Lietuva ragins ES neskubėti priimti naujo biudžeto | Diena.lt

LIETUVA RAGINS ES NESKUBĖTI PRIIMTI NAUJO BIUDŽETO

Lietuva žada raginti Europos Sąjungą (ES) neskubėti priimti naujo daugiamečio biudžeto.

Rengiantis naujam derybų raundui dėl šio biudžeto, per Vyriausybės pasitarimą ministrai pirmadienį aptarė pozicijas, susijusias su antradienį Briuselyje vyksiančiu ES Bendrųjų reikalų tarybos posėdžiu.

Šis posėdis vyks po gruodį vykusio bendrijos šalių lyderių susitikimo. Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, ten sutarta, kad dėl 2021–2027 metų biudžeto turi būti apsispręsta šiemet rudenį.

Jo teigimu, nors tai reiškia, kad dėl ES biudžeto būtų apsispręsta po pavasarį vyksiančių Europos Parlamento rinkimų, Lietuvai „kokybė šiuo atveju yra svarbesnė už derybų spartą“.

Ministras sakė, kad šiuo metu šalys narės iš principo nesutaria dėl finansavimo prioritetų.

„Vadovų diskusijos (...) dar kartą išryškino (skirtumus – BNS) tarp valstybių, kurios pasisako už tradicinių politikų, kaip sanglaudos ar žemės ūkio, tęstinumą, ir taip pat narių, kurios mato poreikį finansuoti naujus prioritetus“, – pasitarime teigė L. Linkevičius.

Šioje diskusijoje Lietuva užima labiau tradicinio biudžeto rėmėjų gretas ir su kitomis Šiaurės Europos šalimis žada akylai stebėti, kad naujasis fondas netaptų priemone ES pinigų srautą nukreipti į Pietų Europą.

Derybose Lietuvai svarbiausi klausimai yra mažėjanti sanglaudos parama, žemės ūkio ir Ignalinos atominės elektrinės finansavimas.

„Mums labai svarbu išlaikyti tą tęstinumą, kad nebūtų tam tikrų papildomų nepelnytų įtampų mūsų nacionaliniuose biudžetuose, kai gali sumažėti fondai, tokie kaip sanglaudos ar žemės ūkio“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Lietuva ir kitos periferijoje esančios šalys taip pat žada toliau priešintis idėjoms europiniu mastu vienodinti mokesčius ir socialinę apsaugą.

Rumunija antradienį pristatys savo pirmininkavimo ES tarybai prioritetus, šalių atstovai taip pat aptars koordinuotą bendrijos atsaką į dezinformaciją.

Lietuvai susitikime atstovaus užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius.

Gairės: Lietuva, ES, biudžetas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Byra ES, byra, britai apdairūs LAIKU tą Titaniką palikę.

linkevicius noretu lietuvos vardu

paragint ES ,kad AE uzdarymo finansavima ES pratestu dar bent 28 metams y prieky ...bet geriau butu 50 metu y prieky ...AE --lietuvoje turejo but uzdaryta ir viskas sutvarkyta dar pries 15 metu ....o ne ciulpiama is ES y valdziagyviu kisenes europos ir lietuvos milijardai nenuveikiant absoiuciai nieko....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS