Lietuviai „atsikando“ paskutinės minutės kelionių | Diena.lt

LIETUVIAI „ATSIKANDO“ PASKUTINĖS MINUTĖS KELIONIŲ

  • 1

Remiantis bendrovės „Mokilizingas“ pirmojo šių metų pusmečio veiklos duomenimis bei kelionių agentūrų pastebėjimais, lietuviai vis rečiau viliasi rasti patrauklią paskutinės minutės kelionę ir atostogas planuoja iš anksto.

Iš anksto perkama – pigesnė

„Stebint paskolų kelionėms tendencijas, į akis pirmiausia krenta vis tolygesnis jų pasiskirstymas per metus. Vadinasi, kelionės vis rečiau perkamos spontaniškai, jos tampa iš anksto kruopščiai planuojama gyvenimo dalimi“, - sako „Mokilizingo“ pardavimų projektų vadovas Tomas Žilinskas.

Remiantis „Mokilizingo“ turima statistika, pernai didžioji dalis kelionių buvo nupirktos balandžio-birželio mėnesiais, jau prasidėjus kelionių sezonui. „Šiemet visą pirmąjį pusmetį paskolos kelionėms imtos gana tolygiai, panašu, kad linkstama keliones planuoti iš anksto, kaip ir jų įsigijimo būdą“, - teigia T. Žilinskas.

Išankstinį planavimą išduoda ir sumažėjusi vidutinė kelionei imamos paskolos suma: jei pernai vidutiniškai skolintasi 940 eurų, šiemet – 910 eurų. „Atmetus paskutinės minutės keliones, kai perki, ką pasiūlo, o ne ko nori, kelionę pradėjus planuoti iš anksto ji bus pigesnė – gali rinktis iš daugiau pasiūlymų, perkant išankstines keliones organizatoriai taiko įvairias nuolaidas. Manau, kad sumažėjusią paskolų kelionėms sumą lėmė šie faktoriai, nes indikacijų, kad būtų pradėta taupyti kelionių sąskaita, nėra“, - sako T. Žilinskas.

Atostogas kaime pakeitė užsienis

Kad Lietuvos gyventojai atsikando neprognozuojamų atostogų, kai kelionė pradedama planuoti paskutiniu momentu, patvirtina ir kelionių agentūrų atstovai. „Pernai vasarą buvo likusios tik labai brangios kelionės arba ne itin patrauklūs paskutinės minutės pasiūlymai, nes geriausi kelialapiai buvo išpirkti iš anksto. Tai paskatino dar daugiau keliautojų pradėti planuoti keliones iš anksto, tad šiemet jau turime visai kitokį vaizdą. Šios vasaros atostogomis žmonės masiškai pradėjo rūpintis 2017 m. spalio-lapkričio mėnesiais, o žiemos  keliones užsakinėja jau nuo pavasario. Spontaniškai daugiausia perkamos tik savaitgalio kelionės, radus geras lėktuvo bilietų akcijas“, - pasakoja kelionių agentūros „Baltic Clipper“ pardavimų ir rinkodaros vadovė  Vilija Skaudžiuvienė.

Pasak V. Skaudžiuvienės, dar viena ryški tendencija – vis daugiau klientų keliauja ne vieną, bet porą kartų per metus. „Vidutinė vienos kelionės kaina lieka nepakitusi, tačiau tie, kas kelionėms gali išleisti daugiau, renkasi ne brangesnę kelionę, bet galimybę užsienyje atostogauti kelis kartus per metus. Taip pat pastebėjome, jog žmonės vis dažniau keliauja grupėmis su tėvais. Galima sakyti, kad anksčiau buvusią tradicinę atostogų dalį – pas tėvus kaime – pakeitė kelionės su tėvais į užsienį“, - dalinasi pastebėjimais „Baltic Clipper“ pardavimų ir rinkodaros vadovė.

Aktyviausios keliautojos – moterys

Daugiausiai paskolų kelionėms, net 68,25 proc., paėmė moterys. Aktyviausios iš jų – 40-50 metų amžiaus grupei priklausančios moterys, paėmusios ketvirtadalį visų kelionėms imtų paskolų. Vyrų imamos paskolos yra didesnės ir siekia 1013 eurų, kai vidutinė moterų imama paskola siekia 920 eurų.

Didžiausias paskolas, kurių vidurkis yra 1555 eurai, ima 30-40 metų amžiaus grupei priklausantys vyrai. Tai pačiai amžiaus grupei priklausančių moterų vidutinė paskola siekia 777 eurus. „Žinoma, tai nereiškia, kad vyrai renkasi brangesnes keliones, nes už vieną paskolą galima pirkti ir kelis kelialapius, tad, tikėtina, dalis šių paskolų yra šeiminės“, - sako T. Žilinskas.

Skirstant klientus pagal gyvenamąją vietą, labiausiai imti paskolas kelionėms linkę miestiečiai, kuriems teko 86 proc. viso šios paslaugos portfelio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

"Aktyviausios keliautojos – moterys" - kalbat apie sekso turizmą?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS