Krizės tyrimas: ar kreiptis į prokuratūrą dėl Lietuvos banko, apsispręs netrukus | Diena.lt

KRIZĖS TYRIMAS: AR KREIPTIS Į PROKURATŪRĄ DĖL LIETUVOS BANKO, APSISPRĘS NETRUKUS

Ar Vyriausybė kreipsis į Generalinę prokuratūrą dėl Lietuvos banko veiksmų parlamentiniame krizės tyrime, prašant išaiškinti, ar tinkamai atstovaujami valstybės ir žmonių interesai, turėtų būti apsispręsta kitą savaitę. Tuo tarpu finansų ministras Vilius Šapoka nuo situacijos vertinimų kol kas susilaiko.

Finansų ministras teigė, kad vertinimus bus galima daryti tik tada, kai bus pateikta daugiau informacijos.

„Dėl konkrečių pasisakymų, ar buvo atsakyta į klausimus, ar Lietuvos bankas pateikė visą informaciją, dar išklausysime Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko (Stasio Jakeliūno. - ELTA), o vertinimas bus tik tuomet, kai bus pateikta visa informacija Vyriausybės nariams“, - Eltai sakė V. Šapoka.

Pasak finansų ministro, atliekant krizės, kuri vyko prieš dešimtmetį, tyrimą, svarbu prisiminti pačios krizės priežastis.

„Daugelyje sričių, susijusių su finansų, ekonomikos valdymu, vyravo emocinis valdymas ir pernelyg didelis optimizmas, kad greitas ekonomikos augimas gali tęstis amžinai. Manau, kad, vertinant pačią krizę, jos priežastis, siekiant išmokti pamoką, turime tikrai atsiriboti nuo bet kokių emocijų, remtis faktais ir daryti išvadas“, - Eltai sakė V. Šapoka.

Kaip Eltai patvirtino S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas, apsisprendimas dėl kreipimosi į prokuratūrą dėl Lietuvos banko turėtų paaiškėti kitą savaitę, kai S. Jakeliūnas pateiks Vyriausybei daugiau informacijos.

ELTA primena, kad antradienį Seime konferenciją kartu su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu surengęs S. Jakeliūnas apkaltino Lietuvos banko valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską nuteikus visą Lietuvos banko kolektyvą prieš parlamentinį tyrimą, nepagarbiai atsiliepiant apie jį per visuotinį Lietuvos banko darbuotojų susirinkimą. Tą pačią dieną S. Jakeliūnas surengė spaudos konferenciją kartu su premjeru S. Skverneliu.

BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo Lietuvoje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai. Komitetas trečiadienį nutarė siūlyti, kad krizės tyrimo išvadų pateikimas būtų nukeltas iki spalio pabaigos.

Komisijos nariams į klausimus atsakinėjo buvęs SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, buvęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Raštu į pateiktus klausimus atsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Opozicija priekaištauja, kad S. Jakeliūno vadovaujamo tyrimo pirminis tikslas yra menkinti į prezidento postą nusitaikiusius ekonomistą G. Nausėdą bei Seimo narę I. Šimonytę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

petras

Istatymus sutvarkykit pirma ,kad uz stambaus masto korupcija 15 metu,ir su turto konfiskavimu,vagys yra vagys nesvarbu kur sedi.Sekmes premjare laukem ...

Gerbejas

Pirmyn Premjere,pirmyn.Mes Tavimi tikime,laukiame rezultatu.

zelemunčikas

Kolchozo buhalteris Jakeliūnas jau paskaičiavo,kad žėdnas lietuvis per banką jau išplovė po milijoną.O milicnykas Skvernelis ir žemgrobys Karbauskis,ligi prezidento rinkimų, prisiekia sugrąžinti juos į biudžetą.Tai bent pagyvensime prė prezidento Skverniaus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS