Ketinama sujungti darbuotojų ir darbdavių įmokas | Diena.lt

KETINAMA SUJUNGTI DARBUOTOJŲ IR DARBDAVIŲ ĮMOKAS

Naujus mokesčių pakeitimus ruošianti Vyriausybė ketina sujungti darbdavio ir darbuotojo įmokas "Sodrai" bei mažinti darbo apmokestinimą, sako finansų ministras Vilius Šapoka. Be to, anot jo, Seimui bus siūloma įvesti "Sodros" lubas.

"Mes dabar baigiame ruošti savo pasiūlymus dėl mokesčių ir socialinės apsaugos įmokų. Labai aišku, kad mes konsoliduosime darbuotojų ir darbdavių socialinės apsaugos įmokas", - per Amerikos prekybos rūmų verslo pietus ketvirtadienį Vilniuje kalbėjo V. Šapoka.

"Tikiu, kad mes pasiūlysime parlamentui įvesti ("Sodros" įmokų - BNS) "lubas", dar mes žiūrime ir diskutuojame, kaip bendrai sumažinti su darbo santykiais susijusius mokesčius, įskaitant kvalifikuotus darbuotojus", - pridūrė V. Šapoka.

Vėliau žurnalistams jis sakė, kad šiuo metu jaučiamas politinis palaikymas darbdavio ir darbuotojo "Sodros" įmokų sujungimui.

"Aš esu tikras, kad mes tikrai su tokiu pasiūlymu išeisime ir tikiu, kad šiemet tai pavyks padaryti, nes tam yra politinis palaikymas. Sistema bus skaidresnė ir aiškesnė. Tiek perkeltume bazinę pensiją iš "Sodros" į valstybės biudžetą ir kartu sumažintume bendrą mokestinę naštą su darbo santykiais susijusioje srityje", - kalbėjo finansų ministras.

Jis nenorėjo detalizuoti, kaip gali atrodyti nauja "Sodros" įmokų sistema arba kaip bus mažinami su darbo santykiais susiję mokesčiai.

Pagrindinis reformos šaltinis turėtų būti šešėlinės ekonomikos išskraidinimas.

"Bus kompleksinis sprendimas, tiek sujungiant ir išskaidrinant sistemą, tiek sumažinant bendrą mokestinę naštą. Šiuo metu darbo grupė dirba ir artimiausiu metu pasiūlymus galėsime pateikti viešai konsultacijai", - kalbėjo finansų ministras.

Pasak V. Šapokos, darbo mokesčių mažinimui kelią atvers šešėlinės ekonomikos mažinimas.

"Tikrai neturime jokių ketinimų sumažinus su darbo santykiais susijusią naštą tiesiog paimti ir lengva ranka užkrauti tą kažkam kitam. Pagrindinis reformos šaltinis turėtų būti šešėlinės ekonomikos išskraidinimas", - kalbėjo V. Šapoka.

Jis tvirtino asmeniškai palaikantis "Sodros" įmokų "lubas", bet dar nesutarta, kaip tai bus įgyvendinta.

"Aš nuosekliai pasisakau už "Sodros" lubų įdiegimą. Yra svarstomi įvairūs variantai, ar tai daryti pereinamuoju laikotarpiu, ar iškart įvedinėti tam tikro lygio. Artimiausiu metu sudėsime visus taškus", - teigė V. Šapoka.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas "valstietis" Stasys Jakeliūnas BNS taip pat teigė palaikantis idėją sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, įskaitant "Sodros" įmokas - tai, anot jo, leistų pradėti diskusijas dėl progresinių mokesčių.

Jo nuomone, priklausomai nuo papildomai surenkamų mokesčių iš kapitalo pajamų, būtų galima mažinti darbo pajamoms taikomą gyventojų pajamų mokestį.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pernai teigė Vyriausybės pasiūlytoje mokesčių pertvarkoje pasigedęs "Sodros" įmokų pokyčių -būtent darbdavio ir darbuotojo įmokų sujungimo.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teigė, jog Vyriausybė mokesčių pakeitimų pasiūlymus turėtų paruošti iki kovo vidurio.

Pernai Vyriausybė pristatė kai kurių mokesčių pakeitimus - jie buvo priimti kartu su šių metų valstybės biudžetu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS