Naują SGD terminalo išlaikymo modelį dalis parlamentarų vertina skeptiškai | Diena.lt

NAUJĄ SGD TERMINALO IŠLAIKYMO MODELĮ DALIS PARLAMENTARŲ VERTINA SKEPTIŠKAI

  • 1

Šią savaitę Seimas imsis Suskystintų gamtinių dujų (SGD) kainodaros, įtvirtinsiančios naują pajėgumų modelį, svarstymų - Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisų projektas įtrauktas į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę. Tačiau kai kurie opozicijos bei valdančiosios koalicijos parlamentarai mano, kad pataisos gali neįveikti pateikimo stadijos."Darbiečiai" šį klausimą sieja su naikinamomis termofikacinių elektrinių viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvotomis.

Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos narys konservatorius Dainius Kreivys abejoja, kad pakeitimais "pavyks plačiai paskirstyti" SGD terminalo infrastruktūros išlaikymą.

"Vartotojai, kurie nevartoja dujų, bet turi prieigą prie tinklų, jie tuos vamzdžius nusipjaustys. Ar norime to? Liks kelios vartotojų grupės, kurios gaus tą naštą. Ar tai išeitis?" - BNS tvirtino parlamentaras.

Energetikos komisijos narys liberalsąjūdietis Eugenijus Gentvilas teigė nepritariantis norui proporcingai paskirstyti dujų infrastruktūros išlaikymo sąnaudas visiems sistemos naudotojams.

"Man neatrodo simpatiškai toks permetimas ant beveik kiekvieno Lietuvos gyventojo pečių", - BNS teigė E.Gentvilas.

"Darbiečių" frakcijos vadovas, Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos narys Kęstutis Daukšys įsitikinęs, kad nauju modeliu siekiama paslėpti, kad "su SGD terminalu nemokama dirbti".

"Toks įstatymas nėra gerai, bet kartais politika - kompromisų menas", - BNS teigė jis.

Pasak parlamentaro, pakeitimai neatpigins dujų: "Dujų pigimas dar vyksta šioks toks. Todėl šiluma nuo kitų metų turėtų pigti. Tai dėl šitokio varianto šilumos pigimas bus mažesnis, negu galėtų būti, o kas bus, kai baigsis pigios rusiškos dujos?".

K.Daukšys įsitikinęs, kad pataisų svarstymo Seime sėkmė priklausys nuo to, kokios pozicijos Seimas laikysis dėl VIAP kvotų Vilniaus, Kauno ir Panevėžio termofikacinėms elektrinėms likimo. Jis mano, kad ši situacija turėtų būti aptarta.

"Ar atsiras punktas, kuris toms elektrinėms aiškiai pasakytų, ką daryti dėl jų, kad jos neužsidarytų", - BNS kalbėjo K. Daukšys, Jis teigė įtariantis, kad pataisos Seime bus priiminėjamos skubos tvarka.

Pasak jo, Energetikos komisijoje svarstant galimybę nuo kitų metų VIAP lėšomis neberemti termofikacinių elektrinių pagamintos elektros, beveik visų frakcijų komisijos nariai buvo prieš tokius Vyriausybės planus.

"Termofikacinės išmetamos iš žaidimo ir joms nepaliekamagalimybės išsilaikyti. Jos išnyks, o ateis "Lietuvos energija", kuri pasistatys elektrines, kurios degindamos šiukšles gamins elektrą", - tvirtino K.Daukšys.

K.Daukšys ir E.Gentvilas piktinosi, kad vis dar nėra nacionalinės energetikos strategijos, o bandoma išspręsti labai svarbius klausimus.

Pasak E.Gentvilo, geriausias variantas būtų pataisas priimti svarstyti ir laukti, kol į Seimą bus atnešta atnaujinta energetikos strategija, kurioje būtų suformuota pozicija dėl SGD išlaikymo ir termofikacinių elektrinių likimo.

"Reikia stabdyti bet kokius esminius sprendimus, kol nėra strategijos, nes priešingu atveju priimsime esminius sprendimus, o paskui strategiją pritaikysime prie jų", - BNS teigė E.Gentvilas.

Tuo tarpu Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos narys socialdemokratas Artūras Skardžius mano priešingai.

"Projektas gan logiškas, kaip išeiti iš susiklosčiusios situacijos. Dabar yra didelė disproporcija (dujų - BNS) kainų, gaunamų vamzdynais ir teikiamų suskystintame pavidale. Reikia, kad našta vartotojams būtų kuo mažesnė ir nevartoti dujų ten, kur nereikia. Kam pleškinti termofikacinėse elektrinėse ir gaminti elektrą ir šilumą už brangias dujas, kai galima nusipirkti pigiai elektrą iš Švedijos naujuoju kabeliu ir galima šilumą pasigaminti iš vietinio kuro", - BNS sakė parlamentaras.

Be kita ko, A.Skardžius prognozuoja, kad svarstant pataisas nebus apsieita be artėjančių rinkimų nuojautos, tačiau jis mano, kad parlamentarai nekels klausimo dėl VIAP kvotos grąžinimo termofikacinėms elektrinėms.

"Seimas, manau, bus protingas ir žiūrės tą variantą, kaip geriau vartotojui. Ir Vyriausybės pateiktam projektui pritars," - BNS teigė A.Skardžius.

Vyriausybė mano, kad atsiradus naujoms elektros jungtims su Švedija ir Lenkija, mažės elektros kaina rinkoje, o tai leis atsisakyti elektros gamybos kvotų Elektrėnuose bei termofikacinėse elektrinėse bei sutaupyti apie 50 mln. eurų VIAP biudžeto lėšų. Tai leis proporcingai paskirstyti dujų tiekimo saugumo sąnaudas.

Dujų vartotojai mokėtų tik už pajėgumus, o mokėtina suma būtų apskaičiuojama pagal maksimalų paros dujų kiekį, suvartotą per pastaruosius trejus metus. Nebelikus SGD saugumo dedamosios, nebeliktų ir prievolės pirkti SGD už importo kainą - gamintojai jas pirktų už Kainų komisijos patvirtintą prognozuojamą rinkos kainą - jei ji tam tikru metu bus mažesnė už SGD importo kainą, skirtumas bus padengiamas iš pajėgumų mokesčio.

Skaičiuojama, kad "Lietuvos energijos gamyba" (LEG), valdanti Lietuvos elektrinę, nuo kitų metų išleis daugiau, nei šiais metais. Tačiau dėl elektros gamybos kvotų panaikinimo sutaupyta VIAP suma būtų didesnė, nei įmonė išlaidos dujų tiekimo saugumui pagal pajėgumų modelį.

Preliminariai skaičiuojama, kad "Achema" išleistų kiek mažiau, nei šiemet, tačiau nieko nekeičiant ji išleistų daugiau, nes dujų vartojimas kitąmet mažės. Šilumos gamintojų bendra išleista suma taip pat bus mažesnė, nei šiais metais.

Didesnę dalį šilumos iš biokuro gaminantiems tiekėjams sąnaudos dujų tiekimo saugumui kiek išaugs, bet jų savikainoje tai sudarys labai mažą dalį (1-4 proc.).

BNS turimais skaičiavimais, dėl pajėgumų modelio šildymas atpigtų ne visuose miestuose: Radviliškyje ji brangtų beveik 8 proc., Kaišiadoryse - 7,3 proc., Utenoje - 5,8 proc., Šakiuose - 5,2 proc., Klaipėdoje - 5 proc., Kaune - 2,1 proc.

Tačiau Šiauliuose šiluma turėtų atpigti 0,8 proc., Vilniuje - 2,7 proc., Panevėžyje - 4,6 proc.

Seimui priėmus pataisas, Vyriausybė patvirtintų metodiką, pagal kurią Kainų komisija apskaičiuos ir paskelbs konkrečius kitų metų dujų tarifus vartotojams. Komisijos atstovė Loreta Kimutytė BNS teigė, jog komisija tikisi, kad pajėgumų modelis Seime bus patvirtintas iki spalio pabaigos - kitu atveju komisija dujų kainas nuo sausio skaičiuos pagal senąją tvarką. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

DURNIŲ LAIVĄ reikia paramstyti, apkaišioti putoplastu ir pririšti prie Kiaulės nugaros nes pats NEIŠSILAIKO, dar nuskęs :)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS