Ministras: „Agrokoncerno“ skolinimą ūkininkams reikėtų uždrausti | Diena.lt

MINISTRAS: „AGROKONCERNO“ SKOLINIMĄ ŪKININKAMS REIKĖTŲ UŽDRAUSTI

„Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio bendrovės „Agrokoncernas“ skolinimą ūkininkams reikėtų uždrausti, sako žemės ūkio ministras. Bronius Markauskas siūlo ūkininkams skolintis iš bankų.

„Tokią veiklą reikėtų uždrausti. Šiandien bankai be problemų duoda apyvartinius kreditus. Reikia eiti į banką ir imti,“ – ketvirtadienį Seimo opozicijoje esančių socialdemokratų frakcijoje pareiškė ministras.

B. Markauskas tikino, kad pastaruoju metu tokia veikla mažėja, tuo metu prieš dešimtmetį ji labai klestėjo.

„Vienareikšmiškai, ta praktika yra paplitusi – ir vekselių, ir mokėjimų atidėjimo, kada jie (žemdirbiai – BNS) prašosi, ypatingai sėklos ir cheminės apsaugos priemonės teikiamos su atidėjimu. Tokia veikla užsiima ne tik tas koncernas, bet man čia dabar čia svarstyti, ar koncernas kažkaip agresyviau elgiasi savo klientų atžvilgiu, ypač kalbant apie žemę... “, – kalbėjo B. Markauskas.

Ministras įžvelgė ir kitą problemą – nustatoma didesnė kaina už prekes, mokėjimas už kurias yra atidėtas.

„Tai ne vien problema, kad, sakykime, yra rizika, kad gali turtą perimti, bet problema yra ir ta, kad iš karto mokant, moki mažiau, o atidedant mokėjimą, tai kaina didesnė“, – kalbėjo B. Markauskas

Jis taip pat pripažino, kad įmonės, skirtingai negu bankai, nevertina rizikos, nors tai turėtų būti daroma.

„Ūkininkas turėtų pats vertinti savo rizikas. Yra rizika, kad turtą gali perimti. Taip, kaip ir banke – eini, imi paskolas, turi vertinti riziką“, – kalbėjo ministras.

B. Markauskas be kita ko pabrėžė, kad kol kas nė vienas ūkininkas į ministeriją dėl šios problemos nesikreipė, todėl nėra pagrindo griežčiau reglamentuoti tvarką, susijusią su žemės ūkio bendrovių skolinimo veikla.

Socialdemokratai sako, kad „Agrokoncernas“ gali piktnaudžiauti skolinimo veikla, atidedant mokėjimus už prekes, įkeičiant turtą, bet nevertina klientų mokumo ir sandorių rizikos.

Lietuvos bankas į socialdemokratų užklausą šią savaitę pranešė, kad „Agrokoncerno“ paprašyta „paaiškinti vykdomos skolinimo veiklos aspektus bei pateikti tam tikrus įrodymus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ka tu tuo nori pasakyt melagi.Jeigu skiria Europos saj.pinigus geriems tikslams tai reikia ukininkams ismoket.O ne sau i kisene isidet.Uzsienij bizni ir Lietuvoj atsidaryt.Arba Sveicarijos banke pinigus pasidet kad butu saugu.Jeigu ruselis atlekia Lietuvos valdzia zinos kur pabegt.

Vida

Tu draudimu pas mus gal per daug ir ne visi gerai apgalvoti ,bet sitas reikalingas ,nes situos valstiecius reikia ,,pabalnoti ,, patys niekada nesustos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS