Mirė artimas žmogus: ką daryti ir kokios išmokos galima tikėtis | Diena.lt

MIRĖ ARTIMAS ŽMOGUS: KĄ DARYTI IR KOKIOS IŠMOKOS GALIMA TIKĖTIS

Jeigu velionis laidotuvėms pinigų atsidėjęs nebuvo, visa netikėta finansinė našta gali nukristi ant artimųjų pečių. Atsisveikinimo namų atstovė pataria, kaip viskuo pasirūpinti, kad būtų patiriama kuo mažiau rūpesčių šią itin sunkią akimirką, nes valstybės skiriamos išmokos laidotuvių išlaidoms padengti nepakaks.

Netikėta netektis yra itin sukrečianti gyvenimo akimirka. Dažnai artimieji dėl patiriamo streso negali priimti jiems tinkamiausių sprendimų, o gal net ir nežino, nuo ko pradėti. Pasak „Rekviem“ Kauno atsisveikimo namų vadovės Karolinos Jancevičiūtės, suderinti visas atsisveikinimo detales ir techninius klausimus – sudėtinga. Todėl ragina nebijoti ir konsultuotis su atsisveikinimo namų atstovais, kurie viską kruopščiai padės suplanuoti, nurodys veiksmus, kuriuos svarbu atlikti tam, kad velionio artimieji patirtų kuo mažiau rūpesčių sunkią akimirką.

Kalbėkitės su artimaisiais

Lengviausia priimti sprendimus ir organizuoti atsisveikinimą tuomet, kai artimieji žino velionio valią. Kartais artimieji žino tik esminius aspektus, pavyzdžiui, velionis norėjo būti kremuojamas ar laidojamas tradiciškai.

„Neretai žmonės pas mus ateina su labai aiškiais ir smulkiai išvardytais velionio pageidavimais, kuriuos jis išreiškė prieš mirtį. Vienu ar kitu atveju, tai labai palengvina sprendimų priėmimą ir nepalieka vietos artimųjų nesutarimams. Todėl rekomenduojame nebijoti kalbėtis šia tema, papasakoti patiems artimiausiems tai, kas išties svarbu“, – patarė K. Jancevičiūtė.

Karolina Jancevičiūtė. „Rekviem“ archyvo nuotr.

Pirmieji veiksmai

Netekę artimojo nedelsdami apie tai praneškite Bendrosios pagalbos centrui telefonu 112. Atvykę medikai ir policijos pareigūnai konstatuos mirties faktą, ir tik po to galite kreiptis į laidojimo namus bei šeimos gydytoją.

„Labai svarbu iškart susisiekti su pagalbos centru ir neliesti mirusiojo kūno, kol nėra konstatuotas mirties faktas. Atvykę medikai išrašys laikinąją medicininę pažymą, o gavę ją susisiekite su laidojimo paslaugas teikiančia įmone, kuri pasirūpins velionio transportavimu. Laikinąją medicininę pažymą turite pateikti šeimos gydytojui, kuris išduos medicininį mirties liudijimą. Vėliau galite kreiptis dėl vienkartinės laidojimo išmokos, kurią išduoda savivaldybės (seniūnijos), kur gyveno velionis arba kur gyvena laidojantis asmuo. Kreipiantis ne vėliau kaip per 10 dienų, pašalpa bus išmokėta per 24 val., tačiau tai galite atlikti ir vėliau, nes išmokai gauti numatytas 12 mėn. laikotarpis“, – komentavo atsisveikinimo namų vadovė.

Neslėpkite finansinės situacijos ar turimo biudžeto

Šiuo metu laidoti skiriama išmoka yra 392 eurai, tačiau tokio dydžio sumos laidotuvių išlaidoms padengti nepakaks. Yra ir kitų papildomų išmokų, kurias artimieji gali gauti, tačiau nemažai žmonių apie jas nežino.

Ji velionis buvo sulaukęs pensinio amžiaus ir gaudavo pensiją, artimiesiems skiriama vienos arba dviejų pensijų dydžio išmoka.

 

„Jei velionis buvo sulaukęs pensinio amžiaus ir gaudavo pensiją, artimiesiems skiriama vienos arba dviejų pensijų dydžio išmoka, tačiau viskas priklauso nuo to, ar už einamąjį mėnesį pensija velioniui jau buvo išmokėta, ar ne. Tikimybė, kad gautos išmokos padengs visas ar bent jau didžiąją dalį laidotuvių išlaidų, yra, tačiau laidojant darbingo amžiaus žmogų valstybės skiriama vienkartinė išmoka artimiesiems gali tik šiek tiek palengvinti finansinę naštą“, – komentavo K. Jancevičiūtė.

„Įprastai laidotuvės kainuoja 1000–2000 eurų, tačiau galima rasti ir pigesnių pasiūlymų, pavyzdžiui, mes esame parengę ekonominį laidojimo paketą, kuris suteikia galimybę pagarbiai ir gražiai atsisveikinti su artimuoju minimaliais kaštais. Bendra paketo kaina yra 792 eurai, bet išskaičiavus vienkartinę valstybės skiriamą laidojimo išmoką, klientui lieka mokėti tik 400 eurų. Todėl raginame neskubėti skolintis, neslėpti savo finansinės situacijos ir apie turimo biudžeto dydį informuoti atsisveikinimo namus ar neskubėti rinktis bet kurios pirmos pasitaikiusios laidojimo įmonės vien dėl nedidelio biudžeto“, – papildė K. Jancevičiūtė.

Į tokį laidotuvių paketą yra įskaičiuotas velionio kūno paėmimas Kauno mieste, transportavimas į krematoriumą, kremacija Lietuvos krematoriume Kėdainiuose, kremuotų palaikų parvežimas, itališka kapsulė kremuotiems palaikams, atsisveikinimo salė su vaizdu į Nerį parai, ekologiškas kremavimo karstas, organizavimo mokestis (į jį įeina nekrologas, dokumentų tvarkymas kremacijai, laidotuvių organizavimas), žvakių komplektas, šilko gėlių kompozicija, socialinės pašalpos dokumentų tvarkymas.

GALERIJA

  • Karolina Jancevičiūtė.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuomonei

Teisingai pastebėta. Teisinė Valstybė...

nuomone

ka jus galvojate kad zmoniu laidojimas nepabrango tai jus viskas branksta o pasalpa ta pati kodel taip yra valdzia ziuri tik savo kisenes i zmones jiems nusisspjauti turi buti jiems didele geda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS