Nustatoma daugiau prekybos nesaugiais maisto papildais atvejų | Diena.lt

NUSTATOMA DAUGIAU PREKYBOS NESAUGIAIS MAISTO PAPILDAIS ATVEJŲ

  • 0

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia vartotojų dėmesį, kad nustatoma vis daugiau prekybos maisto papildais atvejų, kai dėl jų sudėtyje esančių neautorizuotų Europos Sąjungoje (ES) medžiagų, uždraudžiama jais prekiauti. 2016 metais buvo nustatytas 21 toks atvejis, o iki šiandien – 28.

Specialistai pastebi, kad daugiausia tokių maisto papildų parsisiunčiama internetu iš trečiųjų šalių arba įsigyjama per tarpininkus kitose ES valstybėse, neįvertinus galimų teisinio reguliavimo skirtumų tose šalyse.

Per pastaruosius 6 mėnesius, atlikę parduotuvėse parduodamų bei internete siūlomų maisto papildų patikrinimus, VMVT inspektoriai uždraudė prekiauti 9 pavadinimų galimai nesaugiais produktais, 4 iš jų buvo skirti sportininkams. Dėl dar 4 pavadinimų maisto papildų pradėtas tarptautinis tyrimas, kuriame dalyvauja ir VMVT.

Uždrausta prekiauti amerikietiškų papildų „DIM Enhanced“, „Cellucor C4 G4 Chrome Series“, „Animal M Stak“, „Myo Blitz XS“, lenkiškų maisto papildų „Creatine Strong Matrix 7“, „Creatine Magna Power“, „Creatine Xplode“, angliškų maisto papildų „Power Tower“ bei ispaniškų maisto papildų „Nutrytec Bulk Monster Train“ partijomis.

Uždrausta dėl to, kad papildų etiketėse buvo deklaruotos ES neleistinos vartoti medžiagos – stambiažiedis epimedis (epimedium grandiflorum), diindolilmetanas, evodiaminas, magnio kreatino chelatas. Produktuose sportuojantiems asmenims „Nutrytec Bulk Monster Train“ buvo nurodytas kreatino nitratas, „Cellucor C4 G4 Chrome Series“ – kreatino nitratas ir 1, 3, 7, 9-tetrametiluriko rūgštis, „Myo Blitz XS“ – balzganoji akacija (acacia rigidula), „Creatine Xplode“ – magnio kreatino chelatas, kurios priskiriamos naujam maistui ar jo ingredientams. Naujo maisto medžiagas naudoti maisto gamyboje draudžiama, kol jos neįvertintos Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ir neištirtas tokių medžiagų poveikis žmonių sveikatai.

Tarptautinis tyrimas pradėtas dėl maisto papildų „Sensa Max“ (kilmės šalis – Jungtinė Karalystė), kurių sudėtyje rasta sildenafilio, „Animal Cuts“ (kilmės šalis – JAV) – jojobos sėklų, „Haya Labs“ (kilmės šalis nežinoma) – naujo maisto ingrediento – agmatino sulfato, „Hoodia Max“ (kilmės šalis nežinoma) – skydinės hudijos. Apie šiuos galimai nesaugius papildus VMVT gavo informaciją iš Ispanijos, Prancūzijos, Šveicarijos ir Vokietijos kompetentingų institucijų Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Vartotojams renkantis papildus reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar maisto papildai yra notifikuoti, nes visi šie produktai, tiekiami Lietuvos rinkai, turi būti notifikuoti (t. y. pranešta apie jų prekybą). Sužinoti, ar maisto papildu prekiaujama legaliai, galima VMVT interneto svetainėje. Jeigu produktas įtrauktas į Maisto papildų sąrašą, reiškia, kad platintojas yra pranešęs apie prekybą ir prekiauja juo teisėtai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS