Kiekvienam lietuviui – po asmeninę taupymo sąskaitą | Diena.lt

KIEKVIENAM LIETUVIUI – PO ASMENINĘ TAUPYMO SĄSKAITĄ

  • 2

„Infobalt“ asociacijos narių suburta „Fintech Lithuania“ grupė šią savaitę Finansų ministerijai pateikė pasiūlymą sekti Didžiosios Britanijos pėdomis ir sudaryti galimybę visiems gyventojams atsidaryti po asmeninę taupymo sąskaitą.

Naujai išrinkto grupės pirmininko Evaldo Remeikio teigimu, toks žingsnis prisidėtų prie aktyvesnio gyventojų domėjimosi taupymo ir investavimo priemonėmis, skatintų finansinį raštingumą ir didintų įsitraukimą į finansinių technologijų paslaugas.

„Lietuvos bankas ir Finansų ministerija aktyviai dirba siekdami pagerinti sąlygas finansinių paslaugų veiklai Lietuvoje. Jau dabar mūsų šalis išsiskiria iš kitų Europos valstybių paprastesniu teisiniu reguliavimu, sumažinta administracine našta. Tačiau norėdami tapti tikrais regiono lyderiais, privalome ne tik gerinti sąlygas finansinių technologijų kūrėjams bei vystytojams, bet ir skatinti gyventojų įsitraukimą, kad didesnė jų dalis įsitrauktų į aktyvų „Fintech“ naudojimą. Vienas iš galimų ir siūlomų būdų – galimybė atsidaryti asmeninę taupymo sąskaitą, kurioje uždirbtos pajamos būtų neapmokestinamos“, – sako E. Remeikis.

Siūloma nustatyti 20 tūkst. eurų neapmokestinamąjį santaupų ar investicijų dydį. Būtent iki tokios sumos būtų galima pasipildyti asmeninę taupymo sąskaitą kiekvienais metais ir visos pajamos, nepriklausomai nuo jų dydžio, būtų neapmokestinamos.

„Tik turėdami aktyviai tarpusavio skolinimosi, sutelktinio finansavimo ir kitomis finansinių paslaugų priemonėmis besinaudojančią visuomenę, galėsime stiprinti pozicijas regione. Vienas iš galimų pavyzdžių – Didžioji Britanija. Šios šalies gyventojai gali naudotis asmeninėmis taupymo sąskaitomis ir investuoti savo turimas lėšas į įvairias priemones. Neapmokestinamos investavimo ir tarpusavio skolinimo pajamos – viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos skolinimo apimtys naudojant finansines technologijas sudaro daugiau nei 80 proc. visos Europos dalies“, – sako E. Remeikis.

Tai, kad mažesni mokesčiai skatintų Lietuvos gyventojus daugiau investuoti, patvirtina ir bendrovės „Spinter tyrimai” atlikta apklausa. Jos duomenimis, net 83 proc. Lietuvos gyventojų nori savarankiškai rūpintis savo finansine gerove ir tikisi, kad valstybė per mažesnius mokesčius ir kitas priemones skatins juos taupyti.

Kartu su finansinių technologijų plėtros skatinimu, „Fintech Lithuania“ planuoja stiprinti ir Lietuvos gyventojų finansinį švietimą. „Finansinis raštingumas Lietuvoje – pakankamai didelė problema. Kad žmonės galėtų tinkamai planuotis ateitį, įvertinti finansinių technologijų sprendimų galimybes – svarbu šią temą nagrinėti jau mokyklos suole. Finansinis švietimas turėtų būti integruotas ir į pradinių, ir į vyresnių klasių programą. Be abejo reikia nepamiršti ir studijuojančių bei mokslus baigusių piliečių – jiems taip pat reikia suteikti naujų finansinių žinių bei padėti atnaujinti jau turimas. Informacinių ir finansinių technologijų bendrovės čia galėtų prisidėti tobulinat švietimo programas, vedant seminarus ir kitais būdais skatinant finansinio raštingumo sklaidą“, – sako E. Remeikis.

Pasak „Fintech Lithuania“ grupės pirmininko, taip pat kartu su Lietuvos banku, Finansų ministerija, „Investuok Lietuvoje“ ir kitomis valstybinėmis organizacijomis bus siekiama tobulinti ir gerinti reguliacinę bei mokestinę aplinką, taip skatinant finansinių technologijų įmonių kūrimąsi, plėtrą Lietuvoje ir užsienyje.

„Sieksime inicijuoti ir didesnį valstybinių įstaigų įsitraukimą į finansinių technologijų naudojimą. Jeigu valstybinio sektoriaus įstaigos pradėtų mokėjimus vykdyti ne tik per bankus, bet aktyviai naudotųsi ir finansinių technologijų galimybėmis – išaugtų šių sprendimų populiarumas, žmonės ir patys imtų drąsiau naudoti šiuos sprendimus“, – teigia E. Remeikis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

'Neo-Sekundė'.

Kantri

O kas garantuos kad tai ne "Snoro" afera?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS