„NordBalt“ remonto pradžia atidedama dviem savaitėms | Diena.lt

„NORDBALT“ REMONTO PRADŽIA ATIDEDAMA DVIEM SAVAITĖMS

  • 0

Jūrinės elektros jungties tarp Lietuvos ir Švedijos „NordBalt“ remonto pradžia atidedama daugiau nei dviem savaitėms.

Kaip nurodoma biržoje „NordPool“, jungiamosios sausumos kabelio movos turėtų būti keičiamos nuo rugpjūčio 16 iki spalio 28 dienos.

Anksčiau skelbta, kad darbai prasidės liepos 30 dieną ir tęsis iki spalio 10 dienos.

Elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ plačiau situaciją žada pakomentuoti trečiadienį.

Nuolat gendant 2016-ųjų pradžioje pradėjusiai veikti jungčiai, dėl jos remonto Lietuvos bei Švedijos elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ ir „Svenka Kraftnat“ bei „NordBalt“ rangovė – Švedijos bendrovė ABB galutinai sutarė pernai pavasarį.

„NordBalt“ pastarąjį kartą buvo atsijungusi šių metų vasario pabaigoje. Sausį jungtis neveikė savaitę – tuomet rinkoje fiksuoti šuoliai iki beveik 118 eurų, o rytinio piko metu – iki 200 eurų už megavatvalandę (MWh). Vėliau kainos stabilizavosi.

„Litgrid“ duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį „NordBalt“ jungties prieinamumas rinkai buvo 94 proc. (2017 metų pirmąjį ketvirtį – 84 proc.). Pernai per jungtį buvo importuota 3,1 teravatvalandės (TWh) elektros energijos, tai sudaro 27 proc. viso šalies suvartojimo.

„Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas gegužę sakė, kad jungtys su Švedija ir Lenkija – „NordBalt“ ir „LitPol Link“ – Lietuvos vartotojams nuo 2016 metų padėjo sutaupyti 69 mln. eurų.

Jo teigimu, jungties remonto kaštus prisiims kabelį gaminusi ir tiesusi ABB. Ji taip pat statė jungties keitiklius Klaipėdoje ir Švedijos Nibru.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ kabelis nutiestas 2015-ųjų pabaigoje, jungtis pradėjo veikti 2016-ųjų pradžioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS