Nauja tendencija: lietuviai renkasi ilgesnes keliones | Diena.lt

NAUJA TENDENCIJA: LIETUVIAI RENKASI ILGESNES KELIONES

  • 1

Žiemos kelionės turi nemažai privalumų – šaltuoju laikotarpiu galima rasti pigesnius kelionių bilietus, nakvynę ar aplankyti garsiausias pasaulio vietas be didelio turistų srauto. Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Asmens draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis pastebi naują lietuvių keliavimo tendenciją – ilgesnės trukmės keliones. Nors išvykę žmonės tikisi įsimintinų akimirkų, tačiau, pasak draudimo eksperto, neretai planus sujaukia neatsakingas požiūris į atostogų planavimą arba jų metu patiriamos traumos.

Žiemos pramogos neužleidžia lyderio pozicijos

D. Bivainis atskleidžia, kad net 60 proc. klientų žiemą vyksta slidinėti į Austriją, Italiją ir Prancūziją, o 20 proc. renkasi ramesnes atostogas Egipto kurortuose. Likusi dalis, anot draudimo eksperto, vyksta į tolimesnes šalis – Tailandą, Šri Lanką, Kubą ir Dominikos Respubliką.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos (NTVA) prezidentė Žydrė Gavelienė sako, kad lietuviai žiemą ieško ne tik saulės ir šilumos, todėl keliauja trimis kryptimis.

„Šalies gyventojai žiemą keliauja į Kanarų salas ir Afriką. Taip pat renkasi žiemos sporto malonumus ir vis dažniau vyksta į pasaulinius slidinėjimo kurortus JAV ir Kanadoje. Žiema sutampa su moksleivių atostogomis, todėl neretai traukiama į tolimąsias pažintines keliones – puikiu klimatu šiuo laikotarpiu besidžiaugiančiomis Australiją ir Naująją Zelandiją“, – pasakoja Ž. Gavelienė.

Ilgėja vidutinė vienos kelionės trukmė

Pastaraisiais metais, anot D. Bivainio, daugiau klientų žiemos metu planuoja atostogas egzotiškose šiltose šalyse. Draudimo ekspertas taip pat pastebi išaugusią vienos kelionės vidutinę trukmę.

Jam antrina ir Ž. Gavelienė, kuri įvardina tikslius skaičius. Lietuviai, keliaujantys be vaikų, vietoje septynių dienų kelionės renkasi 10–14 dienų trukmės išvykas, o keliaujantys su vaikais – 14–23 dienų.

„Pastebime, kad šventes – Kalėdas ir Naujuosius metus – vis dažniau vykstama švęsti su draugų būriu ar net visa gimine. Lietuviai taip pat dažniau sujungia poilsį su pažintine kelionių dalimi bei derina skirtingas keliavimo priemones, pavyzdžiui, skrydį su kelione automobiliu arba kruizinį laivą su skrydžiu. Šiemet populiariausi junginiai – Kuba, Jamaika, Singapūras ir Balis bei Singapūras ir Malaizija“, – naujausias keliavimo tendencijas atskleidžia Ž. Gavelienė.

Neatsakingo poilsio kaina – traumos

Nepaisant pasikeitusių keliavimo įpročių, žalų tendencijos išlieka panašios. D. Bivainis sako, kad egzotiškose šalyse lietuviai apsinuodija maistu, suserga įvairiomis uždegimų ligomis, o slidinėjimo kurortuose patiria sportines traumas – kaulų lūžius, raiščių ir riešų patempimus.

„Vidutinė žalos suma šaltuoju sezonu yra dvigubai didesnė nei kitais metų laikais, todėl keliaudami žmonės turi būti ypač apdairūs. Egzotinėse šalyse reiktų atsargiai rinktis maisto produktus atkreipiant dėmesį į jų higieną, taip pat ribotą laiką mėgautis saulės spinduliais bei atsižvelgti į patarimus dėl rekomenduojamų skiepų vykstant į padidinto pavojaus šalis“, – pataria D. Bivainis.

Mėgstantiems žiemos sportą, draudimo ekspertas rekomenduoja išlikti budriems ne tik slidinėjant. Pasirodo, kad net pusė traumų patiriama ne sporto veiklos metu, o neįvertinus slidžių slidinėjimo kurorto kelio dangų arba nešantis sunkų inventorių.

Ž. Gavelienė priduria, kad keliaujant žiemą taip pat svarbu atsižvelgti į klimato kaitą, aklimatizaciją ir įvertinti tai, kad dėl oro sąlygų galimi tiek lėktuvų vėlavimai, tiek kiti nenumatyti atvejai.

„Kai planuoji iš anksto ir turi profesionalius patarėjus – atostogos patenkina visus lūkesčius. Nepamirškite, kad tinkamai suplanuota kelionė yra geriausia investicija, o žiemą atostogauja ne tik lietuviai, bet ir visas pasaulis“, – sako Ž. Gavelienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Neisivaizduoju koki menesini atlygi reikia gauti kad galetum keliauti pasirodo lietuviai labai daug uzdirba ir dar verkia

SUSIJUSIOS NAUJIENOS