NT rinkoje – pavasariškas sujudimas: klaipėdiečiai keliasi į užmiestį | Diena.lt

NT RINKOJE – PAVASARIŠKAS SUJUDIMAS: KLAIPĖDIEČIAI KELIASI Į UŽMIESTĮ

Ekspertų teigimu, uostamiesčio būsto rinkoje šiuo metu stebimas pagyvėjimas: auga ir pasiūla, ir paklausa. Tuo metu nekilnojamojo turto kainos kyla nuosaikiai – maždaug po 6–7 proc. kasmet.

Mažų namų projektai

Pavasarėjant Klaipėdos ir rajono nekilnojamojo turto rinkoje optimizmo netrūksta.

Užmiestyje sparčiai plečiasi nauji namų kvartalai, į kuriuos gyventi keliasi jaunos ir dažniausiai Klaipėdoje dirbančios šeimos.

Kaip teigė nekilnojamo turto agentūros "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus, kainos sykiu su infliacija kasmet ūgteli apie 6–7 proc.

Tad apie jokį nekilnojamojo turto kainų burbulo sprogimą bent jau Vakarų Lietuvoje negali būti nė kalbos.

"Šių metų sausis Klaipėdoje buvo ramus, o štai vasarį, kovą jaučiamas pakilimas. Šiuo metu žmonės intensyviai ieško, perka. Didelio kainų augimo kol kas nepastebime", – komentavo E.Jankus.

Pašnekovo žodžiais, pirkėjus vis labiau domina nedideli naujos statybos namai Klaipėdos pašonėje (populiariausi – 80–110 kv. m ploto) su 4–6 arų žemės sklypu.

Tokie būstai Triušeliuose, Slengiuose, Kalotėje ir kitose gyvenvietėse savo kaina ir dydžiu itin patrauklūs apie pirmąjį būstą svajojantiems žmonėms.

Suklestės Naujoji Kalotė

Šiuo metu pirkėjų dėmesį kausto Mažoji Kalotė – nauja gyvenamųjų namų ir blokuotų kotedžų gyvenvietė Naujosios Kalotės šiaurinėje dalyje.

"Čia atsiras per 100 turtinių vienetų. Statomi nedideli 80–120 kv. m ploto namukai. Sutvarkyta visa kvartalo infrastruktūra, išasfaltuotos gatvės, patogus susisiekimas, šalia yra miesto viešojo transporto stotelės. Šiandien tai – nauja, išskirtinė vieta gyvenimui", – atkreipė dėmesį E.Jankus.

Jis skaičiavo, kad nedidelį 85 kv. m ploto namą su visa apdaila Klaipėdos užmiestyje galima įsigyti už 110 tūkst. eurų.

Erdvesnius individualius namus renkasi aukštesnes pajamas turintys, vidutinio amžiaus pirkėjai. Klaipėdos rajone tokių būstų kainos gali siekti ir 180–250 tūkst. eurų.

Pastaruosius kelerius metus pastebima tendencija, kai vis daugiau klaipėdiečių kraustosi už oficialių miesto ribų į naujus gyvenamuosius kvartalus Klaipėdos rajone.

Todėl netyla diskusijos dėl Žaliojo Slėnio (Aukštkiemių kaimas), Kalotės, Purmalių ar Slengių prijungimo prie Klaipėdos miesto. To norėtų ir patys gyventojai, tačiau priimti sprendimą turi ne tik vietos, bet aukščiausia šalies valdžia.

Butas – nebūtinai pigiau

Pastaruoju metu pirkėjai aktyviai ieško naujos statybos butų, kurių pasiūla Klaipėdoje, palyginti su Vilniumi ar Kaunu, nėra didelė.

Šiandien individualus namas – ir dar su kiemu – yra pigiau, užtat žmonės ir renkasi tokį variantą.

Galbūt todėl naujos statybos butas mieste kainuoja daugiau nei nedidukas namas priemiestyje.

"Kalotėje apie 90 kv. m ploto namą su visa apdaila galima nupirkti už 110 tūkst. eurų, o Dragūnų kvartale ir apskritai nė vieno naujos statybos buto su visa apdaila už tokią kainą neįsigysi. Šiandien individualus namas – ir dar su kiemu – yra pigiau, užtat žmonės ir renkasi tokį variantą", – tikino bendrovės "Gijoneda" direktorius E.Jankus.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šiltėjant orams, mažesnes pajamas turintys žmonės domisi žemės sklypais ir nameliais sodų bendrijose. Jų kainos siekia 40–50 tūkst. eurų.

Dėmesys energiniam naudingumui

Pasak Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktoriaus Mindaugo Statulevičiaus, nuo metų pradžios rinkos aktyvumas pastebimai išaugo visoje Lietuvoje, ne išimtis – ir Klaipėda.

Tiesa, šoktelėjo ir nekilnojamojo turo kainos.

"Augančios statybų sąnaudos, didėjantis darbo užmokestis, brangstančios medžiagos atsiliepia visai Lietuvai. Tačiau ypatingo kainų pokyčio nebuvo, kalbama apie kelių procentų didėjimą", – kalbėjo M.Statulevičius.

Nuo praėjusių metų pradžios įsigaliojo svarbus reikalavimas – statomi nauji namai privalo atitikti A+ energinio naudingumo klasę.

Todėl nenuostabu, kad konkuruoti vis sudėtingiau tampa senesnės statybos būstams.

"Dabar sunkiau konkuruoti tiems projektams, kurie Klaipėdoje buvo pradėti dar prieš krizę ar krizės metu ir užsikonservavo. Šie objektai susiduria su tam tikrais iššūkiais būti realizuotais", – atkreipė dėmesį M.Statulevičius.

Pakylėjimas – ir biurų rinkoje

Klaipėda išskirtinė tuo, kad čia veikia daug gamybos, pramonės, uosto įmonių, kurios koncentruojasi atokiau nuo miesto centro.

Todėl, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktoriaus M.Statulevičiaus žodžiais, Klaipėda turėtų savitai ieškoti biurų rinkos plėtros galimybių.

Štai po truputį atgyja kelerius metus merdėjusi M.Mažvydo alėjos dalis tarp Herkaus Manto ir S.Šimkaus gatvių.

Ilgai stovėjęs tuščias prekybos pasažas "Manto namai", atsiradus naujiems savininkams, keičia koncepciją ir atveria duris kaip modernus verslo centras, kurio pirmame aukšte kuriasi įvairias paslaugas teikiančios kompanijos, o antrame – formuojamos modernios biurų patalpos.

Dėl puikiai išvystytos infrastruktūros, kur patogu ateiti ar atvažiuoti, o būtiniausi objektai – ranka pasiekiami, kompanijos vėl atsigręžia į Klaipėdos centrą.

Kaip teigė bendrovės "Lyberk" direktorius Mantas Skipitis, prie to prisideda ir naujasis verslo centras "Manto namai", orientuotas į įvairias konsultacines bei finansines paslaugas teikiančiais kompanijas.

3 000 kv. m ploto verslo centre jau įsikūrė pagrindinė SEB būstinė Klaipėdoje, užimanti trečdalį ploto, o dėl likusių patalpų vyksta aktyvios derybos su potencialiais nuomininkais.

Visos patalpos atnaujinamame verslo centre pritaikomos pagal nuomininkų poreikius. Taip pat nuomininkams siūlomos požeminio parkavimo vietos, o klientams ir svečiams – šalia esančios miesto parkavimo zonos ir aikštelės.

"Atgyjanti M.Mažvydo alėja, gaivinamos istorinės miesto teritorijos, savivaldos planai iškeldinti pramonines teritorijas iš miesto centrinės dalies rodo, kad Klaipėda žengia didžiųjų miestų pavyzdžiu ir atsigręžia į miesto istorinį centrą, kuris visada buvo pagrindiniu visuomenės traukos centru", – įsitikinęs M.Skipitis.

Valstybės įmonės Registrų centras atstovas spaudai Mindaugas Samkus

Žvelgiant į Klaipėdos miesto ir rajono nekilnojamojo turto rinkos kainų dinamiką, galima pastebėti, kad pernai, palyginti su 2017 m., vidutinės būsto kainos išaugo.

Išimtis fiksuota tik Klaipėdos mieste senos statybos namų rinkoje, kur vidutinė kvadrato kaina sumažėjo.

Labiausiai per metus pabrango naujos statybos namai Klaipėdos mieste ir naujos statybos butai Klaipėdos rajone, taip pat pastebimai augo senos statybos namų kainos Klaipėdos rajone.

Brangiausiai praėjusiais metais kainavo naujos statybos butai Klaipėdos mieste – už kvadratą vidutiniškai buvo mokama po 1 269 eurus, arba beveik 7 proc. daugiau nei 2017 m., kai mokėta po 1 118,1 euro.

Senos statybos butai uostamiestyje per metus pabrango 3 proc. iki 985,6 euro už kv. metrą.

Klaipėdos rajone butai taip pat brango: už naujos statybos butus praėjusiais metais mokėta vidutiniškai po 854 eurus už kv. m (23,5 proc. daugiau nei 2017 m.), už senos statybos – po 701,8 euro už kv. m (9 proc. daugiau).

Klaipėdos mieste senos statybos namai 2018 m. vidutiniškai kainavo 716,1 euro už kv. m.

Palyginti su 2017 m., ši kaina sumažėjo 13 proc. Tačiau naujos statybos namai uostamiestyje per metus pabrango beveik 29 proc. iki 965,5 euro už kv. m (2017 m. 1 kv. m kaina buvo 750 eurų).

Už senos statybos namą Klaipėdos rajone praėjusiais metais mokėta vidutiniškai po 695,8 euro už kv. m, arba penktadaliu brangiau nei 2017 m. (582,1 euro už kv. m). Tuo metu naujos statybos namų vidutinė kaina regione ūgtelėjo 7,5 proc. iki 704,8 euro už kv. m (2017 m. – 655,5 euro už kv. m).

GALERIJA

  • Statybos: Klaipėdos pašonėje sparčiai plečiasi nauji ir modernūs individualių namų kvartalai.
  • Pokyčiai: „Manto namai“ atgimsta nauju finansų ir konsultacijų objektu Klaipėdos miesto centre.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Antanas

Nepaliginsi savo nama su savo kiemu ir daugiabutį galiu lyginti nes gyvenau

Jonas Lietuvis

Kur ten vaikams galimybės tobulėti fiziškai ir protiškai. Klaipėdoje. Tarnaudami kiniečiams, ar iš viso nerandantys vietos gyvenime, užaugę vaikai padėkos tėvams už pasirinkimą.

Faktas

Keturi penktadaliai JAV piliečių gyvena užmiesčiuose, priemiesčiuose. Gyventi savame name su savo kiemu, gėlytėm, supynėmis, parkingo vieta yra šventė. Dar mažai klaipėdiečių tai supranta ir dūsta Bandužių ir pan."harlemuos".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS