Kiek lėšų per savaitę Lietuva įneša į ES biudžetą? | Diena.lt

KIEK LĖŠŲ PER SAVAITĘ LIETUVA ĮNEŠA Į ES BIUDŽETĄ?

  • 2

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės įmokas į ES biudžetą atlieka kas mėnesį. Žinoma, tai netrukdo suskaičiuoti, kokia pinigų suma susidaro per savaitę, sako Lietuvos Respublikos finansų viceministrė Miglė Tuskienė.

LRT RADIJO klausytoja Virginija iš Druskininkų teiraujasi, koks Lietuvos įnašas į ES biudžetą: „Skaičiau, kad Jungtinė Karalystė per savaitę įnešdavo kelis šimtus milijonų eurų. Norėčiau sužinoti, kiek milijonų per tą patį laikotarpį įmoka Lietuva?“

Pasak finansų viceministrės Miglės Tuskienės, šiuo metu mūsų šalis su ES sudariusi septynerių metų finansinę perspektyvą – nuo šios sutarties priklauso įmokos ir įplaukos.

Jungtinės Karalystės bei Lietuvos įmokos į ES biudžetą skiriasi daugiau nei 40 kartų.

„Dabar turime 2014–2020 m. finansinę perspektyvą, kurioje yra fiksuoti bendri dydžiai, t. y. kiek šalis gaus bei kiek sumokės lėšų. Tiesa, metinės įmokos nuolat kinta priklausomai nuo to, koks yra patvirtintas metinis biudžetas. Natūralu, kad laikotarpio pradžioje metinio biudžeto apimtis būna šiek tiek mažesnė, nes programos tik įsibėgėja. Laikotarpio viduryje ir pabaigoje programų įgyvendinimas spartėja, todėl metinis ES biudžetas būna didesnis ir lėšų reikia daugiau“, – aiškina specialistė.

Jungtinės Karalystės bei Lietuvos įmokos į ES biudžetą skiriasi daugiau nei 40 kartų. Vis dėlto mūsų valstybė, nors ir įmoka mažesnę sumą, gauna didesnę paramą nei Anglija, tikina finansų viceministrė M. Tuskienė.

„Jungtinė Karalystė per savaitę vidutiniškai sumoka apie 300–400 mln. eurų. Lietuvos skaičiai yra gerokai kuklesni – į ES biudžetą įmokame 5–7 mln. eurų. Tuo metu iš ES biudžeto gauname didesnes pajamas. Lietuva yra susitarusi, kad per 2014–2020 m. iš viso gaus apie 13 mlrd. eurų, o įmokos nesieks 3 mlrd. Taigi, įmokėdami 1 eurą, iš ES gauname 4“, – pažymi pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šiaip

1 eurą sumokame mes. O 4 eurus gauną kažkas....

a lia lia lia mokam viena.. gaunam 4..

gyvenk ir zvenk..bet pamirso paminet ,kad is tu gaunamu 4 reikia 3 sumoket TVF uz Kabyliaus su Simoonyte skolintus milijardus procentus,[ skola atidavinet dar neykandam--mokam tik procentus] ir kad is tu 4 dar reikia yNATO kasa ynest 2% mokescio ir t.t ir pan .... taip ,kad prie tu gautu 4 euru reikia pridet dar bent 10 euru kad galetume susimoket visas skolas ,o kiek dar valdziagyviai nufifina --bent trecdaly tai tikrai , taip is leto su pagreiciu ir riedam y dugna....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS