Premjeras: S. Jakeliūno komitetas artėja prie krizės kaltininkų | Diena.lt

PREMJERAS: S. JAKELIŪNO KOMITETAS ARTĖJA PRIE KRIZĖS KALTININKŲ

  • 22

Prezidentei suabejojus Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko „valstiečio“ Stasio Jakeliūno kompetencija, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad tirdamas prieš dešimtmetį buvusios krizės aplinkybes, komitetas „kasasi arba artėja prie tų atsakingų asmenų, kurie padarė šituos sprendimus“.

„Aš ir šiandien galiu pakartoti, kad žmonės tai žinotų: 500 mln. eurų yra skiriama kasmet skolos aptarnavimui ir administravimui – ne grąžinimui, bet vien tiktai administravimui. Kur pinigai išėjo, kokiais procentais buvo skolinamasi, dėl ko tai buvo padaryta, kas dėl to pralobo (ir asmeniškai)? Keliama daug klausimų, kurie, matome, įneša tam tikrą nervingą reakciją. Tai vertinu kaip galbūt kažkokį nerimą dėl to, ką atlieka komitetas, atlikdamas tyrimą“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas pakartojo, kad investicinė aplinka Lietuvoje yra palanki, o investuotojai šalyje laukiami.

„Tikrai ponas S. Jakeliūnas turi įvairiausios medžiagos, tame tarpe, ir iš Skandinavijos. Galime įvertinti įvairiai. Kaip minėjau, mano Vyriausybės pozicija yra ta, kad kiekvienas investuotojas čia Lietuvoje laukiamas, investicinės sąlygos yra palankios ir koncentracijos mažinimas galimas didinant konkurenciją, tai yra, pakviečiant – ką aš ir darau – naujus rinkos dalyvius, tame tarpe ir į finansinį sektorių“, – teigė premjeras“, – sakė S. Skvernelis. 

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė suabejojo S. Jakeliūno kompetencija.

„Pono S. Jakeliūno komentarai dėl tarptautinių investicijų Lietuvos finansinį ir bankinį sektorių kelia jo kompetencijos ir net adekvatumo klausimus. Tokie nusišnekėjimai daro žalą Lietuvos investicinei aplinkai ir šalies reputacijai“, – LRT sekmadienį teigė D. Grybauskaitė.

S. Jakeliūnas ketina siūlyti komitetui teikti klausimus prezidentei D. Grybauskaitei. 

BFK šį trečiadienį taip pat apibendrins ir įvertins išklausytus liudijimus. Anot jo, viena iš rekomendacijų galėtų būti, kad sunkmečiu atsakingas pareigas netinkamai ėję asmenys neturėtų dabar užimti aukštų pareigų valstybės institucijose.

S. Jakeliūnas minėjo Europos Audito Rūmų narį socialdemokratą Rimantą Šadžių, 2007–2008 metais buvusį finansų ministru, ir valstybės kontrolieriaus pavaduotoją Audrių Misevičių, jis 2004–2013 metais dirbo Lietuvos banko valdyboje ir buvo atsakingas už finansinių institucijų priežiūrą.

S. Jakeliūnas praėjusį trečiadienį pareiškė, jog Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse yra per didelė Švedijos kapitalo bankų koncentracija, todėl vienas iš dviejų šalyje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – turėtų būti parduotas.

Parlamentaro teigimu, tokia rekomendacija galėtų būti įrašyta Seimui komiteto išvadose - jos bus pateiktos, baigus prieš dešimtmetį vykusios ekonomikos krizės aplinkybių tyrimą.

Premjeras, reaguodamas į S. Jakeliūno pasisakymus, jau yra sakęs, kad jie nėra Vyriausybės pozicija. Tačiau S. Skvernelis teigė, kad kiekvienas žmogus, įskaitant ir Seimo komiteto pirmininką, gali turėti savo nuomonę, daryti savo išvadas.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Šaunuolis Kubilius

Net į galvą nebuvo atėję,kadKubilius toks galingas,pagalvokit-sugebėjo sukelti pasaulinę krizę!Iki šiol jo taip nevertinau,bet dabar...jeigu sujudino visą pasaulį,tai tikrai jis galingas.

Pasiūlymas

Prieš parduodamas kurį nors skandinavų banką S.Jakeliūnas turėtų jį nusipirkti :).

Atstumas

kaip tyliai priartes,taip tyliai ir nutols be pasekmiu,nes visi 30 metu sedi korumpuotame vezime tvarto pilnu turiniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS