Lietuviai šluoja alų Latvijoje | Diena.lt

LIETUVIAI ŠLUOJA ALŲ LATVIJOJE

Pabrangus alkoholiniams gėrimams, lietuviai šluoja lentynas ne tik Lenkijoje, bet ir kaimyninėje Latvijoje.

Pasienyje esančių Lietuvos kaimų parduotuvėse alkoholio beveik niekas nebeperka. Akcizą alkoholiui stipriai padidinę valdantieji tikina, kad nuo to valstybės biudžetas nenukentės, o alkoholio ribojimai – tik į naudą.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Širinskienė tikisi, kad Latvija taip pat didins akcizą alkoholiui, BNS nuotr.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Širinskienė tikisi, kad Latvija taip pat didins akcizą alkoholiui, BNS nuotr.

Į estų verslininkų atidarytą parduotuvę lietuviai traukia būriais. Buvusio pasienio posto patalpos prikimštos alkoholio, tačiau lietuvius daugiausia domina alus, čia kainuojantis perpus pigiau.

„Toks  alus pas mus euras penki centai plius depozitas, euras penkiolika, o čia gaunasi 69 centai. Manau, kad mūsų valdžia apsileidusi yra žmonės priversti važiuot“, – sakė pirkėja.

„Lietuvoje viskas brangu , o Latvijoje daug pigiau“, – kalbėjo parduotuvėje kalbintas vyras.

Lietuviai perka dėžėmis, sako vežantys artimiesiems ir kaimynams.

Lietuvos pusėje prekyba alkoholiu kaimo parduotuvėse sustojo. Trisdešimt parduotuvių keturiuose pasienio  rajonuose turinti verslininkė sako, kad silpnesnio alaus dabar parduoda tik trečdalį, stipresnio – trisdešimčia procentų mažiau.

„Anksčiau, kaip žiūrėdavom, ant dviejų kaimų yra kažkas, kas namuose pardavinėja alkoholį. Šiai dienai, kaime yra po 2-3 taškus, kurie prekiauja alkoholiu. Prekiauja kur kas pigiau negu mes privačiose, normaliose susitvarkytose parduotuvėse“, – piktinosi UAB „Indritus“ direktorė Vida Varnaitė.

Valdančiųjų padidintas akcizas šimtu dvylika procentų, pasak opozicijos, žlugdo smulkiuosius verslininkus.

„Reikėtų valdžios žmonėms paskirt keletą žmonių iš įvairių tarnybų, mokesčių inspekcijos, gal finansų ministerijos, analizuot situaciją tiek Lenkijos, tiek Latvijos pasienyje. Gaila žiūrėt, kaip prarandam tokius pinigus. Akivaizdu, kad padarėm didžiulę klaidą“, – kalbėjo Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė sako gyvenanti Latvijos pasienyje, ties Daugpiliu. Ten lietuvių antplūdžio teigia nemačiusi.

„Aš suprantu, kad galima prikurti įvairių išparduotuvių, tačiau, žinant tai, kad ir Latvija svarsto akcizų didinimą ir kitas alkoholio priemones, kaip bambalių paribojimą neseniai priėmė, tai manau, kad vis dėlto tokios priemonės – parduotuvių steigimas – jeigu jisai vyksta, tai tikrai yra labai trumpalaikės priemonės“, – sakė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Neseniai paskelbti mokesčių inspekcijos akcizų duomenys rodo, kad alkoholio pardavimai ir galbūt jo vartojimas per pusmetį Lietuvoje mažėja. Tačiau patys prekybininkai ir ekspertai sako, kad skaičiai neatspindi nelegalaus ir užsienyje įsigyjamo alkoholio.

Alkoholio kontrolės įstatymo griežtinimo ėmęsi valdantieji rėmėsi Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, esą Lietuva viena pirmųjų pagal suvartojamo alkoholio kiekį ir jo sukeltas ligas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

'smukdo'

smulku versla kur turi net 30parduotuviu,aha smulkus.

.

Paprasciausiai serinskeniai pavydas bamba griauzia

Kaip čia dabar?..

Kalbama apie alaus pirkimą,jo kainas,tad prie ko čia tos tešlės Širinskienės nuotrauka?Ir dar.Kodėl žaliasis Kepenis ir Veryga nepatvarko jos,kad propaguotų sveiką gyvenseną,o ne tokią,kaip jos.Juk,pagal tuos sveikuolius,ta ponia nesveikai gyvena.Gal ir alų maukia.Tai rodo jos išvaizda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS