Maistui lietuviai išleidžia daugiau nei ketvirtadalį savo pajamų | Diena.lt

MAISTUI LIETUVIAI IŠLEIDŽIA DAUGIAU NEI KETVIRTADALĮ SAVO PAJAMŲ

Sveikindami Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio siūlymą, kad siekiant sumažinti ar stabilizuoti kainas, galėtų būti išbandytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumažinimas tam tikriems būtiniausiems maisto produktams, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis primena, kad analogišką pasiūlymą įregistravo šių metų vasarį, kai susitikimuose su perdirbėjų ir prekybininkų atstovais išgirdo įsipareigojimą mažinti kainas, jeigu tokia lengvata įsigalios.

Parlamentarų skaičiavimais, įvedus 9 proc. lengvatinį PVM tarifą maisto produktų kainos galėtų kristi iki 10 proc.

„Siekiant kuo labiau užtikrinti, kad maisto produktų kainos tikrai sumažėtų, kartu siūlėme Vyriausybei su Lietuvos verslo asociacijomis, prekybininkais pasirašyti Verslo subjektų geros verslo praktikos (valios) memorandumą. Pasirašę šį memorandumą, prekybininkai turėtų įsipareigoti užtikrinti, kad kainos tikrai sumažės ir be objektyvių, su infliacija susijusių, veiksnių nedidės. Taip pat memorandume numatyta, kad už jo nesilaikymą bus inicijuojamas PVM lengvatos maisto produktams panaikinimas“, - sakė L. Kasčiūnas.

Šalies gyventojai maisto produktams vidutiniškai išleidžia daugiau nei ketvirtadalį savo pajamų - beveik daugiausiai Europoje.

Kylančias maisto produktų kainas Lietuvos gyventojai įvardija kaip aktualiausią problemą.

Parlamentarai rekomenduoja pasižvalgyti į kaimynines valstybes. Pavyzdžiui, į Latvijos pasirinktą kelią - sumažinti mokesčius vienam maisto produktų segmentui ir, įvertinus rezultatus, taikyti arba netaikyti lengvatas kitiems segmentams ar visam maistui. Tačiau aišku viena, kad kylant būtiniausių prekių, o ypač - maisto prekių kainoms, reikia imtis veiksmų. Atsakomybė priimti ryžtingus sprendimus pirmiausia tenka valdančiajai daugumai, juo labiau kad opozicijos atstovai jau pateikė racionalių pasiūlymų.

„Kylančias maisto produktų kainas Lietuvos gyventojai įvardija kaip aktualiausią problemą. Per pastaruosius 5 metus kainos šalies vartotojams padidėjo 5,9 proc. Daugiausia šį padidėjimą lėmė brangę maisto produktai ir paslaugos. Jie per šį laikotarpį pabrango atitinkamai 12,2 ir 18,1 proc. Tikimės, kad Seimo Pirmininkas, įkvėptas mūsų siūlymų, sugebės pasiekti proveržį šioje srityje ir beliks pasidžiaugti, kad valdžia susivienijo žmonių labui“, - pabrėžė Ž. Pavilionis.

Lengvatiniai PVM tarifai maisto produktams taikomi ir kitose ES šalyse. Lenkijoje - 5 proc., Liuksemburge - 3 proc., Latvijoje 5 proc. mokestis taikomas daržovėms ir vaisiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

NEGI tiek užtenka?.. (ach, tiesa, dar šildymas LABAI brangus).

Kai pajamos

mažiausios Europoje tai reikia džiaugtis kad kažkas be skirtų maistui, dar lieka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS