Lietuva – vargingiausių ES ekonomikų trejetuke: ar bus dar blogiau? | Diena.lt

LIETUVA – VARGINGIAUSIŲ ES EKONOMIKŲ TREJETUKE: AR BUS DAR BLOGIAU?

  • 81

Lietuva – pastaraisiais metais bene labiausiai ekonomiškai vargstanti Europos sąjungos valstybė, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Laisvosios rinkos instituto ekspertas Martynas Gruodis.

– Ką šis vargo indeksas rodo?

– Ekonomikos vargo indeksas yra skaičiuojamas imant tris ekonomikai svarbiausius rodiklius: BVP augimas, infliacija ir nedarbo lygis. Tai yra pagrindiniai rodikliai, kurie leidžia įvertinti ekonomikos sveikatos būklę. Nebūtinai tai koreliuoja, kad žmonės toje šalyje vargsta. Bet tai leidžia įvertinti visos ekonomikos būklę ir palyginti su kitomis Europos Sąjungos šalimis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kodėl pirmasis šių metų pusmetis Lietuvos ekonomikai buvo vienas sunkiausių tarp Europos valstybių?

– Tai lėmė didelis BVP nuosmukis ir aukštas nedarbo lygis. BVP nuosmukis buvo antras didžiausias po Airijos, o nedarbo lygiu mus lenkia tik pietų Europos valstybės.

– Kas pagal šį vargo indeksą pirmąjį pusmetį gyveno geriausia, lengviausiai ir kodėl?

– Įspūdingą šuolį atliko mūsų kaimynė Lenkija, kuri pagal ekonomikos vargo indeksą atsidūrė pirmoje vietoje, nors praėjusį ketvirtį buvo žemiau nei Europos Sąjungos vidurkis. O didžiausią ekonominį vargą patiria Ispanija, Graikija ir Lietuva.

– Kokia situacija yra Vokietijoje, Prancūzijoje?

– Ypatingai neišsiskiria. Vokietijos, Prancūzijos rezultatai lėmė ir Lietuvos tokį didelį ekonomikos vargą. Lietuvoje smuko pramonė, smuko dirbamosios gamybos sektoriai, eksportas mažėjo. Visa tai priklausė būtent nuo šių šalių.

– Ar tai atsiliepia tiesiogiai žmonėms? Jei pasižiūrėsime į automobilių parką arba kavinių ir restoranų užpildymą Vilniuje, panašu, kad to vargo nėra. 

Daug darbingo amžiaus žmonių Lietuvoje yra įstrigę nedarbo spąstuose – kai neapsimoka pereiti iš socialinių išmokų į darbo rinką.

– Pats indeksas nesiekia įvertinti konkrečios žmonių situacijos, tik ekonomikos būklę. Tiek BVP augimas, tiek infliacija mažina perkamąją galią. Natūralu, kad galime mažiau įsigyti už tą pačią pinigų sumą. Nors turime aukštą nedarbo lygį, bet laisvų darbo vietų skaičius taip pat yra didelis. Tai signalizuoja, kad daug darbingo amžiaus žmonių Lietuvoje yra įstrigę nedarbo spąstuose – kai neapsimoka pereiti iš socialinių išmokų į darbo rinką.

– Kas toliau? Ar gali būti, kad tas vargo indeksas žmonėms dar vėluoja ir visas vargas laukia tik ateityje? Kokios jūsų prognozės kitiems metams?

– Jei matytume prognozes iš praėjusių dviejų metų, tai jos labai radikaliai skiriasi. Stengiamės neprognozuoti į ateitį. Tik stengiamės įvertinti rezultatus, kurie buvo ir pažiūrėti, kur reikia tam tikrų pataisymų ar ryžtingų sprendimų, kurie leistų neperkelti ekonominio vargo indekso į žmonių jaučiamą vargą ateityje. Tam reikalingi svarbūs sprendimai darbo santykių srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (81)

tikras lietuvis

Mūsų pagrindiniai pinigai yra ištaškomi, o biudžeto šaltiniai nukirtinėjami. Su tokia politika gali sulaukti tik galo.

Kęstas

Visi pagrindiniai mūsų pinigai eina Ukrainai. Bet Kinija turi paslėptą galią šiame dronų konflikte. Tas milijardas dolerių ukrainiečiams už kiniškus dronus? Tai yra milijardas dolerių, kuriuos davė amerikiečiai. Tie Europos tarpininkai ir savanoriai, perkantys kiniškus dronus ponui Zelenskiui, yra pasamdyti Amerikos CŽV. Nuostabu, kiek ilgai kinai kentėjo šią veiklą. Sėkmės bandant konkuruoti su kiniškais dronais rūsio gamybos (liet. tarmiškai: sklepo darbas) metodais. Jūs, Zelenskio kariauna, esate besmegeniai, kurie nieko nežino, kas yra masinė gamyba. Šiandieninius konfliktus sprendžia žmonės, kurie turi geresnę masinę gamybą. Tai, ką jūs čia darote, yra filmai. Boom... ir aitvaras iš kartono bei šiaudų sudega virš Kremliaus. Jūs čia rimtai? Jūsų netikras prezidentas – aktorius – Zelenskis nieko geresnio nežino, todėl leidžia švaistyti nepakeičiamus amerikietiškus pinigus. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Keleivis

Bet kas baisiausia kai libervatorių balsuotojams nusispjaut ant valstybės, visvien balsuos už šią globalistų partiją nesarbu ką ji pridirbs, legalizuos narkotikus, didins atskirtį, nureligindami suteikinės neribotas teisias translyčių LGBT politikai, smugdys žemės ūkį, suteikinės milijojonines sumas žydų organizacijai ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS