Kontrabandinės cigaretės Lietuvoje užima beveik penktadalį rinkos | Diena.lt

KONTRABANDINĖS CIGARETĖS LIETUVOJE UŽIMA BEVEIK PENKTADALĮ RINKOS

  • 4

Nelegalių tabako gaminių kiekis Lietuvoje pernai augo labiausiai per pastaruosius penkerius metus – nelegalios cigaretės praėjusių metų pabaigoje sudarė beveik penktadalį visų šalyje suvartotų cigarečių, rodo bendrovės „Nielsen“ atliktas tuščių pakelių tyrimas.

Dėl nelegaliai į Lietuvą įvežtų cigarečių šalies biudžetas galėjo prarasti daugiau nei 60 mln. eurų vien dėl nesurinkto akcizo.

Kontrabandinių cigarečių dalis ketvirtojo praėjusių metų pabaigoje sudarė 19,6 proc. – 2,1 procentinio punkto daugiau nei 2016-ųjų pabaigoje, kai jų dalis siekė 17,5 proc., teigiama Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) pranešime.

„Nelegalaus tabako rinka vėl pradėjo augti ir jau užima beveik penktadalį rinkos. Lietuva, didinanti akcizus cigaretėms daugiau nei reikalauja ES, skatina gyventojus atsigręžti į nelegalią tabako rinką ir mažinti lėšų surenkamų į biudžetą iš akcizo, kiekį. Net 1 proc. išauginantis nelegalios tabako rinkos dydis valstybės biudžetui kainuoja apie 3 mln. eurų“, – pranešime spaudai sako NTGA vykdomasis direktorius Arnas Marcinkus.

Nelegalaus tabako rinka vėl pradėjo augti ir jau užima beveik penktadalį rinkos. Lietuva, didinanti akcizus cigaretėms daugiau nei reikalauja ES, skatina gyventojus atsigręžti į nelegalią tabako rinką.

Net 85 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 16,8 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių. A. Marcinkaus teigimu, didžioji dalis Lietuvą pasiekia iš Baltarusijos „Grodno Tobacco“ gamyklos.

„Net 15,7 proc. visų suvartojamų cigarečių Lietuvoje arba 96 proc. visų nelegalių cigarečių atkeliauja iš šios netoli Lietuvos sienos įsikūrusios gamyklos. Tyrimas taip pat parodė, kad būtent šių cigarečių rinkos dalis didėja panašiu santykiu, kuriuo auga kontrabandos mastai Lietuvoje“, – sako NTGA vadovas.

Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Kėdainiuose, kur beveik pusė (49 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių taip pat daug Radviliškyje (26 proc.), Kaune (24,9 proc.), Šiauliuose (24,7 proc.) Panevėžyje (22,6 proc.) ir Marijampolėje (20,5 proc.).

Minimalus cigarečių akcizas nuo kovo augs 5,4 proc. iki 59 eurų, o kombinuotas – 6,7 proc. iki 96 eurų už 1 tūkst. cigarečių. Akcizas už cigarus ir cigariles didės 12,1 proc. iki 37 eurų.

„Nielsen“ tyrimą keturių tabako kompanijų užsakymu atliko dvidešimtyje Lietuvos miestų, jis neapima kaimiškų vietovių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

svaras

tuoj po tokiu akcizu kelimo parduotuvese nieks nepirks.ir greitu metu tas pats ivyks ir su alumi ir šnapsu kuo daugiau kelsit kainas trumpinsit prekybos laika tuo daugiau lobs kontrobanda ir bobutes o biudžetas matys špyga taukuota

Anonimas

Padarykit normalias kainas ir niekas nepirks konrabandinių cigarečių o kas rūkė tas ir rūkys

Edmundas Tulcevicius

Tegul valdzia dar labiau kelia akcizus tada ,,Filip Morris,, gales krautis lagaminus ir grizti i tevyne.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS