L. Nagienė ir L. Kukuraitis siūlo dar labiau atlaisvinti pensijų kaupimą | Diena.lt

L. NAGIENĖ IR L. KUKURAITIS SIŪLO DAR LABIAU ATLAISVINTI PENSIJŲ KAUPIMĄ

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių, opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Linas Kukuraitis ir Laima Nagienė siūlo „Sodrai“ daugiau neberaginti žmonių, jeigu jie bus bent kartą atsisakę kaupti senatvei antros pakopos pensijų fonduose.

Parlamentarai rengia įstatymo pataisas ir, be to, siūlo peržiūrėti gyventojų išlaidas fondų valdytojams už jų lėšų administravimą, taip pat leisti žmonėms pasiimti iki vienerių metų „atostogas“ neribojant jų skaičiaus. 

„Jeigu bent vieną kartą žmogus atsisako kaupti pensiją antroje pakopoje, jam jokio pakartotino automatinio įtraukimo nebūtų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė L. Nagienė.  

Pasak jos, net 60 proc. 2023 metais automatiškai į pensijų kaupimą įtrauktų žmonių atsisakė jame dalyvauti.

„O kiek buvo tokių, kurie neperskaitė „Sodros“ pranešimo apie įtraukimą? Būtų tas procentas ir didesnis“, – pabrėžė ji. 

L. Nagienės teigimu, būtina peržiūrėti gyventojų išlaidas fondų administravimui – jos yra per didelės ir siekia iki 1,23 proc. žmogaus sukaupto turto. Siūloma jas sumažinti iki 0,8 proc.   

Net 60 proc. 2023 metais automatiškai į pensijų kaupimą įtrauktų žmonių atsisakė jame dalyvauti.

 

„Jos nepagrįstai paskaičiuojamos. Kitose šalyse jos ženkliai mažesnės“, – teigė parlamentarė.

Be to, ji siūlo palikti tik „Sodros“ mokamų anuitetų išmokas, kurių administravimas mažesnis – 3 proc. Atidėtojo anuiteto, pensijų fondų mokamo vyresniems nei 85 metų žmonėms, irgi siūloma atsisakyti.

„Vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje 2022 metais vyrų buvo 70,9 metų, o moterų – 79 metai“, – teigė L. Nagienė.  

L. Kukuraitis, be kita ko, siūlo kaupiantiems gyventojams leisti pasiimti iki vienerių metų „atostogas“ neribojant jų skaičiaus. 

„Būtų galima pasiimti atostogas, bet ne ilgiau kaip 12-kai mėnesių. Bet tai galėtų daryti, kiek nori kartų“, – spaudos konferencijoje Seime tvirtino L. Kukuraitis.  

KT kovo pradžioje paskelbė, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių. Anot KT, žmogaus teisė į pensijų fonduose jau sukauptas lėšas sietina su jo nuosavybės apsauga, o dabartinė tvarka ją varžo.

L. Kukuraitis apie pensijų kaupimą siūlo kalbėti „iš aukštesnio skrydžio“ ir matyti problemas plačiau nei išaiškino Konstitucinis Teismas. 

„Į pensijų sistemą dabar negalima žiūrėti ta siaura prasme, kas yra svarbus atvejis, kada gali išeiti iš sistemos, negalima į šią sistemą žiūrėti tik per šiuos akinius. Konstitucinis Teismas uždėjo tuos akinius, bet dar yra daug kitų svarbių klausimų, kuriuos turime sutvarkytu“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS