Kova su nelegaliu darbu: daugiau paslaugų leis teikti su kvitais | Diena.lt

KOVA SU NELEGALIU DARBU: DAUGIAU PASLAUGŲ LEIS TEIKTI SU KVITAIS

Nuo kitų metų dirbti su kvitais siūloma leisti ne tik žemės ūkyje ir miškininkystėje, bet ir namų ūkyje, pavyzdžiui, valant namus, prižiūrint vaikus ar neįgaliuosius, tvarkant teritorijas, prižiūrint sodus ir daržus.

Tokį įstatymų pakeitimų paketą Seime užregistravo konservatoriai Edmundas Pupinis ir Kazys Starkevičius.

„Žemės ūkyje ir miškininkystėje paslaugos su kvitais pasitvirtino - nelegaliai, be sveikatos draudimo dirbę žmonės, laisvu nuo kitos veiklos metu gali užsiimti kita veikla - įsigijo kvitus ir ėmė dirbti legaliai arba taip prisiduria prie atlyginimo“, - BNS sakė E. Pupinis.

Pasak jo, idėja plėsti paslaugas su kvitais kilo, nes daugelis paslaugų namų ūkyje teikiama nelegaliai, už jas atsilyginama grynaisiais, nemokant mokesčių: „Šioje srityje yra itin paplitęs nelegalus darbas“.

Anot E.Pupinio, leidus teikti šias paslaugas su kvitais, būtų sprendžiama ir žmonių saugumo problema.

Bedarbis, teikiantis paslaugas pagal šiuos kvitus, nepraranda bedarbio statuso.

„Dabar žmonės dažnai įsileidžia į namus be jokių dokumentų kartais, tai yra neaišku ką, vaikus palieka su nelabai pažįstamais žmonėmis. Su kvitais būtų šiek tiek legalizuota ir atsakomybė būtų“, - teigė E.Pupinis.

Parlamentaras be kita ko pabrėžė, kad ateityje reiktų svarstyti apie dirbančių su kvitais minimalų profesinį išsilavinimą.

K.Starkevičius įsitikinęs, kad dabar apie 70 proc. auklių dirba šešėlyje.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė mano, kad plečiant paslaugų sąrašą, sumažėtų nelegalus darbas, didėtų bedarbių užimtumas.

„Bedarbis, teikiantis paslaugas pagal šiuos kvitus, nepraranda bedarbio statuso“, - BNS teigė ji. Tačiau anot jos, reikėtų konkrečiau apibrėžti paslaugas, kiek laiko jas galima teikti.

Viceministrės teigimu, darbuotojai su darbo kvitais yra patrauklūs darbdaviams, siūlantiems trumpalaikių darbų: „Darbdaviams sumažėja administracinė našta, nereikia sudaryti trumpalaikių darbo sutarčių“.

E.Radišauskienės teigimu, asmenų, teikiančių žemės ūkio paslaugas pagal kvitus, kasmet didėja. 2016 metais su kvitais nors vieną dieną dirbo apie 19,4 tūkst. žmonių, 2015 metais - beveik 18,1 tūkstančio.

Su kvitais teikiamos laikinos arba vienkartinės paslaugos, kurioms nereikalingi specialūs įgūdžiai, kvalifikacija, leidimai, mokymai. Pas vieną darbdavį su kvitu galima dirbti ne ilgiau kaip du mėnesius per metus, o pas du - iki trijų mėnesių.

Dirbdami su kvitais, žmonės išlaiko bedarbio statusą ir gauna socialinę paramą, o jų darbdaviai moka tik 9 proc. sveikatos draudimo įmoką. Jei žmogus suteikia 1750 eurų vertės paslaugų per metus, jis moka 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Olia

apsishikit galvas su savo nelegaliais mokesčiais.. pensijos ateis kai 70metų bus,o nereik man to draudimo,nes visi gydytojai nekonpetentingi idiotai! Atsibuskit tokios ten pajamos kad dar apmokestint bobutes... patys sau mažinkit atlyginimus pirdžiai!

jonas

dirbdamas su paslaugu kvitais stazas del pencijos nesiskaiciuoja. tai taip dirbdamas zmogus visai pencijos negaus.

Gina Acampora

Sveiki visi, Mano vardas yra Gina Acampora ir aš kalbu kaip laimingiausia asmeniui visai laukinių pasaulyje šiandien, ir aš sakė mano savarankiškai, kad bet koks, kad išgelbėti savo šeimą iš mūsų prastos situacijos skolintojas, aš jums pasakysiu vardą visai laukinių pasaulyje ir aš esu labai laimingas, galėdamas pasakyti, kad mano šeima grįžo į gera, nes man buvo reikalinga paskola $ 100,000 USD pradėti savo gyvenimą visame, nes mano profesija, kaip aš esu vieno mama, su 4 vaikais ir visas pasaulis atrodė kaip jis kabėjo ant manęs, kol sutikau Dievas atsiuntė paskolos bendrovė, kuri pakeitė mano gyvenimą ir mano šeimą, Dievas bijodamas įmonė Nora Mildred, ji buvo Dievo gelbėtojo išsiuntė gelbėti savo šeimą ir iš pradžių aš maniau jis buvo ne bus įmanoma, kol gavau paskolą $ 100,000 USD ir aš patars bet tas, kuris yra tikrą reikia paskolą susisiekite su ponia Nora Mildred elektroniniu paštu. noramildred.loan@hotmail.com nes jis yra labiausiai supratimas ir natūra Sirsnīgie Paskolos Pasl

SUSIJUSIOS NAUJIENOS