Lietuvos jaunimas trykšta optimizmu: atlyginimus tikisi augsiant keleriopai | Diena.lt

LIETUVOS JAUNIMAS TRYKŠTA OPTIMIZMU: ATLYGINIMUS TIKISI AUGSIANT KELERIOPAI

  • 0

Lietuvos jaunimas savo ateitį vertina optimistiškai: SEB banko atliktas 18–25 metų gyventojų finansinio raštingumo tyrimas atskleidžia, kad per penkerius metus jaunuoliai tikisi dvigubai ar net keturgubai didesnio atlyginimo. Banko ekspertai atkreipia dėmesį į jaunimui būdingą spontaniškumą – tik kas ketvirtas apklausos dalyvis planuoja savo išlaidas. Vis dėlto apie tolesnę ateitį jaunieji gyventojai mąsto atsakingai – daugelis respondentų jau yra pradėję kaupti lėšas būsimai pensijai.

Nuo 500 iki 800 eurų atskaičius mokesčius šiuo metu uždirba apie 40 proc. apklausoje dalyvavusių jaunuolių. Daugiau negu trečdalis (35 proc.) respondentų tikisi, kad po penkerių metų jų darbo užmokestis padvigubės ir sieks 1–1,5 tūkst. eurų. Ketvirtadalis (25 proc.) jaunųjų gyventojų mano uždirbsiantys tiek pat – 500–1 tūkst. eurų, tačiau penktadalis (21 proc.) tikisi į rankas gauti ir iki 2 tūkst. eurų per mėnesį siekiančių pajamų. Daugiau negu 2 tūkst. eurų mano uždirbsiantys 17 proc. apklausos dalyvių.

„Antrus metus iš eilės atliekamas tyrimas liudija, kad jaunosios kartos gyventojų lūkesčiai yra gana dideli − kaip ir pernai, jaunuoliai tikisi gana spartaus savo pajamų augimo, ir ši ambicija yra sveikintina. Optimistiškai nuteikia ir tai, kad nemaža dalis jaunuolių anksti pradeda taupyti ir netgi kaupia pensijai. Vis dėlto svarbu, kad jaunuoliai gilintų finansinio raštingumo žinias, sugebėtų tinkamai tvarkyti pajamas ir išlaidas bei priimtų tinkamus sprendimus“, − teigia Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės departamento direktorius.

Jis taip pat pastebi, kad daugiau negu ketvirtadalis – 28 proc. – apklaustųjų netaupo visai. Kaip ir pernai, tokia pat dalis jaunuolių (26 proc.) kruopščiai planuoja ir kontroliuoja mėnesio išlaidas, o bemaž penktadalis (19 proc.) vis tiek neretai pritrūksta pinigų. Be tėvų ar giminių paramos neišsiverčia 36 proc. tyrimo dalyvių. Todėl V. Žagūnis primena, kad finansinio raštingumo pradmenis − žinoti savo prioritetus, planuoti ir kontroliuoti išlaidas, nepamiršti periodiškai dalį pajamų atsidėti − būtina išmanyti visiems gyventojams, kad ir kokio amžiaus jie būtų ar kokias pajamas gautų.

Kita vertus, trečdalis jaunųjų gyventojų kiekvieną mėnesį taupymui atsideda nuo 20 iki 100 eurų. Daugiau negu penktadalis (22 proc.) apklaustųjų santaupoms skiria ir 100 eurų viršijančią sumą. Didesnė pusė taupo konkrečiam tikslui – dažniausiai savo būstui (33 proc.), automobiliui (23 proc.) ar kelionei (18 proc.).

„Džiugina tai, kad net keturi iš dešimties tyrimo dalyvių kaupia pensijai, dar trečdalis ketina tai daryti, kai tik pradės dirbti. Tai liudija, kad, nepaisant daugeliui jaunuolių būdingo spontaniškumo, į tolesnę ateitį žvelgiama atsakingai – jaunosios kartos atstovai stengiasi pasirūpinti savo oria senatve“, – pastebi V. Žagūnis.

SEB banko finansinio raštingumo tyrimas atliktas šių metų birželio 12–30 dienomis. Apklausoje dalyvavo daugiau negu 2 tūkst. banko klientų, kurių amžius – nuo 18 iki 25 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS