Nuo idėjos iki elektros: septynių žingsnių planas, kaip įsirengti saulės jėgainę | Diena.lt

NUO IDĖJOS IKI ELEKTROS: SEPTYNIŲ ŽINGSNIŲ PLANAS, KAIP ĮSIRENGTI SAULĖS JĖGAINĘ

  • 0

Pradedant bet kokį naują projektą kyla daugybė klausimų: nuo ko pradėti? Kas svarbu? Kaip nesuklysti ir sutaupyti? Tokius pačius ir dar daugiau klausimų kelia ir žmonės, svajojantys įsirengti saulės jėgainę ant namų stogo. Ekspertai tvirtina, kad projekto išskaidymas mažais žingsneliais gali padėti rezultatą pasiekti greičiau ir paprasčiau. Skaičiuojama, kad iki 5 kW galios saulės jėgainei prireiks 7 žingsnių.

1 žingsnis. Poreikių ir vietos įsivertinimas

Kiekviena šeima turi savitus elektros energijos vartojimo įpročius, todėl pirmasis žingsnis – pasiskaičiuoti namų ūkio elektros suvartojimą per metus arba mėnesį. Tai padės nuspręsti, kokio galingumo saulės jėgainę montuoti ant stogo. Kartu ekspertai pataria įvertinti ir savo namų stogą – jo pusę, pasvirimo kampą.

„Lietuvoje pačios optimaliausios pasaulio pusės saulės modulių išdėstymui yra pietūs, pietryčiai ir pietvakariai. Tiksliau, norint turėti efektyviausiai veikiančią saulės jėgainę, nuo pietų pusės nereikėtų nukrypti daugiau nei 50 laipsnių. Tiems, kurių stogas yra orientuotas į rytus ar vakarus, siūloma sistema „Rytai-Vakarai“, kurios efektyvumas siekia ir 80-85 proc.“, – teigia „Elektrum Lietuvos“ saulės energijos projektų vadovas Kostas Dryžas.

2 žingsnis. Jėgainės rangovo pasirinkimas

Antrasis žingsnis naujosios saulės jėgainės link – pradėti žvalgytis patikimo rangovo, galinčio ją kokybiškai įrengti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad įmonė galėtų ne tik įrengti jėgainę, bet ir pateikti deklaraciją apie tai, kad ši atitinka visus reikalingus techninius reikalavimus. K. Dryžas pataria atidžiai pasidomėti kiekviena akį patraukusia kompanija. Įsitikinti, kad ji suteiks garantiją ir montavimo darbams, ir įrangai.

Rangovas taip pat turi būti finansiškai stabilus, turėti bent minimalią patirtį statant jėgaines bei Valstybinės energetikos inspekcijos atestatą, patvirtinantį, kad jis gali dirbti su iki 1000 V įtampos siekiančiais elektros įrenginiais. Būtent dėl visų šių detalių jėgainės rangovo paieška gali užtrukti net apie 4-5 savaites, todėl ją verta pradėti iš anksto.

3 žingsnis. Komunikacija su skirstomaisiais tinklais

Kol vyksta jėgainės rangovo paieška, lygiagrečiai vertėtų pateikti paraišką „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO). Paraiška prašote gauti sąlygas saulės jėgainės prijungimui ir jau po 3 darbo dienų ESO pateiks atsakymą.

„Paraiška ir jos patvirtinimas – lyg susitarimas tarp ESO ir gaminti ketinančio vartotojo. Šiuo žingsniu taip pat nustatoma, ar prijungiant saulės jėgainę bus reikalinga tinklų rekonstrukcija – dažniausiai tinklas būna pajėgus ir papildomų darbų nereikia. Tiesa, jeigu pakeitimų ir prireikia, ESO suteikia atsakymus, ką daryti toliau, kiek reikės laukti, kol saulės jėgainė galės būti saugiai prijungta prie tinklo“, – sako K. Dryžas.

4 žingsnis. Jėgainės rangos darbai

Išsirinkus rangovą ir susitarus su skirstomaisiais tinklais, prasideda ir patys darbai. Ekspertas atkreipia dėmesį, kad, jeigu saulės jėgainę ketinama įrengti ant namo, kuris dar tik statomas, galima iš anksto pasirūpinti paprastesniu montavimu. Tokiu atveju patariama į stogo ar namo konstrukciją integruoti laidų pervedimo kanalą iki įtampos keitiklio vietos. Taip pat K. Dryžas pastebi, jog dirbdami didele apkrova, įtampos keitikliai sukelia į tylų zvimbimą panašius garsus, pavyzdžiui, kaip automobilių krovimo stotelės, todėl juos verta montuoti nuošaliai.

Iki 5 kW galios saulės jėgainės montavimas gali užtrukti iki 2 darbo dienų. Ant stogo įrengiama apie 15-25 vnt. modulių – tikslus skaičius priklauso nuo jų galingumo ir matmenų. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ įprastai montuoja apie 16 polikristalinių 300 W galios modulių, kurie yra labiau pritaikyti Lietuvos oro sąlygoms. Jėgainę sumontavus, ESO pateikiama rangovo deklaracija, patvirtinanti jėgainės galią ir kokybiškus, teisės aktus atitinkančius, darbus.

5 žingsnis. Sutartis su ESO

Pasibaigus saulės jėgainės įrengimo darbams, K. Dryžas pataria vėl grįžti prie komunikacijos su ESO ir šį kartą suderinti bei pasirašyti elektros energijos prietaiso sumontavimo sutartį. Šis žingsnis – gana paprastas. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius sutarties punktus. Pavyzdžiui, būtinai pasirinkti gaminančio vartotojo planą, išstudijuoti galimus atsiskaitymo planus ir išsirinkti labiausiai tinkamą. Tiesa, pasirinktą planą galima paprastai pakeisti vieną kartą per metus.

6 žingsnis. Dvipusė elektros energijos apskaita

Sudarius sutartį su ESO, laikas įrengti ir dvipusį elektros energijos apskaitos prietaisą. Šis įprastai įrengiamas ESO apskaitos spintoje arba toje vietoje, kur yra kliento jau turimas elektros skaitiklis. Pats dvipusės elektros energijos apskaitos prietaisas turi dvi paskirtis. Pirmoji – skaičiuoti saulės jėgainės pagamintą elektros energiją, kuri yra nesunaudota iš karto ir atiduota į ESO paskirstymo tinklą pasaugojimui. Antroji – skaičiuoti iš elektros tinklo pasiimtą elektros kiekį, kai saulės jėgainė gamina nepakankamai elektros energijos, pavyzdžiui, naktį.

7 žingsnis. Pozityvi elektra namams

Paskutinis žingsnis, žinoma, yra saulės jėgainės paleidimas jos gaminamos elektros energijos vartojimui ir saugojimui tinkle. Jėgainės paleidimas – paprastas, tad naujajam gaminančiam vartotojui tereikia įjungti automatinį jungiklį, esantį namo paskirstymo skydinėje arba prie įtampos keitiklio, po to, kai ESO sumontuoja dvipusį skaitiklį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS