Lietuva balsavo prieš ES siūlymą anksčiau pradėti taršos mažinimą | Diena.lt

LIETUVA BALSAVO PRIEŠ ES SIŪLYMĄ ANKSČIAU PRADĖTI TARŠOS MAŽINIMĄ

Lietuva kartu su Malta vienintelės balsavo prieš Europos Sąjungos (ES) siūlymą anksčiau pradėti į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimą, argumentuodama, kad tokie planai gali lemti lėšų skyrimą ne investicijoms į taršos mažinimą, o papildomų taršos kvotų pirkimui.

Trečiadienį ES narių atstovai balsavo dėl siūlomo pastangų pasidalijimo reglamento. Juo visos bendrijos narės įsipareigotų iki 2030 metų sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį 30 proc., palyginti su 2005 metais. Žemės bei namų ūkių, atliekų tvarkymo, transporto ir paslaugų sektoriuose 2021–2030 metų laikotarpyje. Lietuvai šiuo reglamentu taršą reikėtų sumažinti 9 proc.

Nors kenksmingų dujų mažinimui yra minimas 2021–2030 metų laikotarpis, tačiau diskusijose tarp Europos Parlamento ir ES Tarybos buvo sutarta, kad taršos mažinimas galėtų prasidėti nuo 2019 metų gegužės, o ne nuo 2021 metų. Tam trečiadienį pritarė 24 ES narės, Lietuva ir Malta balsavo prieš, o Latvija ir Lenkija susilaikė.

Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus vedėja Stasilė Znutienė BNS aiškino, kad anksčiau pradėjus mažinti taršą, Lietuvai gali nebeužtekti jai skirtų išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kvotų, nes jų kasmet bus skiriama mažiau.

Anot S. Znutienės, dėl šios priežasties Lietuvai teks pirkti papildomas kvotas iš kitų bendrijos šalių, nors norima visas lėšas skirti taršos mažinimo priemonėms.

„Aišku, kuo anksčiau pradėsi, tuo lengviau padaryti, bet tuo pačiu darosi ambicingiau padaryti. (...) Matome, kad negalėsime tilpti į mums planuojamas nustatyti taršos kvotas ir išeis, kad lėšas metinių kvotos vienetų pirkimui, vietoje to, kad investuotume į taršos mažinimo priemone atskiruose ūkio sektoriuose“, – tvirtino S. Znutienė.

Anot jos, preliminariais skaičiavimais, Lietuvai iki 2030 metų gali pritrūkti maždaug 9 mln. tonų išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kvotų, o jų kaina rinkoje priklausys nuo to, kaip kitoms ES šalims seksis mažinti oro taršą po 2020 metų.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS komentavo, kad Lietuvai sunkiausiai sekasi kovoti su tarša žemės ūkyje ir transporte – šiuose sektoriuose ji didėja.

„Jeigu mes norime priimti kokias nors priemones, kurios mažintų išmetimus, tai dėl jų gali būti sutarta per šiuos metus ir jos galėtų atsirasti šių metų pabaigoje. Jos būtų taikomos 2019 metų pradžioje, bet nesame pajėgus pasiekti tam tikrų rezultatų. Mes norime išleisti pinigus taršos mažinimo investicijoms, o ne perkant papildomas kvotas“, – tvirtino M. Norbutas.

Lietuva artimiausiu metu ketina pateikti paaiškinimą kitoms šalims, kodėl balsavo prieš tokį siūlymą.

Po trečiadienio balsavimo reglamentas keliaus pritarimui į Europos parlamentą. Jeigu jis pritars, pasiūlymas sugrįš į Europos Ministrų tarybą formaliam pritarimui ir šalys privalės laikytis įsipareigojimų mažinti oro taršą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kęstas

Kodėl mes esame tokie tamsūs? Kodėl mūsų vaikai neturi šansų konkuruoti darbo rinkoje, jei lieka mokytis Lietuvoje? Esame maža, atvira pasauliui, valstybė. Todėl mūsų darbo rezultatais turime konkuruoti pasauliniame lygyje. Tačiau Lietuvoje neturime profesorių, kurie mūsų vaikus galėtų paruošti pasaulinio lygio specialistais. Kodėl? Nes mes iki šiol neskiriame tų profesorių darbui tokių pinigų sumų, kad galėtume pritraukti dirbti Lietuvoje pasaulinio lygio specialistus. "Moksliniai tyrimai yra brangus užsiėmimas.

Kęstas

Tarkime, gyvybės mokslų srityje vienas darbuotojas „išdegina“ apie 15 tūkst. eurų per metus.Eksperimentai yra eksperimentai, o 15 tūkst. – dar labai kukli, minimali suma. Paklaustas apie atlyginimus, kurie galėtų būti mokami tokio lygio profesoriams, Pasaulio lietuvių mokslininkus jungiančios asociacijos „Futura Scientia“ narys, Fizinių mokslų ir technologijų centro Nanoinžinerijos skyriaus ir UAB „Ferentis“ vadovas dr. Ramūnas Valiokas tikino, kad konkurencingi taptume, jei pasiūlytume maždaug 4-5 tūkst. eurų mėnesinį atlygį asmeniui „į rankas“. Tuo tarpu MOSTA 2016 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad vidutinis profesoriaus atlyginimas Lietuvoje yra 1518 Eur. Tiesa, ir ši suma nėra įkandama visiems. Centro atstovai tikino, kad profesoriai vidutiniškai dirba 0,88 etato, tad ir uždirba mažiau."

Kęstas

Išvada: mūsų vaikai turi mokytis užsienyje. Tik tokiu atveju jie yra konkurencingi šiuolaikinėje darbo rinkoje, tame tarpe ir Lietuvos gerai apmokamose darbo vietose, kaip energetika. Reikia atleisti iš darbo mažiausiai 56 lietuviškus "profesorius", kad pasamdyti vieną tikrą profesorių. Kūmų krašte - Lietuvoje - tai yra neįmanoma. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS