Žiniasklaida: Kinijos valstybės kontroliuojama korporacija – stambi I. Vėgėlės šeimos verslo tiekėja | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: KINIJOS VALSTYBĖS KONTROLIUOJAMA KORPORACIJA – STAMBI I. VĖGĖLĖS ŠEIMOS VERSLO TIEKĖJA

  • 16

Kinijos valstybės kontroliuojama korporacija „Gree“ – stambi kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos kontroliuojamos grupės „Vilpra“ tiekėja, rodo tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ su partneriais atliktas tyrimas.

Pasak „Sienos“, „Gree“ produkcija prekiauja ne tik šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“, bet ir bendrovė „Internetinė prekyba“, kurios akcininku yra pats I. Vėgėlė.

Būtent „Gree“ kondicionierius „Vilpra“ nurodė eksportavusi į Kirgiziją, o jų eksportas į šią šalį, pačios įmonės pateiktais duomenimis, viršijo milijoną eurų.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, atlikęs tyrimą su partneriais Lietuvoje ir Baltarusijoje, balandžio pabaigoje paskelbė, kad būtent su dviem Kirgizijoje registruotomis bendrovėmis „Vilpros“ prekyba staiga išaugo po to, kai Europos Sąjunga (ES) uždraudė kondicionierių eksportą į Rusiją ir Baltarusiją.

Pasirodžius šiai informacijai, Lietuvos muitinė pradėjo „Vilpros“ patikrinimą.

Centro tyrimo duomenimis, „Vilpra“ kondicionierius ir kitą „Gree“ produkciją importuoja tiesiogiai iš gamintojo, o prekybos apimtys – milijoninės.

„Vilpra“ turi sudariusi sutartis su dešimtimis prekių gamintojų visame pasaulyje. Įmonė „Gree“ yra viena iš daugelio prekių tiekėjų. Kiekvienas komercinis susitarimas su mūsų tiekėjas yra konfidencialus“, – raštu pateiktame komentare „Sienai“ teigė „Vilpros“ generalinis direktorius, kandidato į prezidentus brolis Martynas Vėgėlė.

Kiekvienas komercinis susitarimas su mūsų tiekėjas yra konfidencialus.

 

Pasak jo, Lietuvos politinis konfliktas su Kinija verslui atsiliepė neigiamai.

Kandidatas į prezidentus I. Vėgėlė „Sienai“ teigė nemanantis, kad jo pozicija dėl Kinijos ir Taivano bei „Vilpros“ santykiai su Kinijos tiekėjais kelia jam interesų konfliktą.

Kandidatuodamas į prezidentus bei kalbėdamas apie Lietuvos užsienio politiką, I. Vėgėlė nekart teigė, jog Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymas buvo neapgalvotas žingsnis, atvedęs Lietuvą į diplomatinį konfliktą su Kinija ir padaręs nemažą ekonominę žalą. 

„Sienos“ duomenimis, ES uždraudus kondicionierių eksportą į Rusiją ir Baltarusiją, staiga išaugo „Vilpros“ prekyba su dviem Kirgizijoje registruotomis bendrovėmis „Mavic Expert“ ir „Service Pack LCD“, kurių registracijos vietos realiai neegzistuoja.

Žurnalistų surinktais duomenimis, nuo 2022 metų rugsėjo iki 2023 metų kovo „Vilpra“ į Centrinės Azijos šalį eksportavo kondicionierių už maždaug 940 tūkst. eurų.

„Vilpra“ muitinės tyrėjams neigė bet kokiu būdu bandžiusi apeiti ES sankcijas, o įmonės vadovas, I. Vėgėlės brolis M. Vėgėlė žurnalistų tyrimą tuomet pavadino politiniu.

Bendrovės pateiktais duomenimis, ji į Kirgiziją 2022 metais eksportavo produkcijos už 700 tūkst. eurų, pernai – už 370 tūkst. eurų.

„Sienos“ teigimu, „Vilpros“ ir su ja susijusių įmonių pagrindinis akcininkas yra I. Vėgėlės tėvas Algirdas Stasys Vėgėlė, įvairių antrinių bendrovių valdybose dirbo ir pats kandidatas į prezidentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Konservais dvokia pilti šudą ant konkurentų padugnės konservai

Kazkas

Nesu Vegeles fanas, toli grazu, linkiu jam didziausios nesekmes rinkimuose, jis man toks kandidatas apie NIEKA. Bet nesuprantu kur cia skandalas, tai jau su Kinija negalima prekiaut, nuo kada cia? Nu tai Gree kondiskiu pilna Lietuva, jais prekiauja ne viena imone, kaip beje apskritai kitomis ivezamomis prekemis is Kinijos. Jeigu ten apeidineja sankcijas ir siunte i Baltarusija tas kondiskes per fiktyvias Kirkizijos imones, tada jo, negrazus dalykai. Bet jeigu cia daromas skandalas, kad su Kinija prekiaujama, tai nelabai suprantu kam cia tas burbulas. Pas mus apskritai mase prekiu kinisku, vienu ar kitu keliu atejusiu.

Neiškniso žurnaliugos?

Kiek proc akciju valdo kandidatas i prezus? Rinksim Nauseda arba Šimonyte nes gerove arteja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS