Lietuva perduos Ukrainai patirtį, pereinant prie pigesnio biokuro | Diena.lt

LIETUVA PERDUOS UKRAINAI PATIRTĮ, PEREINANT PRIE PIGESNIO BIOKURO

  • 2

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pareiškė, kad Lietuva pasirengusi perduoti Ukrainai patirtį, šalies šilumos gamyboje pereinant nuo iškastinio kuro prie biokuro.

„Lietuvos sėkmės istorija galima vadinti perėjimą šilumos sektoriuje nuo iškastinio kuro prie biokuro. Gerąją patirtį mes pasirengę perduoti ir Ukrainai, kuri planuoja jau artimiausioje ateityje daugiau ir intensyviau išnaudoti biokurą energijos gamyboje“, – sakė Ž. Vaičiūnas, Kijeve susitikęs su valdžios ir verslo atstovais.

Kijeve aptartos perspektyvos plėtoti biokuro rinką Ukrainoje, perimant lietuviškos biokuro biržos „Baltpool“ patirtį, pranešė Energetikos ministerija.

Ministras priminė, kad prieš 8 metus Lietuva buvo labai priklausoma nuo rusiškų dujų – jos sudarė apie 70 proc. kuro, naudojamo šilumos gamyboje. Dabar biokuras sudaro du trečdalius, o likusią dalį – dujos. Tai leido daugiau nei trečdaliu sumažinti ir šilumos kainas gyventojams.

„Tokius rezultatus pasiekti leido tiek sėkmingas politikos planavimas ir europinės paramos mechanizmai, tiek analogų Europoje neturinti ir efektyviai veikianti biokuro birža „Baltpool“, – rašoma pranešime.

Pernai 97 proc. centriniam šildymui sunaudojamo biokuro įsigyta per „Baltpool“. Biokuro biržoje dalyvauja 313 dalyvių iš trijų Baltijos šalių.

Pasak Ž. Vaičiūno, šiemet „Baltpool“ sistemos pagrindu sukurta prekybos platforma Danijoje, kalbama su partneriais kitose Skandinavijos šalyse.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taigi

Kol kas dar turi galimybę nevaržomai vogti iš ivano vamzdžio. :)

:)))

o kodel ne pereinant prie inpidensenso?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS