Išvenkite baudų: suteikiama vienkartinė proga sumokėti pamirštus mokesčius | Diena.lt

IŠVENKITE BAUDŲ: SUTEIKIAMA VIENKARTINĖ PROGA SUMOKĖTI PAMIRŠTUS MOKESČIUS

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad iki liepos 1 d. visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų.

Tokia proga yra suteikiama pirmą bei vienintelį kartą ir ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės. Atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas visiems – ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys, bankrutavę ar restruktūrizuojami.

Norėdami pasinaudoti šia galimybe mokesčių mokėtojai 2019 m. sausio – birželio mėnesiais turėtų pateikti arba patikslinti savo deklaracijas už pasirinktus 2014-2018 m. arba, jei pageidauja, už visus penkerius metus ir deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas. Tokiu atveju VMI už kadaise nesumokėtus mokesčius delspinigių neskaičiuos ir baudų neskirs.

Siūlome nedelsti, per 20 dienų kreiptis į VMI ir pasinaudoti galimybe mokesčių sumą išdėstyti bei sumokėti dalimis be jokių palūkanų.

Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia sumokėti per 20 dienų, tačiau mokesčių mokėtojai gali sudaryti ir periodinių mokėjimų grafiką – laikotarpiui iki 2 metų.

„Jei sumokėti visą mokesčių sumą išsyk yra sudėtinga, kyla finansinių sunkumų, siūlome nedelsti, per 20 dienų kreiptis į VMI ir pasinaudoti galimybe mokesčių sumą išdėstyti bei sumokėti dalimis be jokių palūkanų“, – sako VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

VMI pažymi, kad atleidimas nuo delspinigių galioja praeityje pamirštiems sumokėti VMI administruojamiems mokesčiams (išskyrus žemės mokestį).

D. Labučio (ELTA) nuotr.

„Išnagrinėjome kitų šalių patirtį (...) ir iš visų taikytų modelių sukūrėme savo modelį, kuris yra išskirtinis (...). Neabejoju šios priemonės sėkme, nes tai yra vienkartinė galimybė. Pusmečio pakankamai užtenka sutelkti drąsą ir sumokėti pamirštus mokesčius. (...) Tikrai nebus pratęsimų, yra pusmetis, kviečiu prisiminti pamirštus mokesčius ir juos deklaruoti“, – sakė VMI vadovė Edita Janušienė.

Kaip Eltą patikino R. Virvilienė, šešėlio mažinimo priemonėmis siekiama surinkti papildomus 200 mln. eurų.

„Šešėlio mažinimo priemonei buvo atlikta struktūrinė reforma, kurios pakete yra kelios priemonės. Viena vienintelė priemonė (mokesčių sumokėjimas, išvengiant baudų. – ELTA) negali duoti tiek rezultato, kiek visas priemonių kompleksas. Tikimasi, kad šis kompleksas atneš 200 mln. eurų papildomų mokesčių“, – Eltai teigė R. Virvilienė.

VMI neidentifikuos asmenų, pasinaudojusių galimybe atsiskleisti ir būti atleistiems nuo delspinigių, kadangi deklaracijos bus teikiamos ir tikslinamos bendrąja tvarka.

„Siekdami užtikrinti mokesčių mokėtojų konfidencialumą ir anonimiškumą, deklaracijas priimsime bendra tvarka, prie jų jokių pajamas pagrindžiančių dokumentų pateikti nereikės“, – sako R. Virvilienė, pažymėdama, kad tam, jog mokesčių mokėtojas būtų atleistas nuo delspinigių, nereikės teikti ir jokių papildomų prašymų, tai įvyks automatiškai.

Pirmą 2019-ųjų pusmetį mokesčių administratorius nepradės naujų mokestinių patikrinimų ir sudarys galimybę mokesčių mokėtojams atsiskleisti patiems.

„Net ir tuo atveju, kai VMI mokestinius patikrinimus pradėjo dar 2018 m. ir šiuo metu jie nėra baigti, mokesčių mokėtojai vis tiek turi teisę būti atleisti nuo delspinigių, jei pateiks ar patikslins deklaracijas iki patikrinimo akto surašymo“, – sako R. Virvilienė.

Tuo atveju, kai mokesčių mokėtojas yra pateikęs atitinkamo mokesčio deklaraciją dar iki sausio 1 d., tačiau mokesčio nesumokėjo ir todėl nuo susidariusios mokėtinų mokesčių sumos jam apskaičiuoti delspinigiai, tai tokie mokesčių mokėtojai nuo nesumokėtų delspinigių taip pat bus atleisti automatiškai po sausio 1 d. – liks tik sumokėti mokestį.

GALERIJA

  • E. Janušienė
  • R. Virvilienė
  • A. Klerauskas
  • Išvenkite baudų: suteikiama vienkartinė proga sumokėti pamirštus mokesčius
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS