Nuo gamtos stichijos nukentėjusiems ūkininkams taikys lengvatas? | Diena.lt

NUO GAMTOS STICHIJOS NUKENTĖJUSIEMS ŪKININKAMS TAIKYS LENGVATAS?

Nuo gamtos stichijos nukentėjusiems ūkininkams, kai yra paskelbta ekstremali padėtis, siūloma taikyti mokestines lengvatas.

Seimo narys „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius įregistravo tai numatančias Žemės mokesčio, Pelno mokesčio ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų pataisas.

Pagal projektą, paskelbus ekstremalią situaciją dėl gamtos stichijos, žemės savininkus, užsiimančius žemės ūkio produktų gamyba ir gaunančius 50 ir daugiau procentų pajamų iš žemės ūkio veiklos, siūloma atleisti nuo žemės mokesčio du mokestinius metus, einančius po ekstremalios situacijos.

Siūloma numatyti, kad žemės ūkio įmonės yra atleidžiamos nuo pelno mokesčio mokėjimo ekstremalios situacijos ir po jų sekančiais mokestiniais metais.

Jeigu Seimas pritartų, pajamos, gautos iš žemės ūkio veiklos, ekstremalios situacijos ir po jų sekančiais metais būtų priskiriamos prie neapmokestinamųjų pajamų.

V. Kamblevičiaus duomenimis, ūkininkai dėl liūčių patyrė apie 40 mln. eurų nuostolių, Žemės ūkio rūmų duomenimis, grūdų augintojai galėjo patirti iki 125,2 mln., o daržovių - iki 55,2 mln. eurų nuostolių.

Šiuo metu paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija. Tokios kritinės padėties žemės ūkyje nebuvo 40 metų: apsemta apie 140 tūkst. ha laukų.

„Žemdirbiai turi įsipareigojimų, o ūkininkams gali būti pritaikytos sankcijos už gautą europinę paramą arba už duotus įsipareigojimus supirkėjams. Todėl siūloma numatyti kompleksinių priemonių, kurios padėtų ūkininkams, kuomet būtų paskelbta ekstremali situacija dėl gamtos stichijos“, - sako V. Kamblevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS