Konservatoriai ragina premjerą paviešinti taikos sutartį su „Danpower“ | Diena.lt

KONSERVATORIAI RAGINA PREMJERĄ PAVIEŠINTI TAIKOS SUTARTĮ SU „DANPOWER“

  • 1

Opoziciniai konservatoriai kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį prašydami paviešinti Vyriausybės taikos sutartį su Vokietijos energijos gamintoja „Danpower“. Premjero patarėjas teigia, kad nesant teisinių kliūčių, sutartis galėtų būti paviešinta.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad kyla klausimų, ar sutartis atitinka viešąjį interesą ir ar visuomenei pateikiama visapusiška ir tiksli informacija apie pasiektus susitarimus.

„Pirma, taikos sutartis nėra vieša, vadinasi, kažko baiminamasi. Antra, jei, kaip viešojoje erdvėje kalbama, kompensacija mokesčių mokėtojų lėšomis yra mainais už tai, kad įmonė atsiims skundus, įskaitant ir skundą prieš Europos Komisiją (tuo pačiu ir prieš Lietuvą), tai susidaro vaizdas, kad Vyriausybei daromas spaudimas“, – pranešime teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Parlamentarė ragina sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su taikos sutartimi, paviešinant ją visa apimtimi.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigia, kad sutartis galėtų būti paviešinta, jeigu tam nėra teisinių kliūčių.

„Skaidrumas turi būti maksimalus, kiek tai neprieštarauja Lietuvos teisės aktams. Jeigu ten yra galbūt kažkokia jautri informacija, susijusi su įmonės komercine paslaptimi ar panašiai, tai šiuo atveju nepriklausys vien nuo Vyriausybės norų. Jeigu nėra jokių teisinių kliūčių, be jokios abejonės, taikos sutartis visa apimtimi turėtų būti paviešinta (...) Labai rimtai žiūrime į konservatorių raginimus“, – BNS sakė S. Malinauskas.

Vyriausybė gegužę pritarė Energetikos ministerijos taikos sutarčiai su bendrove „Danpower“. Pagal ją, Vokietijos ir Lietuvos kapitalo bendrovė „Danpower Baltic“ gautų leidimą gaminti elektrą jau pastatytoje ir veikiančioje kogeneracinėje jėgainėje Kaune, 12 metų mokant 9,7 euro cento už KWh (be PVM) tarifą, kaip numato 2013 metais aukcione laimėta 5 megavatų (MW) elektros skatinimo kvota. 

Fiksuotas tarifas būtų dengiamas iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) fondo – bendrovė per metus gautų iki 1,5 mln. eurų, o per 12 metų – apie 18 mln. eurų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) liepą nepatvirtino Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir „Danpower“ taikos sutarties dėl pastarosios įmonės elektros gamybos projekto Kaune. Teismas atnaujino bylos nagrinėjimą ir surengs žodinį posėdį. Jis planuojamas spalio mėnesį.

Ši sutartis yra dalis bendros Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutarties. Ją dviejose kitose bylose teismas buvo patvirtinęs.

VEI, iki liepos 23 dienos turėjusi priimti sprendimą dėl leidimo „Danpower“ gaminti elektrą Kaune su skatinamuoju tarifu, jį atidėjo. Inspekcija lauks galutinio teismo sprendimo.

Pagal taikos sutartį didesnis tarifas 12-kai metų įmonei turėjo įsigalioti nuo rugpjūčio 1 dienos.

Po šio LVAT nutarimo, Energetikos ministerija paprašė „Danpower“ sutikimo, kad sutartis įsigaliotų vėliau, po galutinio teismo sprendimo.

Taikos sutartimi, be kita ko, verslininkai įsipareigoja nutraukti teisinius ginčus aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos ir Lietuvos investuotojai įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Che: "kyla klausimų, ar sutartis atitinka viešąjį interesą ir ar visuomenei pateikiama visapusiška ir tiksli informacija apie pasiektus susitarimus" - kad 'konservų' veikla sukeliant krizę tų 'viešųjų interesų' neatitiko tai DAUGIAU nei AIŠKU; kada bus pradėta jų veikla tirt?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS