Kuo baigsis neįgyvendinti pažadai Europos Komisijai? | Diena.lt

KUO BAIGSIS NEĮGYVENDINTI PAŽADAI EUROPOS KOMISIJAI?

  • 4

Gera ir bloga žinia Lietuvai iš Europos Komisijos, skelbia LNK.

Plačiau apie jas papasakojo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Vadovas Marius Vaščega.

– Saulius Mitalas trečiadienį pareiškė, kad ankstesnis mūsų valdžios sprendimas įtraukti ir mokesčių reformą į sąlygas, kurias tik išpildžius, Lietuva gautų milijardinę paramą, buvo klaida. Ar sutiktumėte su tokiais jo žodžiais?

– Europos Komisija tiesiogiai nedalyvauja diskusijose Lietuvoje dėl mokesčių reformos. Man būtų nekorektiška komentuoti S. Mitalo žodžius. Galiu pasakyti, kad ES Komisija Lietuvai skirtose metinėse rekomendacijose yra ne kartą pažymėjusi, kad Lietuvoje nėra surenkama pakankamai biudžeto pajamų. Buvo pažymėta, kad socialinė nelygybė yra kritiniame lygmenyje. Prie to prisideda mažos biudžeto išlaidos socialinei apsaugai ir skylėta mokesčių sistema. Su tokiomis mintimis ir atsirado mokesčių peržiūra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip ES Komisija vertins susidariusią situaciją, kad tai, ką pažadėjome, neišpildysime? Ar bus bandoma ieškoti kažkokių išeičių?

– Matote, RRF yra naujo tipo finansavimo instrumentas. Jo sąlygos yra vienodos visoms valstybėms narėms, įskaitant ir Lietuvai. Jo pagrindas – tam tikri Europos mastu priimti teisės aktai, juose dalyvauja kiekviena valstybė narė. Aktuose numatyta, kaip tai turi būti įgyvendinta. Įgyvendinimas visada susijęs su tuo, kad valstybė narė įsipareigoja atlikti tam tikras reformas ir padaryti tam tikras investicijas. Tada ES Komisija įvertina, ar tie dalykai buvo atlikti, tik tada atliekame RRF paramos mokėjimus. Jei kažkokie dalykai būtų neįgyvendinti, atsirastų problemos su mokėjimais. Mes visuomet tikimės ir dirbame su kiekviena valstybe nare, kad įvyktų reformos ir investicijos būtų atliktos taip, kaip buvo numatyta, kad nestirtų parama. Žinoma, būna įvairiausių situacijų visoje Europos Sąjungoje. Reformos niekada nėra lengvas dalykas. Bet aš tikiuosi, kad jas galima padaryti taip, kaip buvo numatyta.

Buvo pažymėta, kad socialinė nelygybė yra kritiniame lygmenyje.

– Labai realu, kad Seimas nesusitars dėl mokesčių reformos. Artėja rinkimai, dalis politikų jau dabar kalba, kad mokesčių kėlimas prieš rinkimus gali būti politinė savižudybė. Kiek griežta ES Komisija gali būti dėl šios paramos? Ar bus laikomasi principo – viskas arba nieko, o gal ta parama bus mokama dalimis?

– Visuomet situacija būna vertinama proporcingai. Lietuva jau yra susidūrusi su tokia situacija. Lietuvai jau sustabdyti 26 mln. eurų paramos. Pirmajame etape Seimui reikėjo pateikti teisės aktus susijusius su mokesčių sistema, tačiau nepavyko to atlikti laiku. Tada susistabdė 26 mln. eurų parama. Dar vyksta diskusijos, koks tolimesnis tų 26 mln. eurų paramos likimas. Dabar mes jau kalbame apie kitus etapus. Pagal įsipareigojimus sekantis etapas yra tų teisės aktų priėmimas ir įsigaliojimas. Tai yra sekančiuose mokėjimų prašymuose. Dėl jų bus kreipiamasi, kai bus pasiekti šie tikslai, bent jau taip skatiname elgtis kiekvieną valstybę narę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...ar gerai ,ponai.....

PONAI , NEI ES NEI NATO STUBURO NELAUŽO ... PAŽABUOKIT SAVO GOBŠUMUS ir JAV NUSTOKIT TARNAVĘ.... DIRBKIT LIETUVAI....

...gana yra gana......

IR vėl tautą mulkinat, ponai ... nuoroda ne iš ES ,o iš UŽJŪRIŲ ŠEIMININKŲ., kurių tikslas yra labai šlykštus.. Mano supratimu pakankamai jau praturtėjot ponai... Laikas imtis normalaus darbo , ponai o ne iš dangaus krentančių manų gyventi ,tautą skriaudžiant...Kam meluojat? UŽJŪRIO ŠEIMININKAMS reikia ,kad taptume benamiais , o ne surinktų pinigų ....

žirkles

virsuneles apkarpykit ,tsi ir saknelem bus lengviau,bet argi save apkarpys virsunes ,niekada ..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS