elektros gamybos budus o ne skaiciukus tobulinkite, elektros gamyboje islaidu pagrindas o ne skaiciukuose

Br

Tikrai... galvoja, kad visi avigalviai... "vartotojams sutaupys laiko- nereikės nurašinėti parodymų..." (ot kiek daug laiko sutaupysim...), ir kartu rašo, kad kas valandą analizuoti galima bus... tai ir matau, kaip sėdi visi ir analizuoja... nes veikti daugiau neturi ką... ir, kaip rašo, kad ESO padės daug ką optimizuoti, tai tegul ir diegiasi iš savo pelnų jei jiems naudinga, o ne iš žmonių kišenių (keliant tarifus dėl to), kaip kad buvo jau anksčiau rašyta...

šiaip

kam čia skirtas straipsnis?Avigalviams?Kai įves "protingus" skaitliukus,įdomu kokiu bųdu žmogus sutaupys pinigus,kiek naudojo elektros,tiek ir naudos,kam, čia nesąmones kniaukti,plius už įdiegimą teks mokėti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS