Lietuviai norėtų dirbti lanksčiai, tačiau dauguma to daryti negali | Diena.lt

LIETUVIAI NORĖTŲ DIRBTI LANKSČIAI, TAČIAU DAUGUMA TO DARYTI NEGALI

  • 0

Lietuviai jau atranda lankstaus darbo principus ir norėtų darbuotis tada, kai jiems patogu ir ten, kur jie nori. Nereguliariomis darbo valandomis jie atlieka užduotis, nes turi lanksčią darbo savaitę ar toks darbo stilius geriau atitinka jų gyvenimo būdą, rodo „Spinter tyrimai" atlikta apklausa. Tačiau naujas tendencijas įvertina ne visi darbdaviai – net 62 proc. darbuotojų nurodė, jog privalo būti darbo vietoje, kad galėtų atlikti jiems skirtas užduotis.

Apklausus Lietuvos smulkių ir vidutinių (SVV) įmonių biurų darbuotojus, paaiškėjo, jog 50 proc. jų reguliariai arba dažnai darbuojasi ilgiau nei įprastos ar standartinės darbo valandos. To priežastys įvairios: 40 proc. tai darančių nurodė, jog turi lanksčią darbo savaitę, 34 proc. – per daug darbo, 25 proc. – to reikalauja klientai. Taip pat 17 proc. sakė, jog toks darbo stilius geriau atitinką jų gyvenimo būdą, o 16 proc. atrodė, jog taip jie geriau suvaldo savo darbus.

„Kaip parodė apklausa, per didelis darbo krūvis nėra pagrindinė priežastis, kodėl lietuviai darbuojasi ilgiau. Nemažai jų daliai priimtini lankstaus darbo principai ir jie efektyviau darbuojasi tada kai nori ir kur nori. Gaila, kad daugiau nei pusė jų savo darbovietėse tokios galimybės neturi. Dažnu atveju tai nereikalautų jokių investicijų arba jos būtų labai nedidelės – tiesiog pakaktų nustatyti lanksčią darbo politiką, suteikti tinkamus įrankius, leidžiančius pasiekti darbui svarbius dokumentus iš bet kur, ir darbuotojams leisti dirbti jiems patogiausiu metu", – sako Kristijonas Kaikaris, „Microsoft Lietuva" generalinis direktorius, minėdamas „Lankstaus darbo stiliaus dieną".

Asmeninis ir darbo gyvenimas persipina

Kaip atskleidė tyrimas, ribos tarp asmeninio ir darbo gyvenimų blunka. Didžioji dalis apklaustųjų teigė, kad darbo metu dalį laiko užsiima asmeniniais reikalais: lankosi su darbu nesusijusiuose tinklalapiuose (37 proc.), derina asmeninį kalendorių (27 proc.), naršo socialiniuose tinkluose (24 proc.) ar trumpam palieka biurą (23 proc.). Tačiau tuo pačiu apklausa parodė, kad geriausios, su darbu susijusios idėjos lietuviams kyla ne tik biure: 34 proc. taip atsitinka namuose, 15 proc. keliaujant į ar iš darbo bei būnant su draugais, o kas dešimtam miegant, atostogaujant ar leidžiant laiką su šeima.

Be to, 26 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad sutinka su teiginiu, jog neatskiria darbo ir asmeninio gyvenimo, nes darbo užduotis atlieka bet kur ir bet kada. Tiesa, 22 proc. apklaustųjų buvo sunku atrasti laiko asmeniniam gyvenimui. „Galimybė dirbti lanksčiai pastarąją problemą pagelbėtų išspręsti – žmonės dirbdami, kai jiems patogu, užduotis atlieka efektyviau ir darbui turi skirti mažiau laiko", – teigia K. Kaikaris.

Pakanka adekvataus vadovų požiūrio

Kalbant apie jaunus žmones, susiduriama su pakankamai paradoksalia situacija – jiems lankstaus darbo principai artimiausi, tuo metu tyrimo rezultatai rodo, kad beveik 80 proc. jauniausių darbuotojų (18-25 m.) Lietuvoje privalo būti darbo vietoje, jog atliktų visas užduotis. Anot „Omnitel" personalo vadovės Saulės Balčiūnienės, lankstus darbas telekomunikacijų versle – būtinybė, o jauniems žmonėms jis natūraliai priimtinas.

„Poreikį būti lankstiems diktuoja pati telekomunikacijų verslo dinamika – neretai panašiu metu turime būti keliose vietose. Tam reikia visai nedaug – adekvataus vadovų požiūrio ir nešiojamojo kompiuterio su neribotu mobiliuoju internetu, kurį turi visi „Omnitel" darbuotojai. Galimybė kartais dirbti ne iš darbo vietos ir ne darbo metu labai motyvuoja jaunus, prie įprastinių darbo valandų ir kitų organizacinių rėmų neprisirišusius, kolegas. Tačiau šiais privalumais mielai naudojasi įvairių kartų atstovai, pavyzdžiui, vaikus namuose slaugantys tėveliai", – sako S. Balčiūnienė.

Reikia nepamiršti saugumo taisyklių

„Suteikdamas galimybes dirbti lanksčiai, vadovas parodo pasitikėjimą darbuotojo etika, tuo tarpu darbuotojas jaučiasi labiau atsakingas už galutinį rezultatą. Visgi negalima pamiršti, kad svarbiausi kompiuterinės saugos principai galiojantys biure, išlieka aktualūs ir dirbant lanksčiai. Tik laikantis taisyklių galima sumažinti grėsmes verslui, suderinti naudą su patogumu ir pasiekti įspūdingų darbo rezultatų", – teigia Lina Strelkauskienė, „Teo" aplikacijų valdymo padalinio vadovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS