Kurioje Baltijos šalyje gyventojai būstui skolinasi daugiausiai? | Diena.lt

KURIOJE BALTIJOS ŠALYJE GYVENTOJAI BŪSTUI SKOLINASI DAUGIAUSIAI?

  • 0

Estai ir latviai būstui skolinasi didesnes sumas nei lietuviai. Kaip parodė „Swedbank“ atlikta Baltijos šalių būsto rinkos analizė, vidutinė paskola būstui Estijoje praėjusių metų pabaigoje sudarė 77 tūkst. eurų. Latvijoje ji siekė 61 tūkst. eurų, Lietuvoje – apie 60 tūkst. eurų.

„Istoriškai Baltijos šalių nekilnojamo turto rinkos yra pakankamai skirtingos, šiuo metu jos yra skirtinguose raidos taškuose, ir tai atsispindi gyventojų skolinimosi poreikiuose. Latvijoje ir Estijoje didžioji dalis būsto sandorių sudaromi šių šalių sostinėse, kuriose būstas yra brangiausias, tuo metu nekilnojamo turto rinka Lietuvoje pagal aktyvumą pasiskirsčiusi tolygiau ir sostinė neturi tokio dominavimo“, − sako „Swedbank“ gyventojų finansavimo ekspertas Tomas Pulikas.

Atliktos Baltijos šalių būsto rinkos analizės duomenimis, per praėjusius metus Latvijos sostinėje Rygoje sudaryti 79 proc., o Taline – 67 proc. visų būsto sandorių. Lietuvoje praėjusiais metais Vilniui teko 34 proc., Kaunui ir Klaipėdai kartu sudėjus 33 proc., o likusiems mūsų šalies regionams – taip pat 33 proc. visų būsto sandorių.

Pasak T. Puliko, nepaisant nekilnojamo turto rinkų skirtumų ir skirtingų vidutinės išduotos paskolos sumų, visose trijose Baltijos šalyse praėjusiais metais vidutinė suteikiamos būsto paskolos vertė augo. Latvijoje ir Lietuvoje vidutinė būsto paskola per 2017 m., palyginus su 2016 m., išaugo atitinkamai 10 ir 9 procentais. Estijoje vidutinės būsto paskolos augimas buvo nuosaikesnis ir per palyginamąjį laikotarpį siekė 3 procentus.

Būsto paskolų gavėjų pasiskirstymas pagal amžių Baltijos šalyse taip pat skiriasi. Vertinant pernai metais naujai išduotas būsto paskolas pagal amžiaus grupes, Lietuvoje ir Estijoje aktyvumu išsiskyrė 26-30 metų gyventojai, Latvijoje dažniausiai būstui skolinosi 31-35 metų gyventojai.

„Lietuva Baltijos šalių kontekste išsiskiria didele dalimi paskolų, kurios imamos kartu su bendraskoliu. Tokių būsto paskolų dalis Lietuvoje siekia 65 proc., tuo metu kai Estijos ir Latvijos gyventojai būstui su bendraskoliu skolinasi rečiau, atitinkamai 44  proc. ir 42 proc. nuo visų būsto paskolų“, − komentuoja ekspertas.

Pasak jo, visose trijose Baltijos šalyse būsto pirkėjų, kurie per praėjusius metus kreipėsi dėl banko finansavimo, mėnesio pajamos atskaičius mokesčius dažniausiai siekė 1–1,5 tūkst. eurų per mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS